Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1996

1 november
Alkmaar Gemeentesecretaris H. Blokhuis wordt met het Gouden Stadszegel uitgeluid. Blokhuis vervulde die functie sinds 1 december 1972. Het Gouden Stadszegel is de hoogste gemeentelijke onderscheiding. Hij wordt opgevolgd door Joost C.M. Cox (40), secretaris van de Friese gemeente Smallingerland.

Schagen Burgemeester J. van den Langenberg slaat onder toeziend oog van mgr. Bomers bij de Nederlandse Munt het eerste Schager Rondje. Er zullen 10.000 van deze munten worden geslagen. De waarde, althans in Schagen, is vijf gulden per stuk. De opbrengst is voor de Christoforuskerk.

2 november
Warmenhuizen Het oudste winkeltje in het dorp sluit zijn deuren. Het is de groente- en kruidenierszaak van Jo en Truus Burger in de Fabrieksstraat. ‘Met m'n 65e stop ik’, heeft de eigenaar steeds gezegd en nu is het zover.

4 november
De Weere Taam en Truus Dam trekken na 35 jaar de deur van de slagerij definitief achter zich dicht. ‘Jammer voor het dorp, maar we hebben geen opvolger’.

7 november
Hoorn De Alkmaarse rechtbank verklaart drukkerij West-Friesland-Edeca failliet.

9 november
Schagen Jan Jaspers (84) overlijdt in zijn woonplaats. Op zijn 34e kwam hij in de gemeenteraad. Bijna 25 jaar zat hij daarin voor de PvdA, waarvan als wethouder van 1949-1955. In 1970 richtte hij uit onvrede een eigen partij op, die echter niet levensvatbaar bleek.

Oudendijk Aan de Slimdijk gaat een al enige tijd leegstaande stolp in vlammen op. Weer eentje minder.

15 november
Venhuizen Een felle brand legt het meer dan 100 jaar oude dorpscafé De Ruif in de as. Een strop voor het verenigingsleven, o.a. voor de toneelvereniging KAHL en de kolfYereniging Aan is Winst.

18 november
Den Helder Het waterschap ‘Hollands Kroon’, bestaande uit de vroegere waterschappen ‘De Aangedijkte Landen en Wieringen’, ‘Wieringermeer’ en ‘Texel’ heeft een eigen wapen. Het bestaat uit twee leeuwen en een slikhaak (= onderhoud) op de symbolen groen en blauw; groen voor het land en blauw voor het water.

21 november
Zwaag Op 66-jarige leeftijd overlijdt Joannes (Jan) Martines Duives, oud-directeur van de veiling Bangert en Omstreken en nadien nog een aantal jaren van de WFO. Van 1970 tot 78 was hij voor de groepering Positieve Samenwerking wethouder van Zwaag. Bij zijn afscheid ontving hij de zilveren penning van de gemeente.

22 november
Alkmaar In Leiden overlijdt mr. dr. Johan Belonje (97). Als historicus laat deze oud-waterschapsbestuurder en van 1947 tot 1962 agent van de Ned. Bank in Alkmaar een oeuvre na van dik 1000 artikelen en een reeks boeken, zoals het vijfdelige standaardwerk Genealogische en Heraldische Gedenkwaardigheden in de kerken in Noord-Holland en zijn proefschrift (1933) “De Zijpe en Hazepolder”. Zijn naam prijkte in de nummers 1 t/m 60 op de ledenlijst in ons jaarboek. Hij was officier in de Orde van Oranje Nassau.

23 november
Callantsoog Wethouder J. Groot opent de nieuwe openbare bibliotheek. Deze is ontworpen door architect Pieter Jan Vos. De oude bibliotheek was gevestigd in een schoolgebouw dat door een herinrichting van de straat gesloopt moest worden.

25 november
Schagen Het belastingkantoor gaat dicht. De belastingzaken worden nu in Den Helder behandeld. Wel blijft er nog een ‘belastingbalie’ in het postkantoor.

28 november
Hoorn Aan de Schellinkhouterdijk gaat het onderkomen van de Hoornse scoutinggroep Vaandrig Peetoom in een vlammenzee ten onder. De schade bedraagt vijf ton, veel materiaal gaat verloren.

29 november
Wervershoof De pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice plus een enveloppe met inhoud van de bewoners van het St. Jozefpark vielen ten deel aan mevrouw T. Karsten-Wit voor haar vele werk in dit tehuis.

30 november
Oosthuizen Commissaris van de koningin Jos van Kemenade opent aan de Raadhuisstraat het nieuwe gemeentehuis van Zeevang. Uiteraard cadeaus, waaronder van de medewerkers van het raadhuis een beeldje van Dik Trom. Deze is immers in Etersheim ontsproten aan het brein van Joh. Kievit.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.