Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1991

1 juni
Heerhugowaard Mr.dr. R. Hoek (38) wordt als gemeentesecretaris verwelkomd, als opvolger van de reeds vorig jaar vertrokken mr. H. Haan.

Westwoud Anton Geesink stelt de tot 9 holes uitgebreide golfbaan op de voormalige vuilstort van het SOW officieel in gebruik.

3 juni
Alkmaar De eerste van de drie ovens van de vuilverbrandingsinstallatie brandt weer. Vorig jaar moest de VVI worden gesloten. Voor ƒ 17,5 miljoen is er een rookgasreiniger ingebouwd, die voldoet aan de milieu-eisen.

5 juni
Andijk Burgemeester Wim Veldhuizen stelt het nieuwe winkelcentrum ‘Beldershof’ aan de Middenweg in gebruik: een supermarkt plus nog zeven winkels.

11 juni
Schoorl Op de hoek Oorsprongweg-Schoorlse Zeeweg, in de Boswachterij Schoorl, wordt een monument onthuld, dat de herinnering levend moet houden aan het kamp, dat de Duitse bezetter op deze plaats inrichtte en waarin tussen december 1940 en oktober 1941 bijna 2000 joodse-, politieke- en geallieerde gevangenen verbleven. Het beeld, gemaakt door Emanuel Glatt, is onthuld door kinderen, afkomstig van vijf Schoorlse scholen.

12 juni
Wieringerwerf Het carillon voor het gemeentehuis heet nu officieel ‘Dick Vries-carillon’: naar het in 1990 overleden CDA-raadslid Vries, die in 1978 zijn intrede in de raad deed. De onthulling ervan geschiedt in het kader van het 50-jarig bestaan van de gemeente Wieringermeer.

14 juni
Langedijk Dirk Barten (59), de scheidende directeur van Bejo Zaden BV te Warmenhuizen, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

16 juni
Graft-De Rijp Drs. W.M.J. Denie (44), lid van de PvdA en tot dan wethouder van Ubbergen, wordt geïnstalleerd als burgemeester. Hij volgt hiermede mevr. M. de Jong-Meijer op, die per 1 april met pensioen ging.

20 juni
Oostwoud Gerrit Nes Pzn. (65), ruim 20 jaar bestuurslid van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier en het laatste jaar tevens waarnemend dijkgraaf, neemt afscheid en ontvangt de zilveren penning van het hoogheemraadschap.

Enkhuizen Oud-gemeentebestuurder A. Vijn wordt benoemd tor ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij maakte van 1970 tot 1991 deel uit van de raad en was tweemaal wethouder: van ‘74 tot ‘82 en van ‘88 tot ‘91.

23 juni
De Noord Gerrie Groot (35), op 9 mei vertrokken voor een voetreis naar Rome waar hij na 42 dagen lopen (afgelegde afstand 2227 km) bij de Sint Pieter arriveerde, wordt groots binnen gehaald in deze buurtgemeenschap. De Heerhugowaarder liep ruim drie ton bijeen. Het leiendak van de H. Hartkerk in De Noord kan worden gerestaureerd. Gerrie legt officieel de eerste lei.

Wognum Burgemeester H.J. de Nijs onthult het naambord ‘De Swaen’ op de monumentale boerderij aan de Oude Gouw, die door eigenaar Hans Zwaan eigenhandig in vier jaar tijd in oude luister is hersteld. Op de in mei 1990 in Wognum gehouden voorjaarsstreekmiddag hield Hans Zwaan reeds open huis.

26 juni
Medemblik Roel de Wit, commissaris van de koningin, opent het nieuwe gedeelte van het stadhuis. Het is een ontwerp van architectenburo Vlaming.

28 juni
Hoorn Als voorzitter van de Stichting ‘Kerkmeijer-de Regtfonds’ stelt gemeentesecretaris A. Mok het carillon van de Grote Kerk in gebruik. Na 9 jaar geld inzamelen laat het carillon – met 50 klokken het grootste in onze provincie – zich weer horen.

30 juni
Hoorn Met een gemiddelde van 155 mm gaat de junimaand van 1991 als de natste van deze eeuw de geschiedenis in. Dat wàs juni 1927 met 150 mm. Behalve nat was juni óók te koel en te somber.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.