Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1991

1 juli
Schermer De heer L. Blaauw uit Schagen begint zijn werkzaamheden als secretaris van deze gemeente.

2 juli
Enkhuizen Een wolkbreuk zet een aantal delen van de stad blank. Er stond op diverse plaatsen zo'n halve meter water. Ook de camping ‘Enkhuizer Zand’ had met grote overlast te kampen.

4 juli
Niedorp In zijn woonplaats Alkmaar overlijdt Adriaan Anker (70). Van november 1966 tot augustus 1970 burgemeester van de voormalige gemeenten Oude Niedorp, Nieuwe Niedorp en Winkel, daarna tot oktober 1985 eerste burger van de toen nieuw gevormde gemeente Niedorp.

9 juli
Callantsoog Voor ƒ 750.000,-- wordt het aannemersbedrijf Piet de Vries BV, gevestigd in dit dorp, eigenaar van het voormalige gemeentehuis. In ‘de laatste herinnering aan de eens zelfstandige gemeente’ wil hij winkeltjes en – boven – kantoor- en woonruimte inrichten.

11 juli
Wervershoof Wethouder J. van Ophem slaat de eerste paal voor de nieuwe basisschool ‘De Schelp’.

15 juli
Slootdorp Op een locatie aan de Ulkeweg doet de Rijksdienst voor Archeologisch Bodemonderzoek (ROB) interessante vondsten zoals benen priemen en naalden, afkomstig van bewoning uit het Trechterbeker tijdperk, zo'n 3300 jaar v. C.

16 juli
Alkmaar Als eenmanszaakje begon vandaag 100 jaar geleden Johannes Hofstee in een pandje aan de Oude Gracht de Noord Hollandse Levensverzekeringsmaatschappij. Hieruit is gegroeid ‘'t Hooge Huys’ Schadeverzekeringen NV. In mei 1931 betrok de maatschappij het door architect Kropholler gebouwde monumentale pand op de hoek Langestraat-St. Laurensstraat. Dit jaar wordt de nieuwbouw in de Wognumse buurt door de ruim 400 medewerk(st)ers in gebruik genomen.

17 juli
Hoorn CDA-gedeputeerde drs. Jan Achterstraat, stelt bij de afrit van rijksweg 7 de 67e Nederlandse vestiging van Mc. Donald's in gebruik; tevens de 15e Mc. Drive in ons land. Bij de vestiging is een carpoolterrein ingericht.

20 juli
Hoogkarspel Dirk Schipper overlijdt op 89-jarige leeftijd. Hij was oprichter van het gelijknamige exportbloembollenbedrijf. Hij heeft zich verder ingezet voor het jeugdwerk en vervulde op politiek, maatschappelijk en kerkelijk terrein tal van functies.

24 juli
Hoorn Eijken IJzerhandel BV sluit – na 150 jaar – haar ijzerwinkel aan het Grote Noord. Alle activiteiten zijn nu geconcentreerd op de nieuwe vestiging op het bedrijventerrein ‘De Oude Veiling’ te Zwaag.

28 juli
Heerhugowaard Bij de nationale athletiekkampioenschappen in Eindboven vestigt Hera-atlete Gretha Tromp (27) met een tijd van 51,68 sec. een nieuw nationaal record op de 400 meter. Vier dagen daarvoor had zij in Sheffield haar nationale record op de 400 meter horden aangescherpt tot 55,30 sec.

30 juli
Dirkshorn Het clubgebouw van de handbalvereniging gaat in vlammen op. De kantine daarvan was nog maar kort tevoren gerenoveerd.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.