Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1991

1 maart
Nibbixwoud De laatste acht bewoners van het bejaardenhuis ‘De Hoge Weide’ hebben het gebouw verlaten. Het gebouw zal worden gesloopt om plaats te maken voor een wijksteunpunt met 20 aanleunwoningen.

11 maart
Alkmaar De nabij het winkelcentrum Hoefplan staande Geestmolen, een watermolen, heeft weer wieken. De restauratie, inclusief de molenkap, kostte de gemeente ƒ 117.000,--.

16 maart
De Gouwe De rederijkerskamer ‘De Eensgezindheid’, opgericht op 23 januari 1891, viert haar honderdste verjaardag met de opvoering van het Westfriese toneelspel ‘Z'n dag was kommen’, geschreven door Fred. P. Groot en Anny M. Groot-Wagenaar (Jasper en Meraike) en in een in 1932 door ‘Oud West-Friesland’ uitgeschreven prijsvraag met de eerste prijs bekroond (zie 7e bundel – 1933 – het jury-rapport blz. 19-26). Het stuk beleeft vier opvoeringen in het steeds bomvolle dorpscafé ‘de Egelantier’.

Zeevang D. den Hartog (48), lid van de PvdA, sinds 1 februari 1987 waarnemend burgemeester van Zeevang, mag zich nu echt eerste burger van de gemeente noemen. Zeevang zal een zelfstandige gemeente blijven.

Heerhugowaard In haar woonplaats overlijdt Marie Anna Blauw-Kostelijk. Zij werd 76 jaar. Vanwege haar grote maatschappelijke verdiensten werd zij in 1967 onderscheiden met de zilveren erepenning van de gemeente.

Waarland Nel Nieuwboer viert haar 25-jarig jubileum als Rode Kruis-welfare werkster in o.a. de ‘Sabinahof’

19 maart
Wognum Met nog slechts 18 leden herdenkt de parochiële ‘Weldadige Vereniging van Chr. Naastenliefde Sint Hieronymus’ haar 75-jarig bestaan.

20 maart
Lutjebroek Door een idee van de jongerenvereniging ‘Toidverdroif’ is een film van het dorp gemaakt. Op een originele wijze: een oudere dorpsgenoot neemt een jongere bij de hand en laat hem/haar specifieke beelden zien. De film bestaat niet alleen uit bewegende beelden, maar laat ook foto's. zien en omvat een tijdsspanne van 90 jaar.

Warmenhuizen De Vincentiusschool wint met het door leerlingen gemaakte ontwerp van een groen kindvriendelijk schoolplein een eerste prijs in een door de Stichting Boomfeestdag georganiseerde landelijke wedstrijd. Landbouwminister Piet Bukman overhandigt de prijs: een boom voor het schoolplein en een boek in Beverwijk, waar koningin Beatrix en prins Claus t.g.v. hun 25-jarig huwelijk een zilverlinde planten in het Overbos.

22 maart
De Rijp Met een druk bezochte receptie wordt mevr. M. de Jong-Meijer uitgeluid als burgemeester van de gemeente Graft-De Rijp. Ze heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Op 1 april 1976 trad ze aan als eerste burger. Bij haar afscheid ontvangt ze de ere-penning van de gemeente.

Oudkarspel Bij zijn afscheid – na 29 actieve jaren – als huisarts, krijgt dokter H. Gerrmann de penning van verdienste van de gemeente Langedijk uitgereikt. De ‘blote-voeten-dokter’ was al die jaren ook actief in de plaatselijke EHBO-afdeling.

Wieringermeer Voorzitter Hans Ouwerkerk van het Afval Overleg Orgaan opent officieel de composterings-installatie van het CAW. Veertig procent van het groente, fruit- en tuinafval (= 7000 huishoudens) uit West-Friesland wordt hier tot compost verwerkt. De kosten van de installatie bedragen ƒ 14 miljoen. De capaciteit bedraagt 25.000 ton, maar kan worden uitgebreid tot 55.000 ton compost.

28 maart
Hoorn Prins Claus opent een Deens huizenproject met 53 woningen, waarin diverse woonvormen onderdak vinden. De ontwerper is de Deense architect Niels Sigsaard, die ‘laagbouw in hoge dichtheid’ in toepassing bracht.

Wognum Aaltje Groot viert haar 100e verjaardag in de Sweelinckhof. ‘Niets buitengewoons doen, dan word je vanzelf 100’ is haar advies.

30 maart
De Weere Bakker Piet Oud (59) maakt zijn laatste ‘ventronde’ door het dorp. De winkel gaat dicht, de oven, die hij nog slechts gebruikte voor het maken van gebak en koek wordt gedoofd. Vijfenveertig jaar geleden begon hij zijn vader te helpen, dertig jaar terug nam hij de bakkerij van hem over. Dertig jaar met de bakkerswagen langs de weg: Piet Oud vindt het nu welletjes. Het dorp moet het voortaan zonder bakker stellen.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.