Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1992

1 april
Grootebroek Notaris A.H.F. Verhees, bijna 65, houdt het na 38 jaar voor gezien. Hij ruimt zijn plaats in voor mr. A.C. Olij, die als kandidaat-notaris sinds 1967 aan dit kantoor verbonden is geweest.

Obdam Cor Wester (73) wordt vanwege zijn grote inzet op velerlei terrein door het bestuur van de Katholieke Bond van Ouderen onderscheiden met de zilveren bondsspeld.

3 april
Oudesluis Op 55-jarige leeftijd overlijdt Klaas Slikker, een persoonlijkheid, die bekend stond als de ‘Oude Slik’. Zijn uitvaart was stijlvol: met een historische lijkkoets, getrokken door vier paarden met rouwkleden en pluimen en de koetsier in het zwart met steek.

4 april
Schagen In zijn woonplaats overlijdt Adolf (Dolf) Jacques Koning (77), van 1945 tot 1979 huisarts in deze gemeente; als arts een begrip in Schagen. Daarnaast een verenigings- en gemeenschapsmens: o.m. oud-raadslid voor de VVD en oud-voorzitter van de Stichting Bevordering Westfriese Folklore. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

7 april
Schagerbrug In een ziekenhuis in Alkmaar overlijdt Nicolaas Teunis Hopman (90): o.m. de eerste voorzitter (van 1954 tot 1967) van de coöp. centrale melkinrichting ‘Melco’: het consumptiemelkbedrijf, dat in Heiloo werd gesticht. Hopman was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

8 april
Opperdoes Het drastisch vernieuwde prot. chr. verzorgingstehuis ‘Almère’ wordt officieel in gebruik genomen. Scholtens Bouwbedrijf te Andijk heeft er voor ƒ 4,5 miljoen aan ‘vertimmerd’. Er is plaats voor 30 bewoners en er komen nog 20 aanleunwoningen bij.

11 april
Winkel Slager Jacco van Zoonen legt met een door hem gemeste stier op de nationale Paasveetentoonstelling in Den Bosch beslag op de nationale titel.

14 april
Hoorn Directeur J. Scholten (62) van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik stapt na een conflict op. Hij behoorde 24 jaar terug tot de oprichters van de Stichting, die West-Friesland deze toeristische trekpleister bezorgde.

15 april
Heerhugowaard Hoofdinspecteur Willem Lens (57) verlaat met 35 dienstjaren – waarvan 16 in Heerhugowaard – als ridder in de Orde van Oranje Nassau het gemeentelijke politiekorps.

16 april
Hoorn De heer T. Wissema neemt afscheid van het onderwijs, dat hij 38 jaar diende, waarvan 22 jaar in dienst van de gemeente. In 1983 zette hij de basisschool ‘De Kersenboom’ in de wijk Kersenboogerd op. Hij ontvangt de bronzen penning van de gemeente.

18 april
Medemblik Het stoommachinemuseum heeft een stoomwals in bruikleen gekregen. Deze werd door de fa. Ooms uit Avenhorn afgestaan en zal ook weer op bepaalde tijden in werking zijn.

Schagen In de Schagerkogge is een Romeinse nederzetting gevonden van zo'n 2400 jaar geleden. Het is de eerste keer dat een dergelijke nederzetting binnen de Westfriese Omringdijk is ontdekt.

24 april
Stolpen Beroepsvisser Frans Boerdijk uit Kalverdijk treft in een fuik, gezet in het kanaal Stolpen-Schagen, een steur aan. De laatste keer dat zo'n kaviaarproducent in het wild in Nederland werd gevangen was in 1952.

25 april
Wijdenes Dirigent Koolhaas (58) uit Twisk dirigeert voor de laatste maal de fanfare ‘Ons Genoegen’. Op 4 maart 1967 deed hij dat voor het eerst.

Spanbroek Het Parochiehuis wordt door een voor dit doel geformeerde stichting aangekocht en blijft daardoor voor de plaatselijke gemeenschap behouden. De naam, die het parochiehuis nu krijgt is ‘Herberg De Druif’.

26 april
Abbekerk Atie Hartog (66) wordt door de Vereniging Koningin Wilhelmina Fonds onderscheiden met de ‘Zilveren Krab’. Zij ontvangt deze onderscheiding voor 25 jaar persoonlijke inzet bij het organiseren van de jaarlijkse collecte in deze dorpsgemeenschap.

29 april
Wognum Burgemeester Henk J. de Nijs (59) is een kwart eeuw eerste burger van resp. de gemeenten Ursem, Uitgeest en sinds 1985 van Wognum. Hij komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Oostwoud Gerrit Nes, in september 30 jaar raadslid voor de VVD in achtereenvolgens de gemeenten Midwoud en Noorder-Koggenland en op 20 juni 1991 afgezwaaid als vice-dijkgraaf van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier, wordt ook benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.