Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1997

1 mei
Twisk Minister Ad Melkert van Sociale Zaken stelt het gerestaureerde, uit 1886 daterende stationsgebouw, in gebruik. Het pand is opgeknapt als leerlingproject langdurige werklozen, onder toezicht van hoofdaannemer Heddes Bouw. Directeur Jaap Nieweg van de museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een tevreden man. De complete restauratie kostte ƒ 750.000.

Alkmaar Mevrouw dra. Thea de Roos-van Rooden (47), burgemeester van Millingen aan de Rijn en lid van de PvdA, begint aan een nieuwe carrière. Zij wordt dijkgraaf van het waterschap ‘Het Lange Rond’.

Wognum Zeger Houter (63) ontvangt de gouden speld van de Coöp. Bond voor Agrarische Bedrijfsverzorging. De afd. Noord-Holland Midden heeft hij bijna 20 jaren als voorzitter gediend. De afdeling is er een van ‘betaalde naastenliefde’ en telt 1100 leden en 45 werknemers.

2 mei
Wieringen De in 1995 in de buurtschap Westerklief gevonden Vikingschat, bestaande uit een groot aantal zilveren voorwerpen, is terug op Wieringen. Niet de originele schat. Die blijft in Leiden in het Rijksmuseum voor Oudheden, tot spijt van de Wieringers. Maar de replica's zijn ook de moeite van het bekijken waard. Deze bevinden zich in het regionale museum in Den Oever. Jannie Vries uit Schagen, edelsmid van professie, vervaardigde de replica's.

9 mei
Hoorn De costuumcollectie van de Fa. Ridderikhof is gered. De collectie gaat naar Wijdenes en is gekocht door Patrick Avontuur.

21 mei
Bovenkarspel De nieuwe speeltuin aan de Florasingel gaat open. De totale kosten, ƒ 143.000, zijn door de Jongerenbeweging Oud Papier bijeengebracht. Wethouder L. Oud neemt de cheque in ontvangst. Bij de ingang van de speeltuin is een gedenksteen geplaatst voor Adrie van der Haar (14) die op 24 januari tijdens het ophalen van oud papier bij een ongeval om het leven kwam.

Venhuizen Door laswerkzaamheden gaat het bloembollenbedrijf van de firma Wijnker aan de burgemeester J. Zijpweg in een felle brand ten onder.

22 mei
Andijk De banketfabriek SKS, opgericht in 1928, wordt failliet verklaard. Hierdoor komen 20 mensen op straat te staan. De fabriek in Hoogkarspel valt buiten het faillissement.

23 mei
Zijpe Koningin Beatrix brengt een bezoek aan de Zijpe; de polder die het vierde eeuwfeest viert. Uit handen van auteur drs. Jan T. Bremer, de ‘Noordkop-geschiedschrijver’, ontvangt zij deel III van zijn Zijper geschiedenis-trilogie. De koningin bezoekt óók de gemeente Niedorp. In ‘De Turfschuur’ in Kolhorn maakt zij o.m. kennis met de historie van de Omringdijk.

Opmeer Na 35 jaar trouwe dienst wordt brandweercommandant Harry Oostrom (60) met o.a. een penning met inscriptie uitgeluid. Hij wordt opgevolgd door Klaas Beunder (53).

25 mei
Alkmaar Mede-degradatiekandidaat RKC schiet AZ in Waalwijk met een 5-0 nederlaag terug in de eerste divisie. Het verblijf in de eredivisie heeft maar één jaar geduurd.

28 mei
Zuid-Scharwoude Het woonzorgcentrum ‘Buiten Zorg’ aan de Dokter Wilminkstraat is uitgebreid met o.a. 29 seniorenwoningen en wordt feestelijk geopend. Tegelijkertijd wordt het 50-jarig bestaan van de stichting ‘Buiten Zorg’ gevierd. In de wintertuin is een kolfbaan aangelegd, de vijfde in de gemeente Langedijk.

30 mei
Andijk Scholtens Bouwbedrijf viert het 60-jarig bestaan in de Parkschouwburg te Hoorn. Directeur J. Scholtens wordt ridder in de Orde van Oranje Nassau.

31 mei
Bovenkarspel Na 35 jaar sluit slager Vriend de winkel. In 1962 nam hij de slagerij over van de familie Klaver. Er zijn geen opvolgers.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.