Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1996

3 december
Zwaagdijk Een derde stemming maakt een einde aan het zelfstandig voortbestaan van de veiling WFO. Van de 3375 uitgebrachte stemmen zijn er 2418 (71%) voor aansluiting bij de Voedings Tuinbouw Nederland (VTN). De WFO wordt de Greenery Wervershoof. Siemen Ruiter (48), sinds 1984 voorzitter, heeft de (noodzakelijke) fusieklus geklaard. “De veiling gaat nu niet dicht”. Met de WFO coöperatie verdwijnt meteen ook het gehele bestuur van het Westfriese toneel.

17 december
Grootebroek Als gevolg van een brand in een meubelfabriek aan de Industrieweg gaat een deel van het complex verloren. Ook een groot aantal meubelen wordt onbruikbaar. De brand ontstond in een spuitcabine.

18 december
Hoorn Voorzitter Els van de Ven (58) van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor West-Friesland en Waterland wordt – als laatste – uitgeluid. Per 1 januari 1997 ontstaat uit een fusie met de Kamer van Koophandel voor Hollands Noorderkwartier de nieuwe Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordwest Holland.

31 december
Obdam Annie Saal sluit na 46 jaar de deur van haar textielwinkel aan de Dorpsstraat. “'t Loont niet meer”. Vervelen zal zij zich niet. Tekenen en schilderen zijn haar grote liefde en in tal van kerken in de regio bespeelt zij het orgel.

Obdam In zijn woonplaats Breda overlijdt Willem Aloysius van der Linden (70), oud-onderwijzer aan de St. Victorschool. Van 1962 tot ‘82 maakte hij deel uit van de gemeenteraad voor respectievelijk KVP, Volkspartij Obdam en CDA. Twee keer was hij wethouder. Hij was ereburger van Obdam.

Dirkshorn Na 60 jaar gaat de apotheek in het dorp dicht. De medicijnen moeten voortaan in Tuitjenhorn worden gehaald, waar D. Bouma een apotheek opent.

Heerhugowaard Ina van Vliet (60) sluit het kleinste buurtwinkeltje in de gemeente aan de Middenweg. Het winkeltje heeft 36 jaar bestaan. Ze vindt het welletjes.

Alkmaar De laatste gedetineerden worden uit de gevangenis Bergerhout naar elders overgebracht. De gevangenis met zijn 38 cellen gaat dicht.

Hoorn Bij 9 graden vorst en met een harde, snijdende oostenwind – de gevoelstemperatuur bedraagt dik min 20 graden – neemt het jaar 1996 afscheid.

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.