Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1995 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1995

1 februari
Hoorn De sluizen in Hoorn en Enkhuizen gaan uit voorzorg dicht. Oorzaak is de hoge waterstand in het Markermeer als gevolg van de grote toevloed van water via de IJssel.

Schagen De VVV betrekt een ander kantoor. De vereniging is nu gehuisvest in het verenigingsgebouw "De Blokhut" aan de Loet. Tegelijkertijd is men overgegaan tot een andere, meer zakelijke aanpak. Kregen de vrijwilligers eerst een vergoeding, nu staan ze op de loonlijst. De VVV was voordien gevestigd in de hal van Hotel Igesz.

6 februari
Petten De dorpsraad maakt zich zorgen over de toestand van de eeuwenoude grafzerken. Deze liggen op de begraafplaats en komen oorspronkelijk uit het kerkje. Weer en wind doen hun invloed gelden. De dorpsraad wil de zerken onderbrengen in het gebouw "De Dijk te kijk".

13 februari
Medemblik De firma Flentrop uit Zaandam is begonnen met de restauratie van het Pieter Backerorgel in de Bonifaciuskerk. De restauratie zal een vol jaar duren. Het orgel dateert uit 1785 en is na ruim 200 jaar aan een grote opknapbeurt toe.

16 februari
Abbekerk Uit handen van vice-premier Hans Dijkstal ontvangen de grasdrogende gebroeders Wil en Piet Hartog de Ondernemingsprijs van de Stichting "West-Friesland Méér". "De grasdrogerij is tegen de verdrukking in gegroeid, het bedrijf doet veel aan innovatie en het milieu en kan bogen op bijzonder gemotiveerd personeel".

Grosthuizen De vierjarige Stijn Kolk uit Scharwoude brengt het leerlingenaantal van de openbare basisschool op 100. Voor het eerst na 20 jaar wordt dit aantal weer bereikt. Groot feest op school.

17 februari
Bovenkarspel Voor de 62e keer begint in het CNB-complex de lente. De "Zilveren Tulp" wordt gewonnen door de V.O.F. Gebr. Smak en Zn. in Wervershoof; de "Zilveren Schuit" door de Maatschap Timmerman in Lutjebroek; de "Zilveren Molen" door de afdeling Winkel/Niedorp van "Bloembollencultuur". De Westfriese Flora wordt door ruim 70.000 bezoekers bekeken.

19 februari
Hensbroek De heer H. Vlaar (65), in 1965 mede-oprichter van de parochie van de Heilige Marcus en sinds 1977 leken-voorganger in deze parochie, krijgt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt.

28 februari
Bergen Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag krijgt Johan J. Schilstra, voorzitter van de Stichting "Vrienden van de Stolp", de "Stolp Award" uitgereikt voor zijn jarenlange inzet voor het behoud van de stolp.

Hoorn Gedeputeerde Friso de Zeeuw en garagehouder Piet Leeuw onthullen Hoorn's nieuwste straatnaambordje: "Kazerneplein". In de achter het Timmermansgildehuis gelegen, in 1795 gebouwde kazerne, die tot de opheffing van het garnizoen in 1922 als zodanig in gebruik was, zijn door de stichting "Stadsherstel" 14 appartementen gebouwd.

Hoorn Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6.6° wordt de op één na warmste februarimaand sinds 1706 afgesloten. Met 7.6° is februari 1990 koploper. Het normale gemiddelde is 2.5°.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.