Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1996

1 mei
Alkmaar Het nieuwe gerechtsgebouw aan de Kruseman van Eltenweg wordt door de 250 medewerkers in gebruik genomen. Het is ontworpen door architect G. Thio en door bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen gebouwd. Totale kosten ƒ 45 miljoen. In de zittingszalen ontbreekt echter nog de beeltenis van koningin Beatrix.

2 mei
Hoorn Staatssecretaris Erica Terpstra opent in de wijk Kersenboogerd een woonzorgcentrum. Het bevat 180 woningen. Verschillende groepen mensen kunnen er wonen. In het complex werken acht stichtingen samen. Acht jaar geleden werd het plan al op tafel gelegd en is nu voltooid.

4 mei
Hoorn Aan de gevel van het Waterschapshuis aan het Grote Oost is een plaquette onthuld met de beeltenissen van de dames Aaf Dell en Dieuw van Vliet: als eerbetoon voor hun houding tijdens de oorlogsjaren. In dit gebouw zetelde de Ortskommandantur en in de conciërgewoning daarachter verborgen beide vrouwen onderduikers.

5 mei
Hoogwoud Dirk van der Haak (70) fluit in de reserve 3e klas E zijn laatste voetbalwedstrijd: HOSV 2 – HSV Sport 4 1-3. Hij is als scheidsrechter 44 jaar actief geweest, ‘maar nou moet ik stoppen, omdat ik – dat vinden enkele bestuurders van de bond – te oud word’.

10 mei
Zwaag Janneke Rood (18) passeert als 2.000.000ste bezoeker de controle van het zwembad De Wijzend. De volgende morgen, want toen werd eigenlijk de 2 miljoenste verwacht, krijgt zij bloemen en een gratis abonnement voor het volgende seizoen.

Abbekerk Gimenne van Beek brengt met haar geboorte het inwonertal van de gemeente Noorder-Koggenland op 10.000. Eerste burger N. Dorresteijn komt met een spaarbankboekje en cadeautjes de ouders feliciteren.

11 mei
Enkhuizen Cultuur-gedeputeerde Frieda van Diepen-Oost onthult bij het NS-station het paneel dat inlichtingen geeft over de Zuiderzeeroute. Dat is een ‘rondje IJsselmeer’ van 400 km per fiets.

12 mei
Hoorn Rieuwert Blok 40 jaar organist van de Lutherse kerk aan de Ramen, wordt benoemd tot ridder van de 6e graad in de Orde van Oranje Nassau.

13 mei
Grootebroek Na 21 jaar, waarvan 14 jaar als penningmeester, vertrekt Jan van der Gulik uit het bestuur van het district West-Friesland van de Kon. Ned. Biljartbond. Hij wordt tot erelid benoemd. Piet Rempt uit Twisk volgt hem op.

16 mei
Obdam Marjolein Koopman- Krijt (51) wordt de vierde vrouwelijke burgemeester op rij. Zij maakt nu nog deel uit van de PvdA-fraktie van Provinciale Staten. Zij neemt de taak over van Irma Günther (VVD), die de funktie tijdelijk heeft waargenomen en nu als waarnemend burgemeester naar Bergen verhuist.

18 mei
Broek op Langedijk Na een ingrijpende restauratie staat de rond 1500 daterende Herv. kerk er weer als nieuw bij. De restauratie duurde 1½ jaar en kostte ƒ 1,4 miljoen. De kerkelijke gemeente betaalde daarvan 8 ton.

22 mei
Anna Paulowna Carol Kelderman krijgt de Geerligsprijs uitgereikt: voor haar vele werkzaamheden aan de revue ‘Op naar 2000’. Een revue die werd geschreven naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de gemeente en het 150-jarig bestaan van de polder.

Heerhugowaard De Nederlandse Spoorwegen nemen op het 14 km lange baanvak Heerhugowaard – Schagen het dubbel spoor officieel in gebruik. Aan deze uitbreiding is drie en een half jaar gewerkt. “Einde aan alle vertragingen”, zo hopen de treinreizigers.

23 mei
Lutjebroek De laatste drie zusters van de Congregatie Zusters Augustinessen van Barmhartigheid nemen afscheid van de parochie. Na 92 jaar komt er een einde aan hun verzorgende functies. De zusters ontvangen de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice tijdens een druk bezochte afScheidsreceptie. Ooit waren er 50 zusters hier werkzaam.

24 mei
Hoorn Burgemeester Pierre Janssens stelt het aan de Holenweg nieuw gebouwde zwembad ‘De Waterhoorn’ officieel in gebruik.

25 mei
Wognum Jan Hand (82) neemt als dirigent afscheid van het parochieel dameskoor. Hij startte zijn dirigentenloopbaan in 1938 en heeft in de regio heel wat kerkkoren geleid. Maar nu is het over en uit. Tanja Kluft volgt hem op.

26 mei
Heerhugowaard Bij wedstrijden in Hengelo brengt Hera-atleet Robin Korving zijn nationaal record op de 110 meter horden terug tot 13,68 sec.

27 mei
Schagen Nabij de fietscrossbaan op het bedrijventerrein “De Witte Paal” is onder leiding van archeoloog Frans Diederik een bijna 2000 jaar oud skelet van een vrouw gevonden. Ze wordt Truus genoemd.

30 mei
Zwaagdijk Een voorstel van het bestuur om met de WFO deel te nemen aan de megafusie van de Nederlandse tuinbouwveilingen behaalt net niet de vereiste tweederde meerderheid: 1995 stemmen (60.6%) voor, 2469 tegen.
Een tweede stemming, aangevraagd door 179 leden en gehouden op 27 juni, strandt op een meerderheid van ruim 62%. De WFO blijft zelfstandig. Maar de eerste leden lopen al weg.

Alkmaar Rundveehoudend Noord-Holland luidt – na een aktieve periode van bijna 35 jaar – veeteeltconsulent ir. Jan Zijlstra met VUT uit. Hij ontvangt o.a. de bronzen penning van de provincie Noord-Holland.

31 mei
Hoorn Het zaalvoetbalteam ‘'t Hoornsche Veerhuys’ legt, na het nemen van strafschoppen, in de finale tegen het Tilburgse ‘Bunga Melati’ voor de tweede maal beslag op de nationale kampioenstitel. De eerste keer was dat in 1993. De gemeente eert het team met de bronzen sportmedaille.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.