Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1996

1 april
Wieringen Jan Baas (43), lid van de PvdA en wethouder van Beverwijk, wordt geïnstalleerd als burgemeester. Drs. Hans Smit, tijdelijk als waarnemer opgetreden, kan zich weer op zijn eigen gemeente Medemblik concentreren.

2 april
Hoorn Meester Kapinga verlaat met 40 dienstjaren het onderwijs. Hij wordt onderscheiden met de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau. Maar niet alleen voor die 40 dienstjaren krijgt hij dat ereteken. Naast zijn directeurschap van de school bekleedt hij 17 (!) andere functies in het verenigingsleven.

3 april
Wieringermeer Gedeputeerde Friso de Zeeuw stelt op het terrein van het Centraal Afalverwijderingsbedrijf West-Friesland de reinigingshallen van Biowier officieel in gebruik. Hierin moeten 40.000 ton vervuilde grond per jaar worden gereinigd. De totale investering bedroeg ƒ 4 miljoen.

5 april
Barsingerhorn Twee en veertig jaren bestuurslidmaatschap van de Uitvaartvereniging Barsingerhorn zijn goed voor het gouden insigne van de Ned. Ver. van Uitvaartorganisaties voor Jan Willem Reinders.

9 april
Langedijk Burgemeester Hans Bulte heeft oud-wnd. dijkgraaf Han Meijer van het hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier als informateur aangesteld. Op gemeentelijk niveau een landelijke primeur. Het college, gevormd door Langedijker Belang en D66, geniet na het uiteenvallen van de L.B.-fractie in drie groeperingen niet langer het vertrouwen van de raadsmeerderheid. De informateur krijgt tot taak het opstellen van een collegeprogram, dat wèl op een meerderheidssteun kan rekenen.

10 april
Dirkshorn Provinciecommissaris Jos van Kemenade stelt het nieuw gebouwde woonzorgcomplex Hornhoeve in gebruik. In Tuitjenhorn opent hij het nieuwe complex St. Jozefpark. “Een pittige strijd, die bijna 10 jaar duurde, heeft uiteindelijk toch iets goeds opgeleverd”, constateert voorzitter Piet Blankendaal van de Stichting “Zorg voor Ouderen Harenkarspel”.

13 april
Waarland Jan de Jong (68), zestig jaar lid van de fanfare “Samen Voorwaarts”, krijgt de gouden speld met 2 zirkonia's uitgereikt. Lou Kok uit 't Veld, die 50 jaar mee blaast, krijgt de speld met één zirkonia.

14 april
Westwoud De drumband van de muziekverening Dr. Nuyens behaalt in Nederweert de Oranje Kampioenwimpel in de eredivisie, de hoogste afdeling.

16 april
Schagen In zijn woonplaats overlijdt Jan Hendrik Willem Peetoom (78, foto): een leven lang uitbater van het caférestaurant ‘De Posthoorn’ aan de Markt en daarnaast onbezoldigd promotor van Schagen. Hij was mede-oprichter van de Stichting “Westfriese Folklore” en jaren achtereen dè spil van de biljartvereniging Hollands Noorderkwartier, de visclub “de Baars”, de harddraverijvereniging “West-Friesland” en nog een handvol verenigingen en initiatieven.

19 april
Abbekerk De siervijver in het dorpshart blijkt een weel te zijn, ontstaan tussen 1320 en 1399. Na een doorbraak in de Omringdijk brak ook de slaperdijk te Abbekerk door. Jan de Bruin, medewerker van de Archiefdienst Westfriese Gemeenten, ontdekte dat in de archieven en mag een bij de vijver geplaatst herinneringsbord onthullen. Een initiatief van de Stichting “Historisch Abbekerk”: zo wordt historie zichtbaar gemaakt.

25 april
Hoorn Bij de opening van de expositie “Een eeuw Blokker” in het “Museum van de 20e eeuw” wordt Jaap Blokker (54), voorzitter van de directie van Blokker b.v., benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. De onderneming, die een eeuw geleden op het Breed van start ging, telt nu 559 filialen: tot in het buitenland. (Zie ook “Er is maar één, zegge één Jacob Blokker Pz.” door Hans Rijswijk, in de 44e bundel (1977), blz. 145-163).

26 april
Alkmaar In het gerechtsgebouw aan de Geestersingel wordt de laatste zitting gehouden. President mr. J. van Dijk sluit vervolgens de deur.

Hoorn Het “gouden duo”, drs. Jan Piet van der Knaap en John Lamers, dat sedert 1970 zorgde voor de restauratie van de Oosterkerk, de Noorderkerk, de Koepelkerk en de Luthersekerk, krijgt de ridderorde (vijfde graad) van Oranje Nassau opgespeld.

Heiloo Een zelfde onderscheiding valt ten deel aan dr. Jan Pannekeet, dè autoriteit van ons Westfries dialect.

Warder Voorzitter (sinds 1988) Piet Laan van de Rundveeverbeteringsorganisatie Noord-Holland (RON) stapt als ridder in de zesde graad in de orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Wognum Burgemeester Henk de Nijs overhandigt de gouden erepenning van de gemeente aan Jan Boots (83): een leven lang aktief in en voor de gemeenschap, o.m. betrokken bij de totstandkoming van “Sweelinckhof”, het gezondheidscentrum en de bibliotheek.

27 april
Alkmaar Via een 0-0 gelijkspel tegen Den Bosch legt AZ beslag op de titel in de eerste divisie. Na 8 jaar keert AZ terug op het hoogste voetbalniveau: de PTT telecompetitie.

30 april
Hoorn Met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van slechts 8 mm gaat april als droogste aprilmaand van deze eeuw de geschiedenis in. Een aantal bos- en duinbranden is reeds geblust, agrariërs zijn al druk met beregeningsinstallaties in de weer.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.