Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1995 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1995

1 december
Alkmaar Het PWN heeft vijf watertorens in de aanbieding, te weten de torens in Hoogkarspel, Wieringerwaard, Kwadijk, Bussum en Aalsmeer. Ze hebben hun funktie verloren. Die in Wieringerwaard is nog in bedrijf, maar de dagen zijn geteld.

Wieringen Burgemeester drs. Hans Smit van Medemblik krijgt – als waarnemend – de gemeente Wieringen er tijdelijk bij.

Edam-Volendam In drs. Frank IJsselmuiden (56) begroet deze gemeente haar nieuwe eerste burger. Drieëntwintig jaar lang was hij als burgemeester van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de luis in de pels van bestuurlijk Amsterdam.

6 december
Callantsoog Op de leeftijd van 93 jaar overlijdt Aris Vriesman, mensenredder sinds 1927 bij de Koninklijke ‘Nederlandse Reddingmaatschappij. Zoon en kleinzoon zijn in zijn voetsporen getreden.

8 december
Waarland De "gereïncarneerde" Weelbrug over de Boomervaart wordt officieel in gebruik genomen. De oude was schoon af. De klus vergde een investering van ruim drie ton en was in twee maanden geklaard. De Stichting "Historisch Niedorp" en de Stichting "Waarland van Toen" halen opgelucht adem.

10 december
Hoorn Henk Saaltink, van 1971 tot 1992 conservator van het Westfries Museum wordt bij de opening van de expositie "Zilver, zilver en nog eens zilver", zijn afscheidstentoonstelling, onderscheiden met de zilveren legpenning van de gemeente Hoorn.

11 december
Wieringerwerf Vandaag is het 50 jaar geleden dat de Wieringermeer voor de tweede maal droogviel. Op 17 april 1945 werd de polder door de Duitse bezetter onder water gezet. Directeur-generaal van Rijkswaterstaat, J. Blom, onthult ter herdenking van de wederopbouw een kunstwerk van de lokale kunstenares I. van Middelkoop-van de Wateren. Een verkleinde uitgave van dit beeld zal voortaan door de gemeente worden uitgereikt aan die persoon of instelling, die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de polder.

15 december
St. Maarten De oudheidkamer van Jan Jonker wordt overgebracht naar het Museum Broeker Veiling. Jonker zelf (75) gaat naar een zorgwoning in de Hornhoeve. Zijn collectie tuinbouwgereedschap e.d. is hiermee gered.

Enkhuizen Biljarter Rob Boon wordt Nederlands kampioen extra libre klein. Hij gaat nu over naar de op één na grootste kleine wedstrijdtafel.

16 december
Wognum Jan Stam (76) dirigeert voor de laatste maal het Westfries Mannenkoor. In 1941 trad hij met het kerkkoor van De Goorn voor het eerst als dirigent op. Altijd zonder stokje: "ik kneed de muziek."

17 december
Alkmaar Noord-Holland wordt onverwacht geconfronteerd met spiegelgladde wegen. Bij Wognum wordt zelfs de autosnelweg A7 afgesloten. Verder ondervinden ook de strooiwagens van Rijkswaterstaat moeilijkheden. De gladheid veroorzaakt drie dodelijke ongelukken.

21 december
Hoogwoud Op 55-jarige leeftijd overlijdt plotseling Cornelis Hermanus Does: van 1974-1979 voor de VVD lid van de gemeenteraad van Hoogwoud, nadien van Opmeer, van 1979 tot ‘90 als wethouder. Van 1980 tot april ‘94 tevens gecommitteerde van het SOW. Sinds april lid van de VVD-statenfraktie.

27 december
Spanbroek Piet Braakman overlijdt op 59-jarige leeftijd. Samen met zijn vrouw Ria vormde hij een Westfries zangduo. Zij traden ook op voor Radio Noord-Holland in het Westfriese programma "Nà heui".

28 december
Heerhugowaard De geboorte van Sharon Beute brengt het inwonertal van de gemeente op 40.000. Burgemeester E. Vermeer – op kraamvisite – neemt een zilveren rammelaar met inscriptie en een biljet van ƒ 1.000.- mee.

31 december
Medemblik In zijn woonplaats Bunschoten overlijdt J.W. Bol (76): op 1 februari 1966 tot burgemeester van Opperdoes benoemd, per 16 december 1971 kreeg hij de gemeente Medemblik erbij, per 16 december 1976 vertrok hij als eerste burger naar Bunschoten-Spakenburg. Ridder in de orde van Oranje Nassau en ereburger van Medemblik.

De Bilt December 1995 is de op vier na koudste maand van de eeuw. De gemiddelde temperatuur komt uit op 1 graad onder nul. Normaal is dat 3.2 erboven. Het jaar 1995 was een warm jaar met een gemiddelde van 10.5 graad, goed voor een vierde plaats, samen met 1992.

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.