Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1992 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1992

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 60e bundel, pagina 151-166.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1993.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Wieringerwerf In zijn woonplaats overlijdt Jan Bijpost (77): één van de Wieringermeer-pioniers, die zijn gemeente – namens de PvdA – van 1953-'78 diende als raadslid; in de jaren 1966-'74 als wethouder. Hij heeft zich o.m. sterk gemaakt voor de bouw van de Zuiderzee-sporthal.

3 januari
Berkhout De Volksbibliotheek, ruim 100 jaar geleden opgericht en altijd gerund door vrijwillig(st)ers, gaat op in de Stichting Openbare Bibliotheek Wester-Koggenland.

4 januari
Oudorp Commandant (sinds 1975) Aat Schot en zijn rechterhand (sinds 1970) Kees de Nijs verlaten met functioneel leeftijdontslag het Oudorper brandweerkorps met resp. de eremedaille in goud en in zilver van de Orde van Oranje Nassau. Beiden hebben 30 dienstjaren achter de rug. Jan de Lange neemt het commando over.

10 januari
Langedijk Anna Appel-Zijp, 27 jaar geleden de eerste bewoonster van het verzorgingstehuis ‘De Oostkant’, viert haar 100e verjaardag.

12 januari
't Veld Piet de Boer (66), al 55 jaar lid van het gemengde koor ‘St. Caecilia’, wordt onderscheiden met het pauselijke ereteken ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ en krijgt bovendien nog een onderscheiding van de Gregoriusvereniging.

13 januari
Alkmaar Dr. Jan Koopman (65) wordt bij zijn afscheid als voorzitter – na 15 jaarvan de Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. De oud-directeur van de Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren in Noord-Holland ontvangt tevens het ere-insigne van de gemeente Alkmaar.

Warmenhuizen Het waterschap Groot Geestmerambacht wordt voor ƒ 368.000,- eigenaar van het naastgelegen voormalige raadhuis. De secretarie van het waterschap zal er in worden gehuisvest.

17 januari
Noord-Scharwoude Vijf bakken Deense wittekool, aangevoerd door tuinder C. de Boer te Sint Pancras en gekocht door handelaar A. Boekel te Waarland, passeren als laatste de klok van de veiling van de voormalige ‘Noordermarktbond’. Op 1 september 1915 als vaarveiling in gebruik genomen; per 1 mei 1968 veiling ‘Langedijk & Omstreken’ en per 1 augustus 1988 veilpunt van de coöperatieve veiling ‘West-Friesland Oost/Langedijk en Omstreken’. (Zie ook: ‘Honderd jaar draait de veilingklok in de Westfriese tuinbouw’ door Cor de Bakker, 54e bundel, 1987, blz. 19-33). Op 29 juni 1887 ging het coöperatieve veilingwezen in Broek op Langedijk van start.

22 januari
Bovenkarspel Burgemeester Haanstra verzet met een graafmachine de eerste grond voor de bouw van de tweede fase van het winkelcentrum ‘Streekhof’.

Hoogkarspel In zijn woonplaats overlijdt Pieter Groot (76). Van 1 maart 1947 tot en met het opheffen van de gemeente op 1 januari 1979 burgemeester van Hoogkarspel, daarna ereburger.

25 januari
Obdam Met 31 dienstjaren, waarvan de laatste 14 als commandant, neemt Th. Neetjes (60) afscheid van het vrijwillige brandweerkorps. Hij krijgt daarbij de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau. Zijn opvolger wordt T. Bankras.

30 januari
Waarland Jan Volkers, op 8 februari wordt hij 71 jaar, viert zijn 40-jarig jubileum als drager bij de begrafenisvereniging ‘St. Paulus’ en wordt benoemd tot erelid.

31 januari
Onderdijk Jaap en Corrie Mol sluiten hun in september ‘51 begonnen viswinkel aan de Nes. Jaap (65) stopt óók met visventen. De ‘bloedblaar’ waarmee Jaap zijn hoofd bedekte, verdwijnt uit het straatbeeld van Wervershoof.

Hoorn A. Mooijman, directeur van het Riagg te Hoorn, legt na 33 jaar zijn functie neer en trekt de deur achter zich dicht als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij blijft op sociaal terrein nog een aantal functies bekleden.

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.