Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1991

2 april
Hoogkarspel De watertoren, die de ‘skyline’ van Hoogkarspel – en ver daarbuiten – bepaalt is op de kop af 60 jaar oud. Tot aan de koepel heeft men 231 treden te gaan en dat geldt dan voor het PWN-personeel, want u en ik komen er niet in. ‘Niet toegankelijk voor het publiek.’

6 april
Noord-Scharwoude Willem Koeman, al een leven lang actief bij de muziekvereniging ‘Kunst na Arbeid’ én bij het toneelgebeuren, krijgt de erepenning van de gemeente Langedijk uitgereikt. ‘Voor uw inzet, met name op het culturele vlak, voor de Langedijker gemeenschap’, aldus burgemeester J. Bulte.

Venhuizen De laatste zeven Zusters Ursulinen nemen met een drukbezochte kerkdienst en een dito receptie officieel afscheid van Venhuizen. Als ereburgeressen van de gemeente verlaten zij het pand aan het Westeinde 8, dat de Orde op 27 augustus 1923 betrok. De zusters hielden zich aanvankelijk bezig met het geven van onderwijs aan meisjes.

9 april
Dirkshorn De gemeenteraad van Harenkarspel vergadert voor het laatst in het in 1870 voor ƒ 7400,-- gebouwde raadhuis van de oude gemeente Harenkarspel, dat in april 1871 officieel in gebruik werd genomen. De raad besluit het pand te verkopen aan een particulier.

10 april
Enkhuizen Het Zuiderzeemuseum heeft er een attractie bij: het Kollumer schooltje met een lokaal uit 1910 en één uit 1932. De directeur-generaal van het basis- en VWO-onderwijs Van Eijndhoven schrijft het zo netjes mogelijk in zijn schrift: ‘De school is open’, waarmee de school toegankelijk wordt voor het publiek.

11 april
Hoorn Stans Kersten van de toneelvereniging ‘Kunst naar Kracht’ krijgt door burgemeester P. Janssens de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Zij ontvangt die voor haar 40-jarig toneeljubileum na de opvoering van het stuk ‘De dood van een handelsreiziger’.

Hoorn Gedeputeerde J. Achterstraat onthult aan de Westfrisiaweg het kunstwerk ‘Stella by Starlight’ , gemaakt door de Heemskerker Gerard Hali. Het symboliseert richting en navigatie.

12 april
Alkmaar Piet IJssels, voor de PvdA gedurende 17 jaar wethouder, neemt afscheid. ‘De trekker van Alkmaar’ krijgt de gouden erepenning van de stad uitgereikt. Per 16 april is hij benoemd tot burgemeester van Gorkum. ‘Van actievoerder tot burgemeester’.

13 april
't Rijpje De buurtschap 't Rijpje (Harenkarspe1) is weer als zodanig herkenbaar. Dankzij het buurtcomité. Tot ergernis en schrik was er na de gemeentelijke herindeling een plaatsnaambord neergezet met de aanduiding ‘Rijp’.

15 april
Haarlem Cees Korver (52), sinds 1974 voor de PvdA deel uitmakend van Provinciale Staten – vanaf 1978 als Gedeputeerde – verlaat de provinciale politiek: als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Oudkarspel De buurt-zuivelwinkel aan de Dorpsstraat 847, gedurende 73 jaren gerund door inmiddels drie generaties Krijgsman gaat dicht. ‘Voor buurtwinkels is kennelijk geen plaats meer in deze moderne tijd’.

16 april
Oosterblokker Een felle brand verwoest twee stolphoeves. O.m. die van Jac. Wagenaar, die als model-Westfriese stolp in 1941 werd opgemeten door L. Brandts Buys. Zie diens standaardwerk ‘De landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwartier’, blz. 46-54.

19 april
Schagen Op het bedrijventerrein ‘De Witte Paal’ wordt het nieuwe onderkomen van het ‘Werkvoorzieningsschap Noorderkwartier’ door de regio-hurgemeesters officieel in dienst gesteld. Er werken nu 370 mensen. Een aantal, dat volgens directeur B. Zoon kan worden uitgehreid tot 450.

Broek op Langedijk De Gereformeerde Kerk hestaat 150 jaar. Het jubileum wordt gevierd met een expositie ‘150 jaar Kerk’.

20 april
Wadway Marlies Taggenbrock, vanaf 1979 bestuurslid en programmaleidster van de Stichting Theaterkerk, ontvangt hij haar afscheid de hronzen penning van de provincie Noord-Holland.

21 april
Andijk Het echtpaar Jan Prins (93) en C. Prins-Groot (90) is 70 jaar getrouwd. Koningin Beatrix en prins Claus sturen een taart naar het bruidspaar in ‘Sorghvliet’. De avond ervoor bracht ‘Sursum Corda’ een serenade.

22 april
Haringhuizen De uit de 14e eeuw daterende Willibrordkerk is in goudkarton verpakt. Stunt van de Helderse kunstenaar Floris Brinkman. De kerk, eigendom van de Stichting Oude Hollandse kerken, moet worden gerestaureerd. Daarvoor is geld nodig: circa ƒ 1 miljoen, waarvan dik 35 mille als ‘eigen bijdrage’. De gerestaureerde kerk zal worden ingericht als educatief-archeologisch regiocentrum.

23 april
Wieringermeer De heer H. Hoekstra verlaat de gemeente als directeur – sedert 1959 – van Gemeentewerken. Burgemeester J. Knorr reikt hem twee onderscheidingen uit: ridder in de Orde van Oranje-Nassau én de erepenning van de gemeente.

Wognum Peter Overweel (48) overlijdt plotseling. Hij is in West-Friesland hekend geworden door zijn vogelopvangcentrum (en ook andere dieren) ‘De Bonte Piet’. Daar konden dieren en vogels weer op verhaal komen.

26 april
Winkel Vandaag is een nieuwe door Toon Raven gemaakte ‘Dikke Paal’ onthuld, die de grensscheiding tussen twee dijkgedeelten aangeeft. De onthulling wordt verricht door de oud-dijkgraven J. Elders (90) van Drechterland en D. Breebaart (85) van West-Friesland. De paal vervangt het in 1944 verdwenen exemplaar. Het is een initiatief van de Stichting ‘Historisch Niedorp’.
Later kwam het verlossende antwoord op de verdwijning: een brief van Frans Bakker (82), waarin hij meldt dat de paal is geveld om zo aan brandstof te komen tijdens de oorlogswinter van 1944. Bij de onthulling was Bakker aanwezig; zij het anoniem.

29 april
Heerhugowaard Burgemeester – sinds 1980 – J.N. Stuifbergen (61) komt als officier in de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Stompetoren Ing. A. Dijkstra (61), die vorig jaar als directeur van de zuivelcoöperatie ‘De Combinatie’ met vut vertrok, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Alkmaar Mr. H. Dubbeldam, sinds 1971 secretaris van de Kamer van Koophandel van Hollands Noorderkwartier, wordt benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Een zelfde onderscheiding valt ten deel aan ir. J. Zijlstra, sinds 1967 actief als veeteeltconsulent in rundveehoudend Noord-Holland.

Enkhuizen Burgemeester – sinds 1 mei 1976 – D.J. Krajenbrink (60) komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

Schagen Luthers predikant M. Cramer en oud-directeur van het Waterschap ‘West-Friesland’ ing. A. Vethman komen beiden als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.