Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1997

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 65e bundel, pagina 163-178.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1998.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 4 januari
Medemblik Een groep van 18 personen wandelt over het IJsselmeer van Stavoren naar Medemblik. Met een harde oostenwind in de rug doen ze er 5½ uur over. De tocht schijnt traditie te worden. Dit is al de zesde keer.

8 januari
Oterleek De 200 km lange Noord-Hollandschaatstocht trekt ruim 3000 schaats(t)ers. Ruim 2700 van hen (90%) halen de finish.

10 januari
Alkmaar Een actiecomité onder leiding van burgemeester Jaap Gutker van Zijpe luidt een inzamelingsactie in voor het bijeen brengen van ƒ 1 miljoen. Dat bedrag moet het bedrijfsleven in de Noordkop opbrengen om rijksweg 9 tussen Alkmaar en Den Helder om te bouwen tot een autoweg. Een deel ervan is al gereed. Het bedrijfsleven zou een tientje per werknemer moeten storten. De actie levert slechts drie ton op. Het maken van deze snellere wegverbinding houdt – naar later blijkt – de sloop in van maar liefst vijftien (!) stolpboerderijen langs het traject Koedijk – De Stolpen.

12 januari
Wijdenes De speurtocht naar de plek waar de omstreeks 1283 door Floris V gebouwde dwangburcht zou hebben gestaan brengt via Jos Laan, lid van het duikteam Zwaag van de Hoornse brandweer, vreugde teweeg bij de leden van de archeologische werkgroep van de historische vereniging ‘Suyder Cogge’. Jos, neergelaten in een in het ijs van het IJsselmeer gehakte bijt, brengt van 3 meter diepte een 30 cm lange gave kloostermop naar de oppervlakte.

Hoogwoud Barbara de Loor (22) legt bij de Europese schaatskampioenschappen voor dames, gehouden in Heerenveen, beslag op de bronzen medaille: met een puntentotaal van 171,848.

15 januari
Schagen De hervormde kerk aan de Markt bestaat dit jaar een eeuw. De herdenking wordt gevierd met een tentoonstelling van oude foto's. Haar voorganger brandde in 1895 af.

16 januari
Koedijk Het uit 1968 daterende verzorgingshuis ‘Zonnehof’ aan de Kanaaldijk moet sluiten. In een kalm tempo worden de bewoners naar elders verhuisd. Vandaag is de 103-jarige mevrouw W. Koning, Alkmaars oudste inwoonster, mét haar 68-jarige dochter Nel die bij haar woont, naar een tehuis in Groet vertrokken.

17 januari
Koedijk Met 23 dienstjaren, waarvan 13 als commandant, verlaat Jacob de Maijer (55) het uit louter vrijwilligers bestaande brandweerkorps. Hij wordt tot erelid benoemd en ontvangt de zilveren penning van verdienste van de gemeente Alkmaar.

18 januari
Broek op Langedijk Na 200 jaar wordt de oven in de bakkerij Dorpsstraat 98 gedoofd. Drie generaties Weder hebben er hiervan 93 volgemaakt, maar de broers Cees (68) en Jan (63) vinden het genoeg. Er is geen bedrijfsopvolger.

Heerhugowaard De regio Noord-Holland van het Nederlands Handbal Verbond neemt aan de Hectorlaan een nieuw gebouwd eigen kantoor in gebruik. Kosten ƒ 480.000. Voorzitter Quin Bot: ‘Na drie adressen in Schagen zijn we nu thuis’.

19 januari
Wognum Met een jubileumconcert in de parochiekerk starten de festiviteiten van de fanfare ‘Ons Genoegen’. Het orkest is 75 jaar geleden opgericht. Voor het gehele jaar zijn er activiteiten gepland.

Berkhout Dominee D. Woudt gaat voor de laatste maal voor in een kerkdienst. Zij legt na 4 jaar het ambt neer in de gemeente Wester-Koggenland. (Avenhorn, Berkhout en Ursem). Zij gaat weer studeren.

20 januari
Enkhuizen Henk Langius (66) voorzitter van de Stichting Binnenveste en al 30 jaar actief in de ouderenzorg. Hij stond ooit aan de wieg van de tafeltennissport in Noord-Holland. Hij wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

21 januari
Hoorn Arie Sijm (66) verlaat na 26 jaar de gemeentepolitiek. Het ‘Hoornse CDA-boegbeeld’ was 18 jaar werkzaam als wethouder. Hij wordt benoemd tot ridder van de 6e graad in de Orde van Oranje Nassau. Tevens ontvangt hij uit handen van burgemeester Janssens de gouden legpenning van de gemeente.

23 januari
Opperdoes Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de IJsclub Opperdoes werd opgericht. Een 46 pagina's tellend boekje geeft de geschiedenis van de club weer. Een receptie en een feestavond zetten luister bij aan het eeuwfeest.

Hoorn Het West-Friesland College komt als de beste school uit het MBO te voorschijn. De Nationale Onderwijsprijs 1996 wordt door staatssecretaris T. Netelenbos uitgereikt en bestaat uit een bronzen olifant, een oorkonde en een bedrag van ƒ 15.000.

24 januari
Venhuizen Het jaarlijkse ‘Drieban Floraboeket’ ging dit jaar naar Klaas Tol (72) voor zijn initiatief tot het organiseren van de 40 MM wandeltochten. Deze jaarlijkse wandeltochten zijn bedoeld voor ontwikkelingswerk in de Derde Wereld en brachten tot nu toe ruim 6 miljoen gulden op.

Oudendijk Brandweerman Berend de Weerd (55) wordt bij zijn afscheid onderscheiden met de brandweermedaille met oorkonde.

25 januari
Schagen Met de restauratie van r.k. Christophoruskerk is ook het Angelusklokje weer in ere hersteld. Het is nu weer om 12.00 uur ‘s middags en ‘s avonds om 6 uur te horen. De naam Angelus herinnert aan het gebed ‘Engel des Heren’; een der gebeden daarvan is het Mariagebed.

Langereis Aris Appel uit Hoogwoud viert bij de toneelvereniging LOL zijn 40-jarig toneeljubileum. In een bomvol dorpshuis ‘'t Zwaantje’ in Veenhuizen wordt hij tot erelid benoemd en ontvangt hij een fraai wandbord met bijbehorende oorkonde.

30 januari
Hoogkarspel De stolpboerderij van de familie Buisman aan de Streekweg gaat in vlammen op. Weer eentje minder.

31 januari
Hoorn Januari schrijft geschiedenis. Gemiddeld over het gehele land is er maar 3 mm neerslag gevallen. Daarmee wordt januari de droogste maand van deze eeuw.

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.