Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1996

5 maart
Warmenhuizen Het restauratiefonds voor de gewelfschilderingen in de Ursulakerk ontvangt ƒ 25.000.- van de Rabobank. Het bedrag wordt bestemd voor het tweede deel van het herstelplan. Ook het Knipscheer-orgel -1863- zal worden gerestaureerd. Kosten ƒ 270.000. De gemeente geeft ƒ 170.000.- De kerkvoogdij moet voor de rest zorgen.

8 maart
Opperdoes De aardappelsoort ‘Opperdoezer Ronde’ is door de Europese Commissie te Brussel beoordeeld als de enige echte die in Opperdoes geteeld mag worden. De commissie heeft ook in de Wieringermeer 70 ha grond aangewezen waar de Ronde, als erkend streekprodukt, mag worden geteeld.

9 maart
Hoorn Mevrouw W.F. Ottens viert in huize Avondlicht haar 102e verjaardag. Veertien jaar geleden nam ze hier haar intrek.

Avenhorn De blusgroep Avenhorn/Oudendijk van de vrijwillige brandweer WesterKoggenland neemt aan de Jaagweg de geheel gemoderniseerde kazerne in gebruik.

21 maart
Langedijk Naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Geestmerambacht’ heeft het Energiebedrijf ‘Noord West’ drie 36 meter hoge windmolens geplaatst, goed voor 1.350.000 kwh per jaar.

22 maart
Bergen Na 24 jaar en 11 maanden legt burgemeester Jan Ritserna (65), lid van de PvdA, de ambtsketen terug in de foedraal. Hij krijgt er de erepenning van de gemeente voor terug. Voor Bergen is het tijdperk Ritsema exit.

25 maart
Hoorn De leerlingen van de in de Oudejaarsnacht in de Grote Waal afgebrande scholen Ichtus en Pionier, zo'n 450 in getal, proberen het nieuwe zwembad ‘De Waterhoorn’ uit. Zij zijn de eersten die het nieuwe bad in mogen.

27 maart
Schagen Jaap Ruyter, (70) sinds 13 februari 1985 voorzitter van de ‘Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen,’ treedt als zodanig af en ontvangt bij zijn afscheid het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. Dick Reyne uit Barsingerhorn is zijn opvolger. Op 10 februari 1971 maakte Jaap Ruyter, telg uit de bekende Westfriese fokkersfamilie, zijn entree in het bestuur.

29 maart
Enkhuizen Aan de Gerard Brandtweg stelt burgemeester De Vreeze de nieuw gebouwde brandweer kazerne in bedrijf. Het korps bestaat 200 jaar en had een nieuwe kazerne op het verlanglijstje staan. Die wens is in vervulling gegaan.

30 maart
Hoorn Terwijl de lange winter ‘95-'96 rnaar moeizaam afscheid neemt, maakt de Hoornse bevolking massaal kennis met het nieuwe zwembad ‘De Waterhoorn’.

Hoorn Burgemeester Janssens smeert het laatste likje verf uit in de Lutherse kerk aan de Ramen, die uit 1759 dateert. De twee jaar durende restauratieklus, die een bedrag heeft gevergd van ƒ 756.000.-, is daarmee beëindigd. Kerkrestauratie-voorrrekker John Lamers houdt het nu voor gezien.

Heerhugowaard Het plaatselijk EHBO-team, bestaande uit Piet Bleeker (captain), Loek Bleeker, Paul Schipper, Betty de Roo (reserve) en Peter van der Hulst (coach), legt in Emmen beslag op het Nederlands kampioenschap.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.