Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1996

1 juli
Sint Maartensbrug Huisarts K. Schoen (60), 30 jaar een praktijk in dit Zijper dorp, wordt benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

3 juli
Ursem Het dorp wordt in diepe rouw gedompeld. Vijf minuten na het vertrek naar hun vakantiebestemming komt het gezin van huisarts Johan van Berkel (36) bij een auto-ongeluk op de Walingsdijk om het leven: man, vrouw en twee zoontjes van 5 en 1 jaar. Een 3-jarig dochtertje overleeft, zwaar gewond, het ongeluk. De 26-jarige Mike Smit uit Heerhugowaard loopt bij zijn reddingspoging een dwarslaesie op.

13 juli
Alkmaar De Grote of Sint Laurenskerk is na 4 jaar restaureren weer aan zijn eigenaar, de kerkvoogdij van de N.H. gemeente, overgedragen. Op 20 augustus 1992 werden na de laatste orgelbespeling de deuren gesloten en kon de restauratie beginnen. Kosten ƒ 8 miljoen voor het Rijk, ƒ 4 miljoen voor de gemeente en ƒ 2 miljoen uit fondsen. Het kleine orgel moet nog wel een restauratiebeurt ondergaan. De kerk krijgt een multifunctionele functie.

Bobeldijk Op 49-jarige leeftijd overlijdt Hein van der Pal: sinds 1 januari 1986 dijkgraaf van het waterschap Het Lange Rond en voordien wethouder voor de VVD van Berkhout en Wester-Koggenland. Voorts bekleedde hij nog een aantal functies. De molens in de Schermer staan in de rouwstand.

Wognum De 18e eeuwse boerderij Oude Gouw 12 zal worden gerestaureerd door de N.V. Landelijke Bouwkunst. Voorzitter Nic. Groot presenteert het plan, het eerste van deze vennootschap, voortgekomen uit een initiatief van het Westfries Genootschap.

24 juli
Benningbroek De luidklok – anno 1525 – van het Witte Kerkje is na een restauratie in Duitsland weer opgehangen in de toren. De rand, die gebarsten was, kon hier niet hersteld worden. Nu de 750 kg zware klok weer op zijn plaats hangt, kan men beginnen met de restauratie van de kerk.

28 juli
Noord-Scharwoude Bij een verkeersongeval in Parijs komt pastoor J.C.A. (Han) Snel (38) om het leven; sinds 1 juni pastoor van de parochies Sint Jan de Doper en het Heilig Hart van Jezus (Heerhugowaard-Noord), als opvolger van de op 28 juni 1995 plotseling overleden pastor Jan Joris de Boer.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.