Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1997

1 april
Barsingerhorn De twee neven Cees en Cees Kuyper hebben afscheid genomen van de brandweer. De ene Cees (Nzn.) treedt terug vanwege zijn leeftijd, de andere Cees (Czn.) heeft het te druk. Beiden ontvangen een oorkonde en een legpenning van de Kon. Ned. Brandweervereniging. Ook van de eigen blusgroep waren er geschenken.

Alkmaar Dr. G. Kool (52) begint als directeur van het Medisch Centrum Alkmaar.

2 april
Wieringerwerf Burgemeester W. Omta opent het nieuwe schoolgebouw van de RSG ‘Wieringherlant’. Het gebouw is klaar voor de toekomst met al zijn moderne apparatuur voor het onderwijs, zoals computers.

Enkhuizen Het in 1900 voor de familie Goede in Landsmeer gebouwde kaaspakhuis krijgt in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum zijn oorspronkelijke functie terug. Het deed dienst als restaurant.

4 april
Hoorn Het verhuurbedrijf van toneelkostuums van de Fa. Ridderikhof gaat sluiten. Vijfenzeventig jaar lang kon men er kleding huren voor allerlei zaken. Men had een keuze uit 30.000 kostuums. Het bedrijf zou verlieslijdend zijn en wordt opgeheven. De erfgenamen Ridderikhof zoeken nog naar een oplossing.

13 april
Westwoud Na 65 jaar zijn partij – laatstelijk op de althoorn – te hebben meegeblazen wordt Pé de Wit (76) door de fanfare ‘Dokter Nuyens’ als erelid uitgeblazen.

18 april
Alkmaar Vice-president van de Alkmaarse rechtbank, mevrouw M. Otterspoor-Kousemaker, neemt afscheid. Zij wordt tot officier in de Orde van Oranje Nassau benoemd.

Zuid-Scharwoude Provinciecommissaris Jos van Kemenade stelt het aan de Vroedschap gebouwde gemeentehuis officieel in gebruik. Langedijk is daarmee de eerste gemeente in ons land, die alle gemeentelijke diensten op één locatie, zelfs grotendeels onder één dak, heeft gehuisvest. Het ontwerp is van architect J. Coppen uit Roermond en is gebouwd door het aannemersbedrijf Mulder uit Obdam. Totale kosten ƒ 19 miljoen.

21 april
Dirkshorn Na 16 jaar vertrekt Dirk Houter (71) bij de begrafenisvereniging ‘De Laatste Eer Dirkshorn/Sint Maarten’ als uitvaartverzorger. Zijn opvolger is Arie Groen (51).

23 april
Heerhugowaard Gemeentesecretaris mr. drs. R.J. Hoek neemt afscheid. Per 1 mei begint hij een nieuwe loopbaan als directeur Openbaar Bestuur en Strategie bij het Directoraat-Generaal van Rijkswaterstaat, directie Noord-Holland. Sedert 1 januari 1991 was hij gemeentesecretaris.

24 april
Enkhuizen De boeken van de 17e-eeuwse Librije van de Westerkerk hebben een tijdelijk onderkomen gekregen in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De verhuizing was noodzakelijk omdat de Westerkerk een aantal jaren in restauratie gaat. De ruim 600 banden worden in de KB onder optimale omstandigheden van klimaatregeling bewaard.

Hoorn Nikkie Wessemius – 6 jaar oud – is de 400.000e bezoeker van het zwembad ‘De Waterhoorn’ en mag 25 keer gratis zwemmen. Het zwembad ging op 29 maart 1996 open.

25 april
Enkhuizen Met een officieel tintje wordt een zogenaamd schuitenhuis, of op z'n Henkuzers ‘skuute ok’ aan zijn eigenaar overgedragen. Dit is het laatste schuitenhok dat is herbouwd volgens de bestaande regeling. Nu geldt een andere regeling. Kreeg men bij de eerste nog ƒ 25.000 subsidie van de gemeente, nu is dat nog slechts ƒ 5.000. In totaal zijn acht schuitenhuizen in Enkhuizens Boerenhoek gerestaureerd. De schuitenhuizen, eens in gebruik bij boer en tuinder, raakten buiten gebruik door de verkaveling van de polder Het Grootslag. Zij zijn karakteristiek in dit stadsgedeelte.

29 april
Noord-Scharwoude In zijn woning overlijdt Jan Klinkert (82). Hij was ere-voorzitter van de operettevereniging ‘Caecilia’ en oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond.

Twisk Daan Koolhaas, steunpilaar van de koninklijke fanfare ‘Westfrisia’ en dirigent van het Noordhollands Ouderen Orkest komt als lid van de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Waarland Arnold Lantman (51), de grote ‘hootemetoot’ van het verenigingsleven in Waarland – van carnavalsvereniging tot begrafenisvereniging en mede-oprichter van de Stichting ‘Waarland van Toen’ – krijgt in zijn woonplaats Heerhugowaard dezelfde onderscheiding opgespeld. Hij is ook een trouwe medewerker bij het vullen van de inhoud van ons jaarboek.

30 april
Venhuizen Voorzitter Arie Beemsterboer van de historische vereniging ‘Suyder Cogge’ en oud-wethouder Jan Snoek halen via het gerestaureerde Radje aan de Westerbuurt de eerste schuit over.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.