Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek

Landelijk Schoon Monumentale Kerken Projector Reiscommissie Textieloverleg

Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

 

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1995 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1995

1 oktober
Obdam Irma Günther (56), lid van de VVD en dit voorjaar na 17 jaar gestopt als gedeputeerde van Zuid-Holland, wordt geïnstalleerd als waarnemend burgemeester.

Obdam Notaris W.P.F. Appel (62) legt zijn ambt neer. Na 22 jaar vindt hij het wel genoeg. De laatste akte die hij tekende droeg nummer 48.467. Zijn vader volgde in 1942 notaris P.H. Hilbrand op. De naam "Notariskantoor Appel" blijft echter gehandhaafd. Zijn opvolgers G. van der Koogh en C. Kunst zeggen dat de naam hier is "ingeburgerd".

6 oktober
Abbekerk Nogmaals aandacht voor Tonny Aukema, u weet wel – 27 juli – de 74-jarige schoonspringster. Zij wordt in Wieringerwerf gehuldigd voor haar prestaties in Italië. Twee gouden medailles voor twee sprongen. Verder een Nederlands record rugcrawl in 54.67 sec en een vermelding in het Guiness Book of Records.

Bovenkarspel Arjen Tuiten, 25 jaar geleden oprichrer van het dakdekkersbedrijf Mastum Nederland, wordt bij zijn afscheid als direkteur benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

12 oktober
Schagen Mevrouw Janson in het verzorgingshuis Christoffel viert haar eeuwfeest. Burgemeester J. van de Langeberg feliciteert haar en neemt een taart mee.

14 oktober
Dirkshorn Her kerkgebouw van de Nederlands Hervormde gemeente bestaat 125 jaar en dat betekent drie weken van herdenken en vieren. Er verschijnt een boekje over de geschiedenis van het gebouw. De kerk kent een multifunktioneel gebruik.

Bovenkarspel Meindert Deen neemt afscheid van het muziekkorps "Crescendo". Op zich geen bijzonder feit, wel bijzonder is dat hij zeventig (!) jaar lid is geweest van het korps. Hij bezit alle onderscheidingen die er op muzikaal gebied worden uitgereikt.

17 oktober
Hoorn In de jaarvergadering van de kring Noord-Holland van de Koninklijke Nederlandse Zwembond ontvangen de langebaanzwemmers Gijsbertine Mantel uit Venhuizen en Hans van Goor de Noord-Hollandbekers.

St. Maarten De restauratie van de Hervormde kerk kost zoveel geld, dat het kerkbestuur heeft besloten het beeldbepalende pand maar te verkopen. Het gebouw is 35 jaar oud; er wordt weinig meer in "gekerkt".

24 oktober
Zwaagdijk Direkteur – sinds 6 september 1991 – ir. W. van der Haar (44) vertrekt bij de veiling WFO: "een beste man, maar hij wist alleen niet zo bar veel van het veilingwezen."

Wieringerwaard Mevr. Hemke-Blaauboer vroeg voor haar verjaardag de grenspaal die vroeger stond achter de boerderij "Starre Kroon", hoek Grote Sloot / Burgerweg in de gemeente Zijpe. Als kind kwam zij altijd langs die paal en ze kreeg hem nu als cadeau. De paal staat thans in het Polderhuis. De "kunstroof" heeft nogal wat opschudding in de Zijpe veroorzaakt.

27 oktober
Andijk Commandant Jaap v.d. Gruiter (58) en onder-commandant Harry Swagerman (56) nemen na respektievelijk 38 en bijna 30 dienstjaren afscheid van de vrijwillige brandweer. Beiden krijgen een oorkonde en een legpenning.

Edam-Volendam CDA'er Willem Westendorp (41), sinds 16 juni 1984 burgemeester, gaat met pensioen en krijgt de gemeentelijke eremedaille van verdiensten uitgereikt. Van 16 augustus 1977 tot zijn vertrek naar Edam-Volendam was hij eerste burger van Medemblik.

28 oktober
Anna Paulowna In het centrum "Veerburg" gaat de revue "Op naar 2000" in premiere. De revue is geschreven naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de Anna Paulownapolder en brengt de historie hiervan in beeld. Auteur Maarten Leegwater uit Schagen kan op een geslaagd werkstuk terugzien.

31 oktober
Waarland De oogst van 7 ha aardappelen van tuinder Wil Schrama (36) blijkt aangetast door de besmettelijke ziekte bruinrot. Collega-tuinders schieten hem te hulp bij het binnenhalen van de kool.

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.