Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1997

2 juni
Langedijk De gemeenteraad gaat in meerderheid akkoord met een grondruil met buurgemeente Alkmaar. In de Vronermeer gaat 58,2 ha over naar Alkmaar, Langedijk krijgt er 2,1 ha voor terug. Deze ‘historische beslissing’ maakt het voor Alkmaar mogelijk om woningbouw in de Vronermeer te realiseren. Tegen stemden Jan Vlug en Hans de Graaf van D66 en Ria Tamis van de VVD. Op 17 juni hebben de burgemeesters Bandell van Alkmaar en Bulte van Langedijk de overeenkomst bekrachtigd.

3 juni
Venhuizen In de Bosmanstichting overlijdt Abraham – Bram – Rutgers (95). In zijn smederij aan de Molenweg in Wijdenes legde hij de basis van het installatiebureau Rutgers BV in Oosterblokker.

7 juni
West-Friesland Een plotseling opstekende storm gepaard gaande met een wolkbreuk zorgt voor veel overlast in de regio. Afgebroken takken, omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen zijn het resultaat van een kort maar hevig noodweer.

9 juni
Sint Pancras In zijn woning overlijdt Cornelis Severinus Knijn (72). Hij was van 1981 tot 1984 voor het CDA lid van de gemeenteraad van achtereenvolgens Sint Pancras en Langedijk. Als melkwinningsdeskundige bij de Landbouwvoorlichtingsdienst heeft hij honderden Noordhollanders de fijne kneepjes van resp. het hand- en machinaal melken geleerd.

11 juni
Waarland Bij de restauratie van het ‘Oude Molenhuijs’ vindt Jan Stroet een glijbeen. Het is een gaaf exemplaar, dat gebruikt werd bij transport van zware lasten over her ijs.

13 juni
Wognum Voor zijn verdiensten op maatschappelijk terrein – de lijst is lang en veelzeggend – in Zwaagdijk-West, wordt Cees Besseling benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Nu woont hij in Wognum.

14 juni
Schagen Jan de Graaf treedt na 30 jaar terug als brandweercommandant. Zijn opvolger is Willem Brander. De Graaf heeft het te druk met zijn bedrijf en kan de functie als commandant er niet meer bij hebben.

20 juni
Bergen Het voormalige vormingscentrum ‘De Haaf’, dat op 1 september 1995 door brand werd verwoest, begint als Internationaal Muziekcentrum ‘De Haaf’ een nieuw leven. Violist Herman Krebbers stelt het herbouwde centrum in gebruik.

21 juni
Hoogwoud Vijftig jaar geleden nam Mien Kaijer (74) het initiatief tot de oprichting van de lokale EHBO. Aanleiding was een ongeluk en de onwetendheid hoe te handelen in zo'n geval. Zij ging een cursus volgen bij dokter Pool en dat resulteerde in de oprichting van een bloeiende EHBO-afdeling.

24 juni
Nibbixwoud Piet Nan (80) ontvangt de erepenning van de gemeente Wognum. Zijn vele activiteiten bij
de voetbalvereniging SEW waren aanleiding om hem de erepenning op te spelden.

27 juni
Hoorn Wethouder Jaap Schaper stelt het nieuw gebouwde kantoor van Heddes Bouwgroep, verrezen aan het Keern, in gebruik. Na 65 jaar heeft Heddes het dorp Berkhout verlaten.

29 juni
Heerhugowaard Hera-atleet Robin Korving verbetert in het Vlaamse Oordegem zijn Nederlands record 110 meter horden en brengt het op 13,34 sec.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.