Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1995 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1995

8 november
Wognum Horeca-ondernemer Jan Entius begon 25 jaar geleden voor de kiesvereniging Nibbixwoud-Hauwert-Zwaagdijk zijn carriere als gemeentebestuurder in Nibbixwoud. Voor de VVD maakt hij sinds 1979 deel uit van de gemeenteraad van Wognum. Hij krijgt een horloge met daarin het gemeentewapen.

11 november
Wieringermeer In de polder is een windturbine met gekartelde rotorbladen geplaatst. Men hoopt hiermee de geluidoverlast die bij een gewone windmolen optreedt, te voorkomen. De turbine met gekartelde rotorbladen is de eerste in zijn soort in de wereld.

Oudendijk Verenigingsman en "duizendpoot" Jan Kramer (81) overlijdt. Van 1966 tot 1 januari 1979 maakt hij, voor de PvdA, deel uit van de raad van de voormalige gemeente Oudendijk, waarvan de laatste 5 jaar als wethouder. Hij zat in bijna alle plaatselijke verenigingsbesturen. Hij was begiftigd met de erepenning van de gemeente Wester- Koggeland.

12 november
Venhuizen In zijn woonplaats Arnhem overlijdt Hendrik de Jong (73). Hij maakte 45 dienstjaren vol bij de gemeente Venhuizen, waarvan de laatste 17 jaar als secretaris. Hij was ridder in de orde van Oranje Nassau.

18 november
Alkmaar De naam van Dick P.J. van Reeuwijk (59) prijkt voor het laatst als hoofdredakteur in het colofon van het Noordhollands Dagblad. Na 14 jaar verlaat hij met vut de krant. Ron Brown (47) neemt zijn taak over.

22 november
Alkmaar De laatste hap afval verdwijnt in de afvaloven van de VVI. Het vuur wordt gedoofd. In bijna 25 jaar is er zo'n 2.2 miljoen ton afval in verbrand. De nieuw gebouwde Huisvuilcentrale in de Boekelermeer neemt de taak over.

23 november
Lutjebroek In Huize "t Hiemert" viert Gerrit Buijsman zijn 100e verjaardag. Zijn hele leven is hij op bestuurlijk terrein aktief geweest.

24 november
Obdam Het bouwbedrijf Mulder bestaat 60 jaar en neemt de nieuwe timmerfabriek en het nieuwe kantoor in gebruik. Direkteur Jan Mulder wordt onderscheiden met de gouden eremedaille van de orde van Oranje Nassau.

29 november
Lutjewinkel De 39 meter hoge schoorsteen – er was al eens 7 meter afgehaald – van de zuivelfabriek "West-Friesland" van Campina Melkunie is gesloopt. De "blikvanger" was overbodig, dus weg ermee.

30 november
Hoorn Het nieuwe zwembad aan de Holenweg gaat "Waterhoorn" heten. Sonja Sepers uit Blokker bedacht de naam en mag die onthullen. Er was keuze uit 1456 namen.

Wieringen Jacques D. Post (59) heeft 40 ambtelijke jaren volgemaakt – de laatste 12_ als burgemeester van Wieringen – en vertrekt met vut als ridder in de orde van Oranje Nassau.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.