Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1994 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1994

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 62e bundel, pagina 144-161.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1995.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Zaandijk Een fikse brand richt voor ruim ƒ 1,5 miljoen schade aan in restaurant “De Hoop op d'Swarte Walvis” op de Zaanse Schans. De hele kapconstructie van het bijna vier eeuwen oude voormalige weeshuis is vernield.

4 januari
Schardam Als gevolg van de hoge waterstand in het IJsselmeer lopen twee campings onder. De stand in het IJsselmeer is zo hoog geworden omdat de IJssel extra veel water aanvoert. In Enkhuizen en Hoorn gingen eind december de sluizen bij de havens dicht. Ook Volendam ondervond wateroverlast.

6 januari
Hoorn Staatssecretaris Aad Kosto van Justitie stelt aan het Dampten de nieuwe Penitentiaire Inrichting “Het Keern” officieel in dienst. “Het Keern” vervangt “De Sluis” op het Oostereiland: “De Krententuin”.

14 januari
Tuitjenhorn Voorzitter P. Blankendaal slaat de eerste paal voor het nieuwe zorgcentrum “St. Jozefoord.” Het complex omvat 53 woningen, de kosten zijn bijna 10 miljoen gulden.

Zuid-Scharwoude Het fanfarekorps “Kunst na Arbeid” opent de festiviteiten ter viering van het 100-jarig bestaan met een concert. Van deze 100 jaar heeft ere-voorzitter Wim Koeman (70) er 57 actief mee gemaakt. Het oudste archiefstuk is het programma van het eerste concert op 6 december 1895 in de “thuisbasis”: café “De Rode Leeuw”.

17 januari
Oosterland Voor de restauratie van een glas-in-loodraam in de Michaëlskerk hebben de Soroptimisten, vrouwelijke evenknie van de Rotaryclub, ƒ 1600.- geschonken. Voorzitter Klein van de Stichting Michaëlskerk heeft de cheque dankbaar aanvaard.

Wervershoof Met het onthullen van een plaquette stelt uitvaartverzorgster Carla Roozendaal – Wilbers het nieuw gebouwde uitvaartcentrum – naar een ontwerp van architect Bob Nieuweboer – van de Stichting Uitvaartcentrum Wervershoof officieel in gebruik. Het realiseren van dit plan heeft ruim ƒ 470.000.- gekost.

19 januari
Enkhuizen De verhuizing van de verkoop en marketingsorganisatie van zaadbedrijf Royal Sluis vanuit Enkhuizen naar Brabant is afgeblazen. Dit als gevolg van een reorganisatie, die een maand geleden plaats vond en nu te duur zou zijn. Bij die reorganisatie verloren ca. 100 mensen hun baan.

Heerhugowaard Staatssecretaris van Justitie Aad Kosto, stelt de nieuw gebouwde vrouwengevangenis “Amerswiel” (79 cellen) in gebruik. Met de nog te bouwen inrichting “Zuyder Bos” (138 cellen) is “Amerswiel” één van de vijf inrichtingen van de overkoepelende organisatie “Toorenburgh”, waartoe ook behoren “Westlinge” te Heerhugowaard, de “Bergerhout” in Alkmaar (38 cellen) en “Schutterswei” te Alkmaar (82 plaatsen).

21 januari
Lutjebroek Voor de uitbreiding van het verpleeghuis “Nicolaas” slaan J. Leeuwen J. Waaijer de eerste paal. Het wordt zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde vergroot.

Schagen Na een jaar van restauratiewerkzaamheden speelt het carillon weer in de toren van de Grote Kerk. Het carillon telt 32 klokken. Vijfendertig jaar geleden werd het voor het laatst onder handen genomen. Het is nu weer bij de tijd.

Callantsoog Het strand tussen Wijk aan Zee en Den Helder wordt voor het publiek tot verboden gebied verklaard. Het ligt bezaaid met zakjes met het zeer gevaarlijke landbouwgif Apron Plus. Tijdens een hevige storm heeft een Cyprisch vrachtschip de in containers verpakte pesticiden voor de Franse kust verloren. De groots opgezette schoonmaakactie heeft acht dagen geduurd.

22 januari
Westwoud De muziekvereniging “Dr. Nuyens” bestaat 75 jaar en wordt onderscheiden met de zilveren erepenning van de Federatie Katholieke Muziekbonden. De heren H. Kors en P. de Wit, beiden al meer dan 60 jaar lid, krijgen elk het gouden insigne met twee sterren opgespeld. Een jubileumcomité kwam met een cheque van ƒ 7.455.- voor nieuwe uniformen.

26 januari
Hoorn Marian Morit (60) uit Westerblokker, hoofd activiteitenbegeleiding in “Lindendaal”, wordt met vut uitgeluid. Direct na de ingebruikname van deze instelling in 1972 zette zij deze dienst op.

27 januari
Medemblik De gemeenteraad beslist dat het Zeebad op korte termijn moet worden gesloopt. Het buitenbad aan de IJsselmeerdijk, naast Kasteel Radboud, was al enige tijd buiten gebruik.

Berkhout De verbouwde kleuterschool “De Kleine Ridder”, een klus van ƒ 870.000.- biedt nu onderdak aan o.m. de spelotheek “Harlekijn”, het Nivon en de Openbare Bibliotheek. Voorzitter B. Rossenaar van de Stichting “De Kleine Ridder” is een tevreden man.

Westwoud Mevrouw M. Baas, sinds 1957 actief in de plaatselijke afdeling van “De Zonnebloem”, waarvan zij de laatste 20 jaar voorzitter was, krijgt bij haar afscheid uit deze functie van burgemeester Broens de erepenning van de gemeente Drechterland aangeboden.

28 januari
Aartswoud In de late avonduren raast een windhoos over het dorp. Een lichtflits, harde wind, een harde klap en het was alweer voorbij. Maar wel een spoor van vernielingen achterlatend.

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.