Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1996

1 september
Avenhorn Veehouder Simon Ruiter (38) uit Grootschermer neemt bij de Rundveeverbeteringsorganisatie Noord-Holland (RON) de voorzittershamer over van Piet Laan uit Zeevang.

3 september
Medemblik De r.k. Martinuskerk, een rijksmonument uit deze eeuw, wordt gerestaureerd. Het werk begint met het leggen van de eerste lei op het dak van de kerk door mevr. Brandsen.

7 september
Barsingerhorn Cultuurgedepureerde mr. Frieda van Diepen-Oost draagt de gerestaureerde abri “halte Heerenweg” aan de voormalige tramlijn Schagen – Van Ewijcksluis (1912-1925) over aan de gemeente Niedorp. Het “tramhuisje” gaat dienst doen als informatiepost. De restauratie kwam als leerlingenprojekt tot stand.

9 september
Waarland Mevrouw Wies van der Ginkel-Weijers (78) ontvangt uit handen van de pastoor de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Niet alleen voor het reilen en zeilen in de pastorie, maar zeker ook voor haar werk voor de medemens.

Opmeer Nic van der Fluit uit Zuid-Scharwoude wordt de nieuwe secretaris van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond. Hij volgt Gerard Kreuk (72) uit Wognum op, die dit werk 20 jaar deed. Hij wordt benoemd tot erelid.

10 september
Opmeer Henk Huisman van TOGIDO uit Krommenie wordt nationaal kampioen kolven. Met 174 punten op de baan van ‘Loek’ evenaart hij het puntenrecord van de ‘Nationale’. Bij de dames wordt Hennie Jansma van ‘Steeds Beter’ uit Zuid-Scharwoude de Nederlandse kampioene.

Wognum Directeur Jan van Beurden van Leekerweide wordt bij zijn afscheid geëerd met de onderscheiding van ridder 6e graad in de Orde van Oranje Nassau. Zeventien jaar lang gaf hij leiding aan deze instelling voor zwakzinnigenzorg. Zijn opvolger is Paul Zegveld.

14 september
Bergen In zijn woning overlijdt Arien Berkhout (94, foto) Hij was bestuurder-boer in Benningbroek. Op 28 december 1971 nam hij afscheid als dijkgraaf van ‘De Vier Noorder Koggen’ en werd hierbij onderscheiden met gouden penning van de Unie van Waterschappen. Van 1955 tot april 1967 was hij secretaris van de Coöp. Zuivelfabriek ‘Aurora’ te Opmeer.

Schagen Geert van Slagteren wordt onderscheiden mer het gouden insigne van de Vereniging van Kerkvoogdijen van de N.H. kerk. Al veertig jaren beheert hij de centen van de kerkelijke gemeente Barsingerhorn/Winkel en evenveel jaren is hij organist.

16 september
Alkmaar Aan de Kruseman van Eltenweg opent minister van justitie Winnie Sorgdrager het nieuwe gerechtsgebouw. Sinds 1 mei wordt er al in gewerkt.

19 september
Zwaagdijk-Oost Interim-directeur Peter Vrolijk van de veiling WFO heeft de klus geklaard en verlaat de veiling. Hij was aangetrokken om de bedrijfsvoering weer op orde te stellen en draagt dit nu over aan het management-team.

20 september
Alkmaar De vestiging “Neerlandia” in Stompetoren van de zuivelcoöperatie CONO legt in het kaasmarktseizoen 1996 beslag op de “Het Gulden Vlies”-wisselketen.

Oosterblokker Verenigingsman Jan Deken (77) al 50 jaar actief bij de toneelvereniging ‘Eensgezindheid’ en dik 30 jaar bij de fanfare ‘Sint Pancratius’ plus ‘nog zo het een en ander’, aldus burgemeester Broens van Drechterland, wordt benoemd tot ridder in de 6e graad in de Orde van Oranje Nassau.

21 september
Veenhuizen De graftombe van Reinout van Brederode – een rijksmonument – wordt in gerestaureerde staat teruggegeven door de stichting ‘Behoud Praalgraf Veenhuizen’ aan de kerkvoogdij van de Ned. Herv. gemeente Heerhugowaard/Veenhuizen. De stichting begon met geen cent in kas. (Zie ook ‘Reinout van Brederode (1565/1567-1633) en zijn praalgraaf in Veenhuizen’ door dra. Carla Rogge in de 59e bundel (1992) blz. 117-140).

Noord-Scharwoude Op Eerste Kerstdag 1896 legden Jan Kuiper en Jan Barten de grondslag voor de harmonie ‘Excelsior’. Met een groot festival wordt het eeuwfeest gevierd.

24 september
Alkmaar Koningin Beatrix stelt de zo fraai gerestaureerde en tot multifunctioneel centrum ingerichte Grote Kerk officieel in dienst. Zij onthult een groot drieluik – een schilderwerk van 6 meter hoog en ruim 8 meter breed – vervaardigd door Maerten van Heemskerck (1498-1574), dat tot 1581 het hoofdaltaar in de Grote Kerk sierde. Na de Hervorming werd het “paapse” altaarstuk verkocht aan de Tsaar, maar strandde (letterlijk) in het Zweedse Linköping, waar het nog altijd in de Dom is te bewonderen. Via de electronische snelweg is een copie naar Alkmaar teruggebracht.

25 september
Wieringen Op een vlucht van Texel naar Schiphol stort de PH-DDA, de enige in ons land nog vliegende Dakota DC3 van de Dutch Dakota Association, kort na de start bij de zandplaat Lutjeswaard – ten noordoosten van Den Helder – in de Waddenzee. Alle 32 inzittenden, onder wie 23 ambtenaren van de provincie Noord-Holland, vinden de dood. Het toestel uit 1943 was regelmatig boven ons land te zien.

Alkmaar Directeur Schneider van het Medisch Centrum Alkmaar legt zijn post neer. Hij verruilt deze voor het directeur-generaalschap bij het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. Bij zijn afscheid ontvangt hij de Pieter van Foreest-penning, genoemd naar de in Alkmaar geboren geneesheer, die leefde van 1521 tot 1597.

26 september
Barsingerhorn Huisarts J. Griep heeft zijn praktijk neergelegd en overgedaan aan Rob Jansen en Petra Schellekens. Griep heeft hier 35 jaar als arts gewerkt.

Alkmaar Als voorzitter van her Landeiijk Afval Overleg Orgaan stelt burgemeesrer Hans Ouwerkerk van Groningen de nieuw gebouwde Huisvuilcentrale officieel in dienst. Er wordt inmiddels al zo'n 420.000 ton afval in verstookt, waarmee per jaar 47 megawatt electriciteit wordt geproduceerd.

27 september
Enkhuizen Met het onthullen van een kunstwerk door directeur M. Snijders van zorgverzekeraar Univé wordt een geheel verbouwd en vernieuw sociaal-medisch cenrrum geopend. Dit is gevestigd in het voormalige Snouck van Loosenziekenhuis. Aan jarenlange betogingen door de burgers en besprekingen tussen gemeente en het Westfries Gasthuis is een einde gekomen. Van de slogan ‘De Poli moet blijven’ kan nu gezegd worden: ‘De Poli is gebleven!’.

29 september
De Rijp In haar woning in het Friese Oosterlittens overlijdt Maartje de Jong-Meijer (70). Van 1 april 1976 tot 1 april 1991 was zij burgemeester van de gemeente Graft-De Rijp. Bij haar afscheid werd zij geëerd met de erepenning van de gemeente.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.