Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1990

2 november
Den Haag Het kabinet Lubbers 3 stelt de toekomst van het Markermeer veilig. Het beslist dat het sluitstuk van de Wet Lely – de aanleg van de Markerwaard – niet zal worden gerealiseerd.

Opmeer Met ruim 20 leden wordt de Lionsclub Opmeer/Noorder Koggenland/Wervershoof geïnstalleerd. Eerste president: Mark de Bokx.

Lutjebroek Wethouder H. Flierman stelt de nieuwe zaal bij het verenigingsgebouw ‘De Wurt’ in gebruik. Een verdubbeling van de capaciteit, waarvoor in 2 jaar tijd de benodigde twee ton bijeen is gegaard. Met het klaren van deze klus verdient Lutjebroek voor de tweede keer het predikaat ‘Kern waar pit in zit’, een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij.

Wijdenes Aagje Buij-Rolle (63) draagt na 17 jaar het beheer van het postagentschap over aan haar opvolgsters Janet Tobias en Hetty Geiteman. De winkel in schrijf- en kantoorartikelen doet zij ook aan hun over.

Wieringerwerf Aan het Burg. Loggerplein, bij het gemeentehuis, wordt een carillon in gebruik genomen. Geschenk aan de gemeente van de Verpakkingsindustrie Velsen BV, die 25 jaar bestaat.

Slootdorp Op een stuk bouwland van akkerbouwer J. Maris aan de Ulkeweg wordt een jachtkamp van hunebedbouwers uit de periode 3400-2800 voor Chr. ontdekt.

4 november
Harenkarspel De nieuw gevormde gemeente van deze naam heeft een nieuw wapen, waarin de wapens van de opgeheven gemeenten Harenkarspel, Warmenhuizen en Sint Maarten zijn terug te vinden. Het is gevierendeeld. Het 1e en 4e van Keel, met in het 1e twee chevrons van zilver (Warmenhuizen) en het 4e beladen met een Sint Maartensbeeld van eveneens zilver; het 2e en 3e van lazuur, beladen in het 2e met één haring van goud, geplaatst en fasce en in het 3e met een posthoorn van goud (beide v.m. Harenkarspel). Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

6 november
Berkhout Na een verbouwing wordt het wijkgebouw van de Kruisvereniging geopend door mevr. A. Brouwer, die als oud-wijkverpleegkundige deze daad verrichtte.

9 november
Avenhorn Cees de Waal (61) uit Middenbeemster, die zijn deskundigheid 43 jaar in dienst stelde van rundveefokkend Noord-Holland, neemt officieel afscheid van zijn fokkers. Hij begon zijn loopbaan in 1947 als monsternemer bij de fokvereniging Beemster en kwam als foktechnisch adviseur in ‘61 in dienst bij de KI-vereniging ‘De Vooruitgang’ in Sijbekarspel, nadien de RON.

10 november
Zwaagdijk Met instemming van de gemeenteraad van Wervershoof wordt de uit 1658 daterende eendekooi van G. Kanis tot beschermd (rijks)monument verklaard. Samen met 33 monumentale bomen rondom de stolphoeve ‘De Kooi’ en twee grafheuvels in de directe omgeving. Eigenaar-bewoner Kanis (83) is dik tevreden.

‘Via Pacis’ van de Orde van Clarissen, als congrescentrum aan een nieuwe toekomst met eigenaar-directeur J Gruijs (49) uit Huizen aan het roer.

Winkel De IJsclub Winkel – beschikkend over één van de mooiste natuurijsbanen in onze provincie – viert haar eeuwfeest. Voorzitter Cees Keetman mag het wandbord met het wapen van de voormalige gemeente in ontvangst nemen.

11 november
Waarland Carnavalsvereniging ‘De Kluivers’ promoveert de Stichting Eeuwfeest Slootgaard-Waarland tot ‘club van het jaar’.

14 november
Middenmeer In zijn woonplaats overlijdt Gerrard Kistemaker (68), In 1968 stond deze akkerbouwer en agrarisch voorman aan de wieg van de in Broek op Langedijk opgerichte chipsfabriek, sinds 1968 onderdeel van Smiths Food Group BV.

16 november
Berkhout Oud-directrice Annie Nobel van het verzorgingstehuis ‘De Berkenhof’ slaat de eerste paal voor het nieuw te bouwen bejaardentehuis met 30 bedden, Dit zal komen op de plaats van de gesloopte ‘Berkenhof’, naast 32 aanleunwoningen.

Schagen Het nieuwe onderkomen van de Lagere Agrarische School, een project waarin ƒ 6 miljoen gulden is geïnvesteerd, wordt officieel in gebruik genomen.

18 november
Warmenhuizen De gebroeders Piet (66) en Louw (64) van den Berg, na een proeftijd van 2 jaar inmiddels 40 jaar lid van het mannenkoor ‘St Caecilia’, krijgen elk de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ opgespeld.

23 november
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Herman (Manus) Krijgsman (76): als oud-employé van de Kamer van Koophandel de ‘burgemeester van de Hoornse middenstand’. Bij zijn afscheid van de K. van K. in ‘79 onderscheiden met de verguld zilveren legpenning van Hoorn; erelid van ‘Oud Hoorn’.

Medemblik De geboorte van Barry Pronk brengt het inwonertal van de gemeente op 7000.

Enkhuizen Als tweede burgemeester in ons land ontvangt burgemeester D.J. Krajenbrink, vanwege het feit dat hij als hoofd van een brandweerkorps 25 jaar heeft vol gemaakt, een oorkonde met bijbehorende draagmedaille en legpenning van de Ned. Ver. van Brandweercommandanten. Van die 25 jaar maakte hij er 10 in Ulrum en 15 in Enkhuizen vol.

Warmenhuizen Aan de Oostwal, op de grens van de dorpen Warmenhuizen en Tuitjenhorn, slaat burgemeester Jos Louter de eerste van de 230 palen de grond in, waarop het nieuw te bouwen gemeentehuis van Harenkarspel komt te staan. Naar een ontwerp van de Schager architect R. Bakker van het Architectenburo BBHD.

26 november
Zwaagdijk De voorgenomen fusie van de coöp. veilingen WFO-Langedijk en "Kennemerland" (Alkmaar) gaat niet door. Bij de WFO-Langedijk stemden van de 642 aanwezige leden 317 (met 941 stemmen) vóór en 325 (met 775 stemmen) tegen: 54,4% voor, 44,8% tegen, 0,8% blanco. De vereiste tweederde meerderheid werd niet gehaald. Bij de eerste stemming, gehouden op 1 oktober, werd met 67,3% die tweederde meerderheid juist bereikt, maar deze uitslag werd door het bestuur – na een actie van tuinder Frans Bruin (52) uit Waarland – vanwege een door hem geconstateerde rechtsongelijkheid ongeldig verklaard.

28 november
Enkhuizen Na 2 jaar arbeid – kosten ƒ 1,1 miljoen – is het orgel van de Zuiderkerk weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat van 1799. De kerk is nu weer compleet.

30 november
Schermer In het gemeentehuis "De Wittenburg" neemt gemeentesecretaris Th. Tamis (62) afscheid en gaat vutten. Hij begon 24 jaar geleden als secretaris van de toenmalige gemeente Oterleek.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.