Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1991

1 november
Wognum De toneelvereniging, vroeger zei men de Rederijkerskamer, ‘De Oefenschool’ bestaat 125 jaar. Dit feit herdenkt men met maar liefst drie voorstellingen.

2 november
Moerbeek De ambachtelijke bakkerij van de gebroeders Simon (63) en Jan (61) Wijn dooft de oven. Hun grootvader begon de bakkerij in 1888 met een startkapitaal van ƒ 300,--, geleend van tien inwoners van Nieuwe Niedorp. Bij de viering van het eeuwfeest op 30 april 1988 ontvingen de gebroeders het gemeentebord van Niedorp.

4 november
Zwaagdijk De WFO houdt de eerste aparte veiling van biologisch-dynamisch of ecologisch geteelde groenten. Vijftien alternatieve telers ‘dragen’ deze speciale veiling, die drie keer in de week wordt gehouden.

Zwaagdijk Gedeputeerde drs. Jan Achterstraat geeft het laatste deel van de Markerwaardweg voor het verkeer vrij. Een nieuwe noord-zuidverbinding, die Medemblik bij de veiling WFO een directe aansluiting geeft op de Westfrisiaweg.

9 november
Tuijtjenhorn Mevr. N. Blokdijk-Strooper (61), die tien jaar geleden o.a. mede-oprichtster was van de Welfare-afdeling, krijgt de bronzen medaille van het Rode Kruis opgespeld.

13 november
Grootschermer De woning van de staatssecretaris mr. Aad Kosto van Justitie aan het Noordeinde wordt bij een bomaanslag in het vroege morgenuur (4.03) zwaar beschadigd. De aanslag wordt opgeëist door de Revolutionaire Anti Racistische Actie (RaRa), die met deze actie ‘een grens wil stellen aan het o.l.v. de PvdA-staatssecretaris gevoerde asielbeleid.’ De aanslag was een uur daarvoor aangekondigd bij de Rijkspolitie in Alkmaar. Kosto en zijn vrouw konden daardoor tijdig een goed heenkomen zoeken.

16 november
Westwoud Met het opvoeren van het toneelstuk ‘Dwaasheid heeft haar eigen recht’ herdenkt de toneelclub ‘Door Eendracht, Nut en Genoegen’ – Deneg – haar 125-jarig bestaan. Het is één van de oudste verenigingen in deze streek. Helaas is het archief vanaf 1866-1906 niet compleet. Dat verbrandde bij de brand van het café ‘De Zeven Groene Bomen’ in 1911.

Schoorl Mr. Lambertus Hendricus Maria Quant (49) uit Haarlem, sinds 1985 chef van het kabinet van de commissaris van de koningin en lid van de PvdA begint als burgemeester van deze gemeente aan een nieuwe carrière.

22 november
Midwoud Provincie-commissaris drs. R.J. de Wit opent het nieuwe gemeentehuis van Noorder-Koggenland. Kosten: ƒ 6,2 miljoen. Architectenburo Laan en Koning uit Zwaag ontwierp het en Scholten’. Bouwbedrijf uit Andijk realiseerde het.

26 november
Twisk Jans Wagemaker-Stam, 58 jaar actief op de planken, krijgt het gouden insigne van het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel (NCA) opgespeld. Zij begon haar loopbaan bij ‘'t Veldviooltje’ in Abbekerk en is sinds 1946 actief bij ‘De Drie Leliën’. Ook Wijntje Hooiman wordt geëerd. Zij staat 28 jaar op het toneel en krijgt een zilveren insigne. Overigens bloeien ‘De Drie Leliën’ ook al 111 jaar.

Oudesluis De voetbalvereniging met dezelfde naam jubileert. In 1921 werd ze opgericht. Het bestuur laat het feit echter geruisloos passeren. Immers het dorp vierde dit jaar zijn 350-jarig bestaan en om nu alweer feest te gaan vieren, was toch wat teveel volgens het bestuur.

27 november
Middenmeer Juriaan de Wit (59) neemt afscheid als gemeentesecretaris van de gemeente Wieringermeer, welke hij diende van oktober 1972 tot januari 1992. Hem worden de versierselen van ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Uit handen van burgemeester J. Knorr ontvangt hij de erepenning van de gemeente. Op 6 december wordt P. van Gog uit Wychen als zijn opvolger geïnstalleerd.

Medemblik Burgemeester J. Feijtel en dijkgraaf J. Meijer draaien met een druk op de knop de kraan open van een persleiding, die moet zorgen voor het ophogen van het buitendijkse land, het z.g. ‘vooroeverproject’. Kosten ƒ 10,7 miljoen, waarvan het rijk ƒ 4 miljoen voor zijn rekening neemt. In 1993 moet het project klaar zijn voor recreatie.

Opperdoes Tengevolge van een verkeersongeval overlijdt Klaas Zwier op 68-jarige leeftijd. Hij bekleedde in zijn woonplaats tal van maatschappelijke en kerkelijke functies en was hoofdingeland van het Waterschap ‘West-Friesland’.
Hij was een pure Westfries, hetgeen naar voren kwam in zijn verhalen, ‘roimkes’ en gezegdes, vastgelegd in zijn boek: ‘Wie skroift, die bloift’, dat hij vol trots presenteerde op de laatste Westfriezendag. Zaterdag 30 november hadden de Westfriese molens de rouwstand aangenomen.

29 november
Hoorn Dirk Breebaart ontvangt uit handen van de voorzitter van het Provinciale Anjerfonds, drs. R.J. de Wit, de cultuurprijs 1991 voor zijn verdiensten op cultuurhistorisch gebied. De prijs bestaat uit een oorkonde en ƒ 7500,-. De oorkonde houdt hij zelf, maar het geld verdeelt hij onder verenigingen, die zich in Hoorn en Hoogwoud met restauratiewerken bezig houden. ‘Oud West-Friesland’ ontvangt t.b.v. de restauratie van ons Timmermansgildehuis ƒ 1000,--.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.