Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1997

1 februari
De Weere Het zangkoor Maria Christina bestaat niet meer. Gebrek aan belangstelling is de oorzaak van de opheffing. Na het laatste optreden wordt Cees Langedijk onderscheiden met de Gouden Speld van de Ned. Bond van Kath. Zang- en Oratoriumverenigingen voot 40 jaar trouwe dienst. Tini Groen, ook 40 jaar lid, kreeg een gouden hanger. Zeven andere leden ontvangen een zilveren hanger.

Rustenburg Na ruim 27 jaar doet slager Siem Kok (55) de winkeldeur dicht. Het dorp raakt daarmee zijn laatste winkel kwijt.

2 februari
Grosthuizen Joop Leeuw (58) verlaat na 30 jaar de vrijwillige brandweer. Sinds 1 april 1987 treedt hij op als commandant van het korps Wester-Koggenland. Hij wordt benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Outjer Keersemaker is zijn opvolger.

5 februari
Hoogwoud Oud-burgemeester Dirk Hoogenboom wordt posthuum geëerd door de joodse instelling Yad Vashem voor zijn hulpverlening aan joodse onderduikers. (Tijdens de bezetting had hij een joods echtpaar in huis). Zijn naam wordt toegevoegd aan de ‘Muur ter ere van de Rechtvaardigen’ in Jeruzalem. Hoogenboom was een actief verzetsstrijder. Hij overleed in februari 1945 in Duitse gevangenschap.

9 februari
Opmeer In de ‘Magnushof’ te Schagen overlijdt op 86-jarige leeftijd Niek (Klaas) Komen. Hij was van 1 februari 1955 tot 1 februari 1976 burgemeester van de voormalige gemeenten Spanbroek en Opmeer Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van Opmeer.

14 februari
Bovenkarspel De 64e editie van de Westfriese Flora wordt gepresenteerd als een Chinese tuin. De vice-gouverneur van de provincie Shandung is er met een grote handelsdelegatie voor overgekomen. De ‘Zilveren Tulp’ komt in handen van Triflor B.V. (Oude Niedorp), de ‘Zilveren Schuit’ wordt gewonnen door J. Borst Bloembollen B.V. (Obdam) en de afdeling Winkel van Bloembollencultuur wint de ‘Zilveren Molen’. De Flora trekt ruim 85.000 bezoekers.

15 februari
Spanbroek Ondernemer Dirk Scheringa heeft de voormalig Lidwina-huishoudschool gekocht, verbouwd en ingericht als museum van werk van magisch realisten: met o.a. werken van Carel Willink. Kunsthandelaar Loek Brons heeft het Frisia Museum – “een geweldige aanwinst voor de regio” – voor het publiek geopend.

Hoorn C. Veken en J.P. van der Knaap zaten ooit bij elkaar ín de klas van het Werenfridus. Na hun studie stonden ze vóór de klas van deze scholengemeenschap. Na 30 jaar lesgeven verlaten ze samen deze school en gaan met vut.

19 februari
Medemblik Voor 4 miljoen gulden is de Bonifaciuskerk gerestaureerd. Echter de toren ervan heeft nooit een carillon bezeten. Een nu opgericht comité wil daarvoor gelden inzamelen. Aan toezeggingen is er ƒ 36.000 binnen.

20 februari
Hoorn De Ondernemingsprijs West-Friesland 1996 wordt door minister Wijers (Economische Zaken) uitgereikt aan Dirk Scheringa: de man die 20 jaar geleden de financieringsmaatschappij en voorschotbank ‘Frisia’, gevestigd in Wognum, oprichtte. “Een geweldige trekker voor de arbeidsmarkt in de regio”.

22 februari
Andijk Muziekvereniging Sursum Corda bestaat 75 jaar en viert dat met een receptie en een concert. Siemen Groot en Piet Schenk zijn beiden 65 jaar lid en Sam de Vries 25 jaar. De vereniging kent ook nog een drumfanfarekorps.

25 februari
Andijk De loterijvereniging ‘De Volharding’ maakt vandaag de eeuw vol met het statutair maximale aantal van 20 leden. De contributie liep op van een dubbeltje per week tot ƒ 100 per jaar. Rijk zijn de leden niet geworden. In 1924 werd het hoogste bedrag ‘gescoord’. Elk lid kreeg ƒ 425 de opbrengst van een tiende lot van het nummer, waarop de ƒ 100.000 viel.

26 februari
Grootebroek Na 45 jaar een steun en toeverlaat geweest te zijn voor zieke mensen, neemt mevrouw Ruitenberg-Weel (79) afscheid van de Zonnebloem. Zij wordt door het districtsbestuur in de bloemen gezet.

27 februari
Niedorp Het archief van deze gemeente is overgebracht naar het Regionaal Archief in Alkmaar. Het omvat ongeveer 110 meter archiefstukken afkomstig van de vroegere gemeenten Oude en Nieuwe Niedorp, Barsingerhorn, Winkel en Wieringerwaard.

28 februari
Wognum Burgemeester Henk de Nijs is eerste burger af. Hij heeft afscheid genomen van de raad en zijn gemeente. Een onderscheiding zat er niet in, die had hij al. In het Wapen van Nibbixwoud werd hij met een druk bezochte receptie uitgeleide gedaan. In 1966 kreeg hij het ambtsketen van Ursem omgehangen en in 1973 die van Uitgeest. In 1985 werd hij burgemeester van Wognum.

Spierdijk De muziekvereniging ‘Accordando’, 75 jaar geleden opgericht, wordt verblijd met een speciale herinneringsmedaille. In 1925 nam de vereniging het initiatief voor het oprichten van de Federatie Katholieke Muziekverenigingen NoordHolland, die nog altijd bestaat.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.