Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1992

1 september
Hoorn A. Mazurel (46), al ruim 13 jaar werkzaam bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor West-Friesland en Waterland, mag zich nu secretaris noemen en wordt tevens belast met de leiding van de vestiging in Purmerend.

4 september
Alkmaar Coveco beëindigt de werkzaamheden in het slachthuis aan de Kruseman van Eltenweg. Als gemeentelijk slachthuis werd dit op 1 april 1908 officieel in gebruik genomen: een ontwerp van de plaatselijk architect P. Leguit. Coveco nam het op 18 april 1985 over van de gemeente en per 12 oktober gaat het complex weer terug naar de gemeente. Twee hammen, met bestemming een Spar-filiaal in Heerhugowaard, zijn de laatste producten, die in het slachthuis zijn klaargemaakt.

Stompetoren Poldermolen D, ten oosten van het dorp, is weer in het bezit van een wiekenkruis. Dankzij ƒ 50.000,- door de Schermer bevolking en andere molenliefhebbers bijeengebracht, kon de molen weer voorzien worden van wieken. Esther van Hecke, die het meeste geld binnenbracht, mag de vang lichten.

5 september
Hoorn Honderd jaar geleden begon Eduardus Stumpel een bedrijf, waaruit de aan de Draafsingel gevestigde drukkerij ‘Noord-Holland’ is voortgekomen. Het personeel, bijna 500 man/vrouw, werd gefêteerd. Per stoomtrein naar Medemblik, toen de zee op met zeilschepen en tenslotte naar ‘de Nadorst’ in Blokker.

11 september
Schagen Burgemeester (sinds lokt. 1982) L.W. (Bert) Stam wordt uitgeluid: o.m. met het erelidmaatschap van de ‘Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen’, die in 1993 een eeuw bestaat. Stam, lid van de PvdA, wordt per 16 september eerste burger van de gemeente Vlaardingen.

12 september
Schagen Jaap Groot uit Noord-Scharwoude en Pieter Swier uit Schagen nemen wandelend in 4 dagen de Westfriese Omringdijk. Als uitdaging, maar ook voor Natuurmonumenten. Ze lopen ƒ 1500,- bijeen.

Hoogwoud Bram Greidanus van de vereniging ‘Op Maat’ uit Zuid-Scharwoude wordt Neerlands kolfkampioen met een nieuw nationaal record van 169 punten. Het korps van deze vereniging, Bram Greidanus, Jan Kostelijk en Remmert Bakert, verbetert en passant het uit 1942 daterende nationale record en brengt het van 481 punten op 487.

14 september
Alkmaar Drie eeuwen terug werd de Evang. Luth. kerk op de hoek Baangracht-Oudegracht officieel ingewijd. Bouwmeester Petrus Harboe had de opdracht ‘een uitermate sober kerkgebouw’ te maken. In 1875 werd het koorhek door ds. Paulus van der Ven voor ƒ 285,- verkocht aan een opkoper. Deze verkocht het, ongetwijfeld met winst door aan het Victoria- en Albert Museum in Londen. Daar is het nog altijd te zien.

17 september
Enkhuizen De Harddraverijvereniging bestaat 125 jaar en ter gelegenheid daalvan neemt de firma Sluis en Groot de kosten van het jaarlijkse vuurwerk voor haar rekening.

Anna Paulowna Commissaris van de koningin Van Kemenade stelt het vernieuwde, twee keer zo groot geworden gemeentehuis van Anna Paulowna officieel in gebruik. Het (provinciale) Makkummer bord siert nu ook dit raadhuis.

Alkmaar RABO Zuivel bank-directeur G.P. van Deventer slaat de eerste paal voor het nieuwe hoofdkantoor, dat verrijst op het Nollenoor-Noord.

18 september
Alkmaar Het produktiebedrijf ‘West-Friesland’ van Campina Melkunie te Lutjewinkel wint de ‘Gulden Vlies’-wisselketen in het kaasmarktseizoen 1992.

Wadway Het zilveren jubileum van het Theaterkerkje, ‘kraamkamer’ van het Nederlandse cabaret, wordt op grootse wijze gevierd met o.m. een optreden van Youp van 't Hek.

19 september
Sint Pancras Wethouder Frans Aarts onthult een plaquette in het gerestaureerde (oude) raadhuis, nu onderkomen van het museum ‘Westflinge’ en de vereniging ‘Oud Sint Pancras’.

Hem Badmeester Arie Ligthart van ‘Hemmerveen’ neemt na 24 jaar afscheid. Hij gaat vutten.

21 september
Medemblik De harddraverijvereniging ‘Prins Hendrik’ viert het 150-jarig bestaan en neemt daarvoor de tijd: van 12-21 september feest met allerlei activiteiten. Hoogtepunt is hel ‘Rondom Cabaret’. De harddraverij zelf trekt duizenden belangstellenden. Wnd. burgemeester De Nijs reikt de koninklijke erepenning uit. Voortaan mag de vereniging zich koninklijk noemen.

Hoorn De plannen voor de bouw van het Crystal Palace Hotel aan de Westerdijk zijn van de baan. De projectontwikkelaar heeft zich woedend teruggetrokken, nadat het info-steunpunt door brand was vernield. Inmiddels is het badhuis al een paar jaar weg!

Enkhuizen Met het luiden van een klok sluit burgemeester Krajenbrink de restauratie van de Zuidertoren af. Ter gelegenheid hiervan verschijnt de 33e Eerste Dag Enveloppe Enkhuizen. Deze wordt uitgereikt aan de man, die de dagelijkse leiding had bij deze restauratie, de heer Van den Heuvel.

Alkmaar De klok van de coöp. veiling ‘Kennemerland’ wordt stil gezet. Met de oprichting in 1913 van de tuinders- en handelsvereniging ‘Algemeen Belang’ maakte het veilingwezen zijn entree in Alkmaar. Sluitstuk vormt een partij komkommers van 18 kg, aangevoerd door kweker P. Hoogland van de Vennewatersweg in Heiloo en voor ƒ 1,63 per kg gekocht door de fa. G. en J. Hoedjes in Heerhugowaard.

26 september
Bovenkarspel Burgemeester Haanstra van Stede Broec overhandigt de eerste gemeentelijke gouden broche van verdienste aan het oud-raadslid, mevr. G. Schuurman-van der Ooord t.g.v. haar 40-jarig huwelijk. Zij is nog altijd op vele terreinen actief.

29 september
Haarlem Voorzitter Jan Lagrand (57) van de CDA-Statenfractie wordt ‘bevorderd’ tot gedeputeerde. Deze benoeming houdt wel in dat hij moet aftreden als voorzitter van de Kamer van Koophandel voor West-Friesland en Waterland.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.