Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1992

1 mei
Sint Maarten In haar woonplaats overlijdt Grietje Koning-Zwaag, die vorig jaar op 11 september, met haar tweelingzus Geertje Kleen-Zwaag uit Winkel haar 100e verjaardag vierde. De eerste tweeling in ons land, die de eeuw vol maakte. Geertje overlijdt 1 augustus in ‘Winkelmade’.

Veenhuizen Het echtpaar Rentenaar, dat 50 jaar getrouwd is, krijgt een niet-alledaags cadeau: een auto! Geschenk van de Veenhuizer bevolking en een aantal klanten van Rentenaar Landbouwmechanisatie. Het echtpaar heeft zich op vele terreinen verdienstelijk gemaakt voor de Veenhuizer gemeenschap.

2 mei
Sijbekarspel De molen ‘De Haan’, die niet meer in gebruik is – alleen de romp staat er nog – gaat naar Haarlem en zal daar weer in gebruik worden gesteld bij het 750-jarig bestaan van die stad. De Stichting ‘Westfriese Molens’ en burgemeester N. Dorrestijn van Noorder-Koggenland hebben ontsteld gereageerd op de verkoopplannen.

8 mei
Enkhuizen Jasper E. Veldhuijzen van Zanten wordt bij zijn afscheid als directeur van de Zaadunie, welk bedrijf hij ruim 35 jaar op diverse posten diende, benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Hargen Mr. Frieda van Diepen-Oost, gedeputeerde van o.a. cultuur, licht de vang van de herbouwde Hargermolen, die vorig jaar op 6 februari door de rode haan ernstig werd beschadigd. Het vrijwillig molenaarsechtpaar Fernig, dat de molen bewoont, krijgt van het waterschap ‘Het Lange Rond’ een witte haan aangeboden!

9 mei
Burgerbrug De Coöperatieve Windenergie Vereniging ‘Kennemerwind’ stelt drie nieuwe windturbines in gebruik. Zij produceren elk 150.000 Kwh per jaar en dat levert een besparing op van 50.000 kub meter aardgas.

15 mei
Warmenhuizen Dijkgraaf ing. N.J. (Klaas) Borst van het waterschap Groot-Geestmerambacht – in welke functie hij per 1 november 1980 werd benoemd – neemt afscheid. Per 1 juli wordt hij 65 jaar. Hij wordt onderscheiden met de erepenning van het waterschap en met de zilveren penning van de provincie.

16 mei
Haarlem Prof.dr. Jos A. van Kemenade wordt in het Provinciehuis verwelkomd als commissaris van de koningin: als opvolger van drs. Roel J. de Wit, die per 1 april met pensioen vertrok.

Hoogwoud Met een jubileumconcert viert de accordeonvereniging ‘Con Zelo’ het 50-jarig bestaan. De vereniging werd opgericht door Anton Schermer en telt momenteel zelfs twee orkesten, het A-orkest en het B-orkest. Arie Rooker, al 50 jaar actief bij ‘Con Zelo’ en sinds 1971 voorzitter krijgt de Novam-speld; de allereerste speld die de Ned. Organisatie van Accordeon Muziekgezelschappen uitreikt.

Enkhuizen Wethouder J. Knukkel opent het flessenscheepjesmuseum aan het Spui bij de Drommedaris. In het pand zijn zo'n 500 scheepjes in flessen te bewonderen. Het zeemansvrouwenkoor ‘Lutine’ ondersteunt de opening.

17 mei
Hoorn Tien jaar geleden kwam Josef Tran Duc Hung als bootvluchteling uit Vietnam in Nederland. Vandaag treedt hij voor het eerst in het openbaar als priester van de Heilige Engelenbewaarderskerk.

21 mei
Medemblik Burgemeester (sinds 16 januari 1985) Jos Feytel (43) neemt afscheid. Per 1 juni wordt hij directeur bestuurlijke en financiële organisatie van het ministerie van binnenlandse zaken. Feytel, lid van de PvdA, krijgt bij zijn afscheid de gouden medaille van de gemeente uitgereikt. De ‘lobbyist’ voor de gemeente krijgt tevens de ‘Zilveren Toren’ aangeboden: het tweede exemplaar van deze zeldzame Medemblikker onderscheiding.

Alkmaar Staatssecretaris D. de Graaff-Nauta stelt het nieuw gebouwde hoofdkantoor van het Samenwerkingsverband Noord-Kennemerland – SNK – officieel in gebruik. De kosten van het gebouw, waarin ook het regionaal archief onderdak heeft gevonden, bedragen ruim ƒ 1,4 miljoen.

Andijk Rozenkweker Kees Visser ontvangt tijdens een rozenshow in de Broeker Veiling de wisselbokaal van de Aalsmeerse Bloemenveiling. Een eerste prijs ging naar N. Borst uit Hem.

22 mei
Berkhout Het nieuw gebouwde zorghuis ‘De Berkenhof’ met 30 verzorgingsplaatsen en 32 aanleunwoningen wordt officieel in gebruik genomen door mevrouw J. Leeuw, bestuurslid van de Stichting.

Beemster Eigenaar E. van der Molen van de uit 1682 daterende monumentale boerderij ‘De Eenhoorn’ wordt door de ‘Vrienden van de Stolp’ onderscheiden met een ‘Stolp Award’ bij het beëindigen van de restauratie.

23 mei
't Rijpje Het r.k. ‘Genootschap Sint Maarten’ viert zijn 150-jarig bestaan. (Voor de geschiedenis ervan zie de 50e bundel – 1983 –-: het door Bertus Voets geschreven artikel ‘Genootschap Sint Maarten’, een uniek overblijfsel uit de Bataafse Republiek’, blz. 30-47.)

29 mei
Berkhout De harmonie ‘De Volharding’ viert het 100-jarig bestaan met een driedaags feest. Het korps telt 52 leden.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.