Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1996

3 oktober
Wieringerwaard Altijd gedacht – en ook met een beetje trots – dat de Noordhollandse notaris Backx de eerste Nederlander was die in 1896 een auto bezat. Nu blijkt dat een Tilburgse textielfabrikanr al in 1895 een auto had. Tja, een foutje dus; niet schokkend, de wereld draait gewoon verder.

Nieuwe Niedorp Met veel vuurwerk wordt de nieuwe aanbouw van het gemeenrehuis van Nierop in gebruik genomen. En dat was geen luxe. Het personeel klaagde steeds over het gebrekkige onderkomen. Daaraan is nu een einde gekomen.

Heiloo Tijdens de viering van zijn 75e verjaardag in het Golden Tulip Hotel overlijdt Klaas Molenaar. Na de oorlog, samen met zijn in 1979 overleden broer Cees, grondlegger van het Zaanse Wastora-concern. In de jaren zevenrig financier en voorzitter van de voetbalclub AZ ‘67. Een abrupt einde aan ‘een raik leven’. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau, lid van verdienste van de KNVB en drager van de penning van verdienste van de gemeenre Alkmaar.

10 oktober
Bovenkarspel Vandaag is aan mevr. P. de Graaf-Koopman de eerste sleutel uitgereikt van de woongemeenschap voor ouderen ‘Stedeborgh’. Het complex telt 50 woningen.

13 oktober
Sint Maarten Vandaag is de laatste kerkdienst gehouden in de Ned. Herv. kerk. In 1960 is er nog nieuwbouw gepleegd. Het is financieel onmogelijk geworden om het gebouw te onderhouden.

15 oktober
't Veld De stichting Regionale Thuiszorg Kop van Noord-Holland ontruimt het pand Rijdersstraat 1. Het in 1955 voor ruim ƒ 45.000.- gebouwde raadhuis van de voormalige gemeenre Oude Niedorp werd in 1970 door de stichting betrokken en in 1974 van de gemeente gekocht. De stichting verhuist naar de Waardveste in Heerhugowaard. Het oude gemeentehuis wordt nu kantoor en woning van aannemer H. Zomerdijk te Zijdewind.

19 oktober
Zijpe De gemeenre heeft een eigen vlag en die wordt enige dagen later – 24/10 – door burgemeester J. Gutker ten top gehesen voor het gemeentehuis in Schagerbrug. De vlag is samengesteld uit de zwaan van het Zijper gemeentewapen en verder een aantal gele, groene en purperen banen.

21 oktober
Wieringen Op 76-jarige leefi:ijd overlijdt Tiemen van der Laan. Hij zat voor de voormalige CPN in de raad en was o.m. wethouder. Met zijn steun kwamen er een zwembad, een bibliotheek en sportaccommodaties. Ook heeft hij veel werk verricht in het verenigingsleven.

24 oktober
Nieuwe Niedorp Wijnand Oostveen wordt met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgeluid. Hij vertrekt naar Aalsmeer. Achtentwintig jaar had hij een functie in het parochiebestuur en in meer zijdelingse zaken daarvan.

25 oktober
Onderdijk Het Vooroeverproject wordt door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij overgedragen aan Staatsbosbeheer. Het zal dan vallen onder de Natuurbeschermingswet. Onder deze wet zal het als natuurobject kunnen blijven bestaan.

Enkhuizen Petra Hoost, die eerst als Noordhollands mooiste stond genoteerd, mag zich nu de mooiste van Nederland noemen. In een tv-show wordt ze door de kijkers daartoe uitverkoren.

27 oktober
Medemblik De muziekvereniging Crescendo, op 3 augustus 1896 ten huize van initiatiefnemer C. Slagter gestart met 12 leden – er zijn er nu 40 – geeft in Sint Pieter een jubileumconcert waarop – als jubileumgeschenk – een stel nieuwe pauken wordt gepresenteerd.

29 oktober
Midwoud In zijn huidige woonplaats Winkel overlijdt Pieter Slagter (92). Gedurende bijna 30 jaar maakte hij deel uit van de gemeenteraad van Midwoud, waatvan 17 jaar als wethouder. Bij zijn afscheid in september 1979 werd hij benoemd tot ereburger van de (voormalige) gemeente Midwoud.

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.