Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1991 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1991

1 februari
Schagen Na ruim 20 jaar draagt F. Kuulkers – noodgedwongen – zijn ambulancebedrijf over aan de Ambulancedienst Alkmaar. Hij treedt daarbij zelf als chauffeur in dienst.

4 februari
Hoorn De asfaltmenger op de Schelphoek wordt afgebroken en zal opnieuw worden opgebouwd in Amsterdam-West. De menger is lange tijd omstreden geweest, voornamelijk vanwege het milieu.

Wognum Chef Algemene Zaken J. Groot, die al gedurende 2½, jaar de honneurs waarneemt voor de door ziekte uitgeschakelde gemeentesecretaris C. Koning, wordt met algemene stemmen tot diens opvolger benoemd.

Lutjebroek In zijn woonplaats overlijdt muziekleraar Cor Sijm (76). Hij was een graag geziene gast op ‘bruiloften en partijen’ en bespeelde gedurende een reeks van jaren ook het orgel van de H. Nicolaaskerk. Hij was drager van de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

5 februari
Onderdijk Vijf jubilarissen bij het koor ‘Westfrisia Cantat’. De heren Stavenuiter en De Jong ontvangen voor 50 jaar zang de gouden speld met briljant, de heer Van Velzen voor 40 jaar het gouden-, de dames Dekker en Neuvel het zilveren insigne.

6 februari
Groet Een felle brand brengt grote schade toe aan de Hargermolen, gebouwd in de jaren 1804/05 om de Harger- en Pettemerpolder droog te houden en in deze functie – via vrijwillig molenaar Huug Fernig – nog altijd actief. Op 3 januari 1976, tijdens een zware storm, sloegen de wieken op hol en werd de molen óók door brand beschadigd. Het waterschap ‘Het Lange Rond’ streeft herstel na.

9 februari
Noord-Scharwoude Waldhoorn-blazer Cor Kuiper (85), reeds 75 jaar actief lid van de harmonie ‘Excelsior’, wordt gehuldigd en krijgt o.m. de legpenning uitgereikt van de ANUM; de hoogste onderscheiding van de overkoepelende bond van Nederlandse muziekverenigingen.

11 februari
Hoorn Een dik pak sneeuw veroorzaakt niet alleen in West-Friesland, maar in het gehele land veel ongerief. De Afsluitdijk wordt voor alle verkeer afgesloten.

13 februari
Alkmaar Gedeputeerde Frans Tielrooij reikt aan de waterschappen West-Friesland, Groot Geestmerambacht, Wieringermeer, Het Lange Rond, Noordhollands Noorderkwartier en de Aangedijkte Landen en Wieringen het eerste exemplaar uit van het ‘Register Monumenten Omringdijk’.

14 februari
Bovenkarspel KNVB-bondscoach Rinus Michels opent de 58e Westfriese Flora, die in het teken staat van de astrologie. De Flora trekt slechts 68.400 bezoekers. De fa. J.W. (Ben) Reus uit De Goorn wint voor de tweede keer in successie de Zilveren Tulp, de Zilveren Schuit gaat naar N. Boots (Hem) en de afd. Winkel/Niedorp van Bloembollencultuur legt beslag op de Zilveren Molen.

15 februari
Koedijk De muziekvereniging ‘Aurora’ bestaat 100 jaar. De vereniging, opgericht door onderwijzer P. Bijhouwer en veehouder C. Bos Lzn., startte met 10 leden als fanfare, werd in 1910 omgezet in een harmonie en telt nu vijftig leden. Serenades bij gouden- en diamanten echtparen zijn nog altijd gratis.

Wieringerwerf Met ruim 37 dienstjaren neemt Daaf Schipper afscheid van de ‘Prof.dr. J. van Bemmelenhoeve’. In 1966 volgde hij zijn vader op als bedrijfsleider van dit proefbedrijf.

21 februari
Nibbixwoud J. Wenker wordt tot erelid van de fanfare ‘St. Gregorius’ benoemd. Hij is 62 jaar lid geweest. Eerder ontving hij een aantal onderscheidingen hiervoor.

Sint Maarten Wethouder M. Tijm-Carnas van Harenkarspel bedankt de heer W. Roos voor de diensten, die hij als hooisteker gedurende 20 jaar aan de voormalige gemeente St. Maarten heeft bewezen. Er zijn hier bijna geen veehouders meer en hooi wordt amper meer gemaakt.

22 februari
Midwoud Na vijf maanden vertraging kan de jongerenvereniging Rios haar nieuwe onderkomen – ondergebracht in een gedeelte van de nieuw gebouwde brandweergarage – eindelijk in gebruik nemen. Burgemeester N. Dorrestijn laat zijn voetafdruk in een betontegel achter.

23 februari
Oudkarspel Voetbalvereniging DTS – vierde klasser in de K.NV.B. – neemt afscheid van haar velden aan de Dorpsstraat – ‘over 't bruggetje’ – en neemt op haar 70e verjaardag een nieuw complex, grotendeels zelf gebouwd, aan de Oeverzegge in gebruik.

27 februari
Koedijk In zijn woonplaats overlijdt op 88-jarige leeftijd Cornelis Jacobus Schellinger. Van 1948 tot 1958 eerste burger van de voormalige gemeente Koedijk en vervolgens tot aan zijn pensionering in 1968 van Wieringen. Kees Schellinger, een socialist van de oude stempel, gaat de geschiedenis in als een burgemeester met een geheel eigen stijl.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.