Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1996 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1996

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 64e bundel, pagina 152-167.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1997.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Hoorn Glijdend gaan we het jaar 1996 in. Een ijzelregen heeft op Oudejaarsdag het hele land van een laagje ijs voorzien.

Stede Broec Handtekeningen voltooien het fusiegesprek tussen het Nicolaas Verpleeghuis Lutjebroek en verzorgingshuis Overvest Enkhuizen. Beide huizen gaan verder onder de naam West-Flinge: Stichting voor Zorg, Behandeling en Wonen. De stichting wordt geleid door een tweehoofdige directie.

Berkhout Piet Visser (80), inmiddels ere-voorzitter van talloze verenigingen in het dorp, krijgt de erepenning in zilver van de gemeente Wester-Koggenland uitgereikt.

Venhuizen Brandweercommandant Rem Sijm ontvangt de eremedaille in goud in de Orde van Oranje Nassau. Hij is 60 jaar en treedt terug als commandant. De eremedaille geldt ook voor zijn andere activiteiten, o.m. een 24-jarig raadslidmaatschap voor het CDA.

3 januari
Medemblik Dertien inwoners van deze stad lopen van Stavoren naar Medemblik. Ze deden over de 22 km. ruim 5 uren. Voor een schaatstocht bleek het ijs te slecht.

7 januari
Oudendijk Ondanks de invallende dooi wordt hier een echte Westfriese ijsbruiloft gehouden. Het bruidspaar – Sjaak Roos (27) en Anita van der Sluis (26) – geeft elkaar voor burgemeester N. Groot het ja-woord. Het ‘wat is hierop uw antwoord?’ wordt door de burgemeester verwoord met: ‘Wat hai je deerop te zegge?’

13 januari
Kolhorn Motorcoureur Gerard Jimmink eindigt als vierde in het klassement in de race Granada – Dakar. Hij is de eerste Nederlander in de historie die in deze race een vierde plaats bezet. Hij wordt bij zijn thuiskomst feestelijk onthaald.

18 januari
Alkmaar Steven Rooks stopt na 14 jaar zijn wielerloopbaan. Hij won vele klassiekers, zowel in binnen- als buitenland. In 1988 won hij de ‘bolletjestrui’ als beste klimmer in de Tour de France.

19 januari
Waarland Burgemeester J. Louter speldt de eremedaille in zilver in de Orde van Oranje Nassau op bij J. A. Bruijn (85). Op maatschappelijk en kerkelijk terrein was hij zeer actief. De lijst is te lang om haar op te nemen, maar hij was o.m. betrokken bij de oprichting van het Dorpshuis.

21 januari
Bovenkarspel Vijfmaal wordt tijdens een mis de Gregorius-medaille uitgereikt aan leden van het kerkkoor van de St. Martinusparochie voor hun langdurige trouw. Het zijn de heren C. Botman, Nic. Groot, A. Raven en de dames R. Rood-Dekker en T. de Wit-Laan.

Hoorn In zijn woning overlijdt Reinder de Hart (76, foto): markant veiling- en waterschapbestuurder. Van 1949 tot de geboorte van de WFO per 1 juli 1979 – bestuurslid van de veiling “Bangert en Omstreken” te Zwaag, tot 1 juli 1984 voorzitter van de WFO; oud-voorzitter van de Oosterpolder en tot 1984 heemraad van het waterschap “Westfriesland”. Hij was ridder in de orde van Oranje Nassau.

25 januari
Schellinkhout Aan de Dorpsweg 16 gaat een Westfriese stolpboerderij in vlammen op. Koel- en opslagruimtes van het bijbehorende fruitkweekbedrijf van C.P. Snoeck konden worden behouden.Weer een stolp minder.

28 januari
Winkel In de Ned. Herv. kerk wordt de eerste dienst van de nieuw gevormde Verenigde Protestantse Gemeente Winkel gehouden. Geboren uit een samengaan van de 1100 jaar geleden gestichte gereformeerde gemeente te Kolhorn (150 leden) en de hervormde gemeente Winkel/Barsingerhorn en omstreken met zo'n 350 actieve leden.

31 januari
Hoorn Met een landelijk gemiddelde van 7 mm neerslag wordt januari de droogste januarimaand van deze eeuw tot nu toe.

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.