Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1992

1 augustus
Warmenhuizen Ir. J.J. de Zeeuw (47), projectleider bij de Gemeentelijke Waterleiding van Amsterdam, volgt ing. Klaas Borst op als dijkgraaf van het waterschap Groot Geestmerambacht.

Opperdoes Na een periode van 175 jaar kent dit dorp geen openbaar onderwijs meer. Bij gebrek aan een aan de norm voldoend aantal leerlingen is de Prins Willem Alexanderschool gesloten. De ‘openbare’ leerlingen gaan nu naar Twisk.

2 augustus
Lutjebroek Simon van der Jagt (84) neemt na 60 jaar afscheid van het r.k. kerkkoor ‘De biene wille niet meer’. De trap naar de repetitieruimte wordt voor Simon een moeilijk te nemen hindernis. Ook het bejaardenkoor heeft hij vaarwel gezegd.

Zwaag Op klaarlichte dag, omstreeks half twaalf, wordt een 31-jarige Algerijn vanaf de binnenplaats van het huis van bewaring – hier ‘De Glasbak’ genoemd – naar de vrijheid gevlogen. De 45-jarige helipiloot Dirk Wiersma, opgestegen in Lelystad, wordt door zijn passagier gedwongen naar de binnenplaats te vliegen. Bij Hasselt wordt het toestel in de namiddag teruggevonden. De piloot zit vastgeketend aan zijn toestel.

7 augustus
Groetpolder Op de locatie Zeewijk doet de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek een belangrijke archeologische vondst. Aan de hand hiervan is een beeld ontstaan van een geheel dorp uit de Steentijd. Het dorp is tussen de 100 en 200 jaar bewoond geweest, daarna nam de zee het gebied weer in haar bezit.

9 augustus
Heerhugowaard Een paar dagen vóór zijn 66e verjaardag overlijdt dr. Klaas Bijl, oud-medisch directeur en een van de grondleggers van het centrum voor geestelijk gehandicapten ‘Reigersdaal’, dat in 1976 officieel in gebruik werd genomen.

19 augustus
Zwaagdijk Met een minimale statutair vereiste meerderheid – van de 762 uitgebrachte stemmen waren er 512 vóór (een ½% meer dan de vereiste 213 meerderheid) – spreken de leden van de veiling WFO zich uit vóór een samengaan met de veiling ‘Kennemerland’.

20 augustus
Alkmaar Een grote meerderheid van de leden van de coöp. veiling ‘Kennemerland’ (van de 498 uitgebrachte stemmen waren er 431 voor, 49 tegen en 8 ongeldig) stemt vóór een fusie met de WFO. Een faillissement van de veiling wordt hiermee voorkomen. De Rabo/Zuivelbank garandeert bij de verkoop van de veiling een opbrengst van ƒ 3,8 miljoen. Het Centraal Bureau Tuinbouwveilingen scheldt de veiling een schuld van ƒ 2,5 miljoen kwijt. De leden zelf moeten het dan nog ontbrekende tekort van ƒ 858.654,- ophoesten: via het betalen van één procent extra provisie. ‘Een faillissement van de veiling had ons, leden/tuinders, méér gekost’, aldus ‘Kennemerland’-voorzitter Arie Botman.

24 augustus
Wieringerwerf In zijn woonplaats overlijdt Nicolaas Hoornsman (77), eerste en enige voorzitter van de zuivelcoöperatie ‘Noord-Holland’. Van 1966-'78 voor de PvdA lid van de gemeenteraad Wieringermeer Hij was Officier in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de erepenning van de gemeente Wieringermeer.

25 augustus
Schagerbrug Bij zijn afscheid – na 14 jaar – als CDA-wethouder ontvangt Henk Hijink de eerste zilveren penning van de gemeente Zijpe. Hijink wordt hoofd sector Zorg van het Gewest Kop van Noord-Holland.

27 augustus
Hoorn Het gerestaureerde en heringerichte onderkomen van ons genootschap, het uit 1630 daterende ‘Timmermansgildehuis’ wordt in gebruik genomen. Gedeputeerde Frieda van Diepen brengt het naambord boven de deur aan. Kosten van de restauratie ƒ 120.000,-, aan subsidies ƒ 35.000,-. Op de Westfriezendag op 5 september maakt de penningmeester bekend, dat hij geen contributieverhoging overwoog. ‘Omdat ik vandaag jarig ben, is dat mijn cadeau aan de leden!’ zei hij.

Alkmaar Gedeputeerde drs. Jan Achterstraat stelt de dubbelbaans Ommering officieel in gebruik. De verdubbeling ervan heeft ruim ƒ 3,5 miljoen gekost. De acht kilometer lange verkeersring rond de stad bestaat nu uit gescheiden rijbanen.

28 augustus
Hoorn Staatssecretaris Kosto neemt het verbouwde huis van bewaring ‘Oostereiland’ weer in gebruik. Men hoopt het cellentekort hiermede enigszins te verlichten.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.