Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1996

1 juni
Hoorn Klaas Bant, voorzitter van ons Genootschap, heeft het onderwijs vaarwel gezegd en gaat met vut. Klaas gaat niet rusten, want hij heeft nog vele interessen.

2 juni
Venhuizen De NZH besteedt de lijndienst 147 (Hoorn-Venhuizen) uit aan Alpha Tours.

4 juni
Langedijk De te hulp geroepen externe informateur Han Meijer slaagt in zijn opdracht. De gemeente heeft na 2 maanden weer een college, dat het vertrouwen geniet van de raadsmeerderheid: van de OPP (afsplitsing Langedijker Belang), de PvdA, de VVD en het CDA. Het restant van Langedijker Belang en D66 vormen nú de oppositie.

Zijpe De Oudheidkamer Zijpe krijgt een wijzer uit 1600 aangeboden. De wijzer sierde ooit de wijzerplaat van het uutwerk van het voormalige gemeentehuis te Schagerbrug.

8 juni
Onderdijk Het tamboer- en pijperkorps ‘Jong Leven’ huldigt de vier gebroeders Morsch: Bert, medeoprichter, 50 jaar lid en al 31 jaar dirigent ontvangt de bondsspeld van de Fed. van Kath. Muziekverenigingen; Tjerk, 40 jaar lid, krijgt dezelfde speld; Piet en Henk worden, vanwege hun grote inzet, benoemd tot lid van verdienste.

10 juni
Wervershoof Gert Sijm ontvangt een koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid als voorzitter van de afd. Wervershoof/Onderdijk van De Zonnebloem. De vele functies die hij verder nog bekleedde betroffen vooral zijn zorg om de medemens.

11 juni
Wieringermeer Bij het gemaal Leemans zijn de werkzaamheden begonnen voor de aanleg van een kwelpijp. Deze pijp moet het zoute kwelwater van de Wieringermeer afvoeren naar de Voorhaven in Den Oever.

12 juni
Koedijk Bij zijn vertrek uit het bestuur – na 18 jaar, waarvan 15 jaar secretaris en 2 jaar voorzitter – van de Coöp. Rabo Zuivelbank wordt Jan Lammerschaag benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De oud-agrariër was ook acrief in het waterschap Groot-Geestmerambacht en 10 jaar trok hij als voorzitter de kar van de Stichting Landbouwdag Alkmaar.

14 juni
Alkmaar Gosse de Boer (78) uit Schoorl, oud-directeur van zuivelfabriek ‘De Goede Verwachting’ in Groet, en Piet Verkleij (72) uit Heiloo, oud-verkoper van zuivelfabriek ‘Aurora’ in Opmeer, worden op de kaasmarkt gehuldigd. Vijftig jaar zijn ze elk actief op de kaasmarkt. De laatste decennia als een gouden koppel voor de vrijdagse show.

17 juni
Sijbekarspel Na een ziekbed overlijdt kunstenaar-schilder Jan Linders (53). Hij was van 1985-1992 o.a. voorzitter van de kunstenaarsvereniging ‘Hoorn en Omstreken’.

21 juni
Oosterleek Het Comité Behoud Oosterleker Kerk (BOK), opgericht 24 juni 1994, neemt voor ƒ 1.- de gerestaureerde kerk – waarin in 1972 de laatste dienst werd gehouden – in beheer en eigendom over en meteen in gebruik met een permanente expositie over de Omringdijk.

Hoorn De Stichting ‘Stadsherstel’ heeft de monumentale Kaag-panden op de hoek Breed-Achterom gerestaureerd. Wethouder Jaap Schaper stelt de in vier ruimten opgesplitste panden weer in gebruik.

22 juni
Enkhuizen Mevrouw Wijsenbach van het Comité ‘De Poli moet blijven’ opent met wethouder Joop Knukkel het nieuw ingerichte Sociaal Medisch Centrum Snouck van Loosen aan de Vijzelstraat.

Obdam Els van de Ven, lid van de raad voor het CDA en voorzitter van de Kamer van Koophandel voor West-Friesland en Waterland, ontvangt de zilveren medaille van de gemeente voor haar werk ten gunste van de gemeenschap van West-Friesland. Zij vertrekt naar Apeldoorn, waar zij een functie heeft aanvaard.

30 juni
Westwoud In zijn woonplaats overlijdt Jacobus Joseph – Jaap – Wever (73). Hij was van 1953-1988 voor resp. de KVP en het CDA lid van de gemeenteraden van Westwoud en Drechterland, waarvan 30 jaar als wethouder. Als fruitkweker met een bedrijf in Oudijk was hij fel tegen de aanleg van de Markerwaard. Hij droeg de erenaam ‘Jaap Poip’ Een recht-door-zee-bestuurder. Ook op het gebied van de geestelijke volksgezondheid heeft hij veel werk verricht. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van Drechterland.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.