Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1993 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1993

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 61e bundel, pagina 146-161.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1994.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Broek op Langedijk De geboorte van Barry Vinke brengt het inwonertal van de gemeente Langedijk op 22000.

3 januari
Hoogwoud Op de kunstijsbaan in Deventer wordt Barbara de Loor (18) nationaal kampioene op de 1500 meter in een tijd van 2.11.72.

4 januari
Venhuizen Het echtpaar Maarten (84) en Betje (82) Klomp, woonachtig in De Hout, krijgt tijdens de nieuwjaarsreceptie het ereteken van de gemeente, het gekantkloste gemeentewapen, uitgereikt. Het echtpaar onderhoudt het gedenkteken, opgericht in de berm van de provinciale weg S 9, waar de verzetstrijder Nico Broers uit Wognum op 21 februari 1945 sneuvelde.

9 januari
Dirkshorn Mevr. A. van der Meulen-van der Spoel (69) zingt 40 jaar bij "Excelsior" en ontvangt het zilveren insigne van de Bond van Zangkoren in Noord-Holland. Ook Th. Dieffenbach zal het insigne ontvangen. Hij was niet aanwezig. Hij zingt al 50 jaar.

10 januari
Sint Maarten Café "De Gouwe Ouwe", vroeger bekend onder "'t Nippertje", wordt door brand volledig in de as gelegd.

12 januari
Obdam De "Heer van Wassenaar", een horeca-etablissement midden in het dorp, wordt door brand totaal verwoest. De schade bedraagt ongeveer ƒ 1 miljoen. Een deel van het verenigingsleven raakt hierdoor dakloos.

13 januari
Venhuizen Vandaag wordt officieel de N.V. Landelijke Bouwkunst West-Friesland gepresenteerd. Doelstelling is het kopen van monumenten, het restaureren en het verkopen daarvan. Een soort Stadsherstel, maar dan op de regio georiënteerd.

14 januari
Venhuizen Invallende dooi verhindert een passende viering van het 100-jarig bestaan van de ijsclub "Venhuizen en omstreken". Alleen de oprichtingsdatum -14 januari 1893- is bekend. ‘Alle andere bescheiden zijn bij een brand in 1936 verloren gegaan’, zegt voorzitter Henk Bot. De huidige club ontstond zo'n 30 jaar terug door een samengaan van de clubs "De Put", "Elba" en "Harmonie". Als gevolg van de verkaveling -de Drieban- verdwenen er veel sloten. Daarvoor kwam de Teun Sluis-ijsbaan in de plaats: met één ijsclub.

De Gouwe In zijn huidige woonplaats Bergen overlijdt Jan Glas Gzn. (88). Als boer-bestuurder een leven lang actief in de voormalige gemeente Hoogwoud en daarbuiten. Hij was o.m. de laatste voorzitter van de coöperatieve zuivelfabriek "Aurora" en bewerkstelligde dat het beheer van het "Aurorafonds" in 1980 officieel werd overgedragen aan het Historisch Genootschap "Oud West-Friesland".

Hoorn De school voor uurwerktechniek, gevestigd in de vroegere "De Villa", gaat definitief weg uit Hoorn en gaat samen met de school voor edelsmeden in Amsterdam. Alle voorstellen om samen te gaan met het MBO hier ter plaatse zijn door het Ministerie van Onderwijs afgewezen.

Bovenkarspel Een tijdens een zware storm omgewaaide boom veroorzaakt veel schade aan de r.k. begraafplaats. Vele grafzerken raken zwaar beschadigd. Vrijwilligers ruimen de restanten op. Tegen dit soort incidenten is de parochie verzekerd. Ook in de provincie werd veel schade aangericht door de voortrazende storm.

15 januari
Hoorn Mevr. Els J.M. van de Ven (46) neemt de voorzittershamer van de Kamer van Koophandel voor West-Friesland en Waterland over van Jan Lagrand, die als gevolg van zijn tussentijdse benoeming tot gedeputeerde, deze functie moest opgeven. Mevr. van de Ven, voor het CDA tevens wethouder van Obdam, is de eerste vrouw, die een KvK-voorzittershamer hanteert.

18 januari
Hoorn In Heerlen overlijdt dr. Eleonore Lippits, op 21 november 1907 in Hoorn geboren. Zij was de eerste Nederlandse vrouwelijke missiedokter.

20 januari
Dirkshorn Jan van der Molen (75) -al 65 jaar lid- legt na 45 jaar het voorzitterschap van de gymvereniging UDSI/WIK neer. De oud-slager, een pure verenigingsman, krijgt een groots afscheid.

Niedorp Achttien akkerbouwers uit de Waard- en Groetpolder gaan op initiatief van Dirk Nobel hun milieuvriendelijk verbouwde graan, via de coöperatie "De Maalsteen", als polderbrood de consument aanbieden.

23 januari
Alkmaar In de vroege ochtend worden bij een felle brand op het terrein van de remise van de NZH 48 bussen verwoest. Oorzaak: brandstichting. Enige weken eerder werden er 4 bussen en een auto door brand vernietigd. De schade bedraagt ƒ 5 miljoen. De politie arresteert na korte tijd de dader.

24 januari
Spierdijk De LTB-afdeling Spierdijk, inmiddels opgegaan in één organisatie voor de gehele gemeente Wester-Koggenland, viert "slapend" haar 75-jarig bestaan. De afdeling is één van de weinige met vrouwen in het bestuur. Voorzitter Kees Keuning wordt onderscheiden met de gouden LTB-speld.

Enkhuizen De zusters Rosario en Hermien verlaten als laatste religieuzen van de Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort Enkhuizen. Ze gaan terug naar Amersfoort. Zij hebben sociaal werk verricht in de bejaardenzorg en het onderwijs. Het klooster is opgeheven.

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.