Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1996

1 februari
Alkmaar Commissaris Ton Spel (54), plaatsvervangend korpschef van Midden- en Westbrabant, begint als chef van het politiekorps voor Noord-Holland-Noord.

Enkhuizen Zes Friezen schaatsen van Stavoren naar Enkhuizen. De zondag daarop – 4 februari – is er na 33 jaar weer een schaatstocht over hetzelfde traject. De opkomst van schaatsers is zeer massaal: zo'n 35.000 mensen nemen aan de tocht deel. Ongelukken blijven dan ook niet uit. De ziekenhuizen tellen ongeveer 90 gewonden. Helikopters worden ingezet om de gewonden van het ijs te halen. Voor velen was de tocht een belevenis. Kritiek was er op de organisatoren, maar ook zij hadden niet gerekend op zoveel deelnemers. Zij rekenden op ongeveer 3000 personen. Alleen de circa 12.000 schaatsers die zich bij de start officieel aanmeldden ontvangen een herinneringsmedaille.

3 februari
Langedijk Het vrijwillige brandweerkorps betrekt de nieuw gebouwde garage bij het gemeentehuis-in-aanbouw langs de Westelijke Randweg. De oude garages in Noord-Scharwoude en St. Pancras kunnen worden opgedoekt. Tegelijkertijd wordt commandant Dick van de Kommer, die de leeftijdsgrens heeft bereikt, opgevolgd door Gerard Beukers.

6 februari
Ursem De witlofkwekerij APSO BV – mer vier bedrijfshallen – gaat in vlammen op. De brandweer is drie dagen en nachten bezig met het nablussen in de ijzige vrieskou. De restanten veranderen in een bizar ijspaleis.

Abbekerk De Abbekerker Biljartvereniging Carambole (ABC) viert het 50-jarig bestaan. De enige nog in leven zijnde oprichter, Piet Kistemaker (81) krijgt een fraai wandbord aangeboden.

10 februari
Purmerend Op 84-jarige leeftijd overlijdt Maarten Oortwijn. Vele jaren verzorgde hij ook de illustraties in deze kroniek. In 1993 werd in het Provinciehuis te Haarlem een tentoonstelling gehouden van zijn werk. De provincie heeft in hetzelfde jaar 600 tekeningen van hem aangekocht. Een groot deel hiervan heeft een topografische waarde.

11 februari
Winkel Spaansen B.V. – in zand, grind en beton – bestaat 50 jaar. Vader Bertus begon in 1946 met één vrachtauto. De onderneming, waarvan zijn negen zonen – Bert, Theo, Joop, Arie, Ton, Henk, Cor, Peter en Mathé – gezamenlijk de directie voeren, heeft nu 210 medewerkers op de loonlijst staan. Het gouden feest wordt met 6000 gasten gevierd. Het woord “klein” wordt bij Spaansen nooit gebruikt....

Wijdenes Lang niet gezien: kruiend ijs op de dijk van Enkhuizen naar Hoorn. De dijk wordt op sommige plaatsen voor het verkeer gesloten. Met een kraan en shovels gaat men het ijs te lijf. Ook bij Warder en Etersheim gaat het ijs de dijk over. Daar ontstaat een bedreigende situatie voor in de nabijheid gelegen boerderijen. Er vormen zich bergen met een hoogte van 10 meter.

12 februari
Zwaagdijk Oost Dr. Peter Vrolijk (49) uit Bussum begint vandaag als directeur van de veiling WFO. Voorlopig voor een periode van 7 maanden.

13 februari
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Geerit Houtman (89). Van 1942 tot aan zijn pensioen biologieleraar aan de Rijks Middelbare Tuinbouwschool. Aktief in de Kon. Ned. Natuurhistorische Vereniging, de Ned. Geologische Vereniging en de Kon. Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Officier in de orde van Oranje Nassau.

15 februari
Hoorn Minister van Financiën Gerrit Zalm overhandigt de ‘Ondernemingsprijs West-Friesland Méér’ 1995 aan de onderneming ‘Zeeman Management’, vanwege o.m. “de grote inzet van trouw personeel en de grote betrokkenheid van de onderneming met de regio”. Grondlegger Jo Roelof Zeeman (61), in 1962 begonnen als zelfstandig architect, neemt de prijs in ontvangst.

16 februari
Bovenkarspel De in Grootebroek geboren Ajax-tweeling Frank en Ronald de Boer schiet de 63e Westfriese Flora open. De Zilveren Tulp wordt gewonnen door J.A. Borst Bloembollen BV. in Obdam, de Zilveren Schuit door J. Visser en Zn. in Bovenkarspel en de Zilveren Molen wordt definitief eigendom van de afd. Winkel/Nieuwe Niedorp van Bloembollencultuur. De Flora trekt ca. 70.000 bezoekers.

Hoogkarspel Dirk Reus (59), aktief als raadlid, als waterschapsbestuurder, maar bovenal als tuinbouwer in de standsorganisatie (LTB/WLTO), krijgt de gouden WLTO-speld opgeprikt.

Tuitjenhorn Piet Spaan (71) zestig jaar op zijn bariton meeblazend in de fanfare ‘Hildegardis’ krijgt twee onderscheidingen, t.w. de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau en de gouden speld met twee zirkonen van de Katholieke Muziekbond.

18 februari
Schagen De gereformeerde kerkgemeenschap heeft voor de laatste maal ‘gekerkt’ in haar Ontmoetingskerk. Na twintig jaar eredienst wordt het gebouw overgedragen aan de woningstichting. Op deze plek zullen na sloop dertig woningen voor ouderen verrijzen. Men zal nu verder in de Christoforus op de Markt ter kerke gaan.

20 februari
Stede Broec Stede Broec heeft de 20.000e inwoner ingeschreven. Het is de boreling Dano van Gelder. Burgemeester Haanstra had ƒ 2000.- voor hem mee met nog een cadeautje.

29 februari
Hoorn De winter – hij duurt op dit moment nog voort – is op zeven na de koudste van de eeuw. De koudste was die van 1962/63. Ook toen waren er tochten over het IJsselmeer van Enkhuizen naar Stavoren en van Enkhuizen naar Urk.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.