Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1993

1 mei
Hoorn Stichting Stadsherstel heeft het renovatieproject aan de Veenenlaan voltooid. Twee-en-dertig arbeiderswoningen zien er weer als nieuw uit: als waren ze vandaag gebouwd en niet in 1909. De Veenenlaan werd wel het "Rooie Dorp" genoemd.

2 mei
Ursem Via een 6-1 zege op Duinranders bereikt Dynamo -ontstaan uit een fusie van de voetbalverenigingen VVD en St. Bavo- de vierde klas van de KNVB. Voor 't eerst is het dorp een heuse KNVB-club rijk.

8 mei
Wervershoof Korenmolen "De Hoop" wordt aangesloten op het electriciteitsnet. Een alternatief bij windstilte.

13 mei
Beemster In de polder eindigt een traditie. De gemeenteraad vergadert voor de laatste maal in de raadzaal, boven in het horeca-etablissement "Het Heerenhuis." Op 18 juni stelt provinciecommissaris drs. Jos van Kemenade het nieuw gebouwde gemeentehuis aan de Midde1burgstraat officieel in dienst.

Obdam Burgemeester mevr. Berndsen stelt het nieuw gebouwde bejaardentehuis "De Horstenburgh" in het hart van het dorp officieel in gebruik.

14 mei
Hoorn Na twee jaar restaureren is de Koepelkerk weer officieel als kerkgebouw in ere hersteld. Kosten ƒ 4,5 miljoen. Het particuliere initiatief speelde bij het terugtrekken van de overheid een steeds grotere rol bij de restauratie. Hierop wordt bij de heropening sterk de aandacht gevestigd.

Andijk Gerard de Boer viert zijn 61e verjaardag én zijn afscheid na 26 jaar – als directeur van de "Idenburg"(basis)school". Hij wordt door zijn leerlingen onthaald op een trip naar het Zuiderzeemuseum, waar zijn geboortejaar centraal staat.

16 mei
Nieuwe Niedorp Zuster Ancilla Blijlevens ontvangt voor haar sociaal maatschappelijk werk op velerlei terrein de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Schagen In mr. John H.G. van de Langenberg (42), lid van de PvdA, begroet de gemeente haar nieuwe burgemeester. Hij was eerste burger van Vlieland.

18 mei
Enkhuizen De RSG Enkhuizen start als eerste in de regio met een "schakeljaar." Dit jaar is bedoeld om havoleerlingen een betere aansluiting te geven op het hbo-onderwijs. Havoleerlingen hebben vaak moeite met de overstap, lees aansluiting, naar een hbo-opleiding. Alkmaar kent al enige jaren zo'n opleiding.

25 mei
Venhuizen M. Vriend (67), voorzitter van de Rabobank, onrvangt bij zijn afscheid van het bestuur van de bank de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau. Niet alleen op financieel gebied een verdienstelijk man, maar ook in het maatschappelijk leven heeft hij zijn sporen verdiend.

Broekerhaven Oud-provinciecommissaris drs. R.J. de Wit stelt de gerestaureerde Overhaal officieel in gebruik. (zie 60e bundel -1993- "De Overhaal in Broekerhaven" door Jaap Keppel, blz. 73-96).

30 mei
Bovenkarspel De pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt aan Toon van der Meulen uitgereikt voor zestig jaar zingen in het parochiekoor.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.