Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1995 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1995

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 63e bundel, pagina 154-168.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1996.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Schagen Van Culemborg naar de Christoffelhof was voor mevr. Van Gasteren-Salari een hele reis om op deze wijze te moeten vluchten voor het water dat de Betuwe bedreigde. Hier ontmoet ze haar broer, die zij in ruim een halve eeuw niet meer had gezien.

5 januari
Hoorn Organist en koordirigent J. Moeskops wordt voor 50 jaar inzet voor kerkelijke muziek beloond met de gouden speld van de Gregoriusvereniging.

6 januari
Vice-dijkgraaf Quirinus Molenaar van "Groot-Geestmerambacht" wordt als waterschapsbestuurder uitgeluid met de zilveren penning van de Unie van Waterschappen, alsmede met de zilveren medaille van zijn eigen waterschap.

10 januari
Noord-Scharwoude Mevr. Anna Appel-Zijp viert haar 103e verjaardag. Burgemeester Bulte komt echter niet met de gebruikelijke taart, doch met paling. Dat is namelijk haar lievelingskostje. Ze overlijdt op 22 mei.

12 januari
Alkmaar Na vier jaar plannen maken, aktie voeren en sponsors benaderen kan aan Akerslaan 25 het nieuw gebouwde Familiehuis MCA in gebruik worden genomen; een tehuis voor familieleden van mensen, die levensbedreigend ziek zijn.

13 januari
Lutjebroek De gouden speld van de Westfriese Land- en Tuinbouworganisatie WLTO wordt uitgereikt aan C. de Wit. Dat alles voor zijn verdiensten op agrarisch terrein. Op dat gebied vervult hij een tiental bestuursfunkties.

Alkmaar Burgemeester Jacobus (Jaap) Pop (53), lid van de PvdA, legt de ambtsketen, die hij op 1 juli 1988 kreeg omgehangen, neer vanwege zijn vertrek naar Haarlem. Met de gouden medaille van de gemeente wordt hij uitgezwaaid.

14 januari
Hoorn Aan de Nieuwe Steen wordt open huis gehouden in de nieuwe Koninkrijkszaal van de Jehova's Getuigen. In slechts enkele weekenden werd het gebouw door honderden vrijwilligers uit het hele land neergezet. De belangstelling bij het open huis, vooral van niet-Jehova's, is zeer groot.

20 januari
Kolhorn Amateur-motorcoureur Gerard Jimmink (31) debuteert in de monsterralley Granada – Dakar (l0.117 km dwars door de Sahara) met een achtste plaats. Bovendien schrijft hij de achtste étappe (Chinguetti – Tidjikja) op zijn naam. De dorpsbewoners huldigen hem bij thuiskomst in Sahara-sfeer; in een zandbak met zo'n 150 kuub zand. Zelfs de kameel ontbreekt niet.

21 januari
Schagen In zijn woonplaats overlijdt op bijna 71-jarige leeftijd Evert (Eef) Pauw. Van 1 oktober 1963 tot 1 september 1993 competitieleider van het district West I van de KNVB. Bij zijn zilveren jubileum werd hij tot Bondsridder benoemd.

22 januari
Hoorn De opslagplaats van de Dienst Sociale Werkvoorziening aan de IJsselweg gaat in vlammen op. Later blijkt dat er is ingebroken. De loods met inventaris en machines wordt verwoest. De schade is een miljoenenzaak. Er zal een nieuw gebouw komen: kosten tussen de 8 en 9 miljoen gulden.

29 januari
Andijk In de leeftijd van ruim 100 jaar overlijdt Klaas Nierop: de oudste inwoner van de gemeente. Van 1939 tot 1966, met een onderbreking in de bezettingsjaren, maakt hij – voor de AR – deel uit van de gemeenteraad; sinds 1953 als wethouder. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Lutjebroek Harmonie "St. Caecilia" wint een eerste prijs op het muziekconcours in Etten-Leur. De muzikale prestatie leverde 293½ punt op: goed voor de eerste prijs en blijdschap bij de leden en dirigent Arie Vlam.

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.