Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1990

1 oktober
Stiens. Cees Bijl, voormalig wethouder voor de PvdA in Enkhuizen en voorzitter van het SOW, wordt geïnstalleerd als burgemeester van de Friese gemeente Leeuwarderadeel. Zijn installatie-rede was deel in het Fries, deel in het Nederlands.

Alkmaar Meneba Meel BV te Rotterdam neemt de Koninklijke N. Timmerman BV in Alkmaar over. Een in 1884 opgericht familiebedrijf met o.a. een meel- en veevoederfabriek aan de Schermerweg en de meelmolen ‘Het Roode Hert’ aan de Frieseweg. (Zie ook ‘Nico Timmerman Maalderij 1884-1984’, door Volkert J. Nobel in de 51e bundel, 1984, blz. 176-190.)

Heerhugowaard Burgemeester J. Stuifbergen (61) draagt 25 jaar een ambtsketen. De laatste 10 jaar die van de gemeente Heerhugowaard, daarvoor die van de gemeenten Bovenkarspel (14 jaar), Grootebroek (12 jaar als waarnemer) en Stede Broec (1 jaar).

3 oktober
Andijk Meester H. Harryvan heeft als directeur afscheid genomen van de Westerschool. ‘s Morgens wat onofficieel, ‘s avonds officieel met een receptie in Cultura. Sedert 1968 is hij aan deze school verbonden geweest.

4 oktober
Grosthuizen Wethouder G. Bartstra-Oldenkirchen legt de eerste steen voor een nieuw te bouwen openbare basisschool. Dat betekent het einde voor het in 1929 gebouwde schoolgebouw. M.i.v. het schooljaar 1991-1992 moeten ook de leerlingen van ‘De Zwaluw’ te Oudendijk in Grosthuizen naar de basisschool.

5 oktober
Winkel Het gemoderniseerde verzorgingstehuis ‘Winkelmade’ wordt officieel in gebruik genomen. De ‘Vijverhof’ is er in opgegaan. Toch is het aantal bedden van 60 teruggebracht naar 50. Er is voor ƒ 7 miljoen aan vertimmerd.

Zwaag Huisarts G. Walhof, 25 jaar actief in de gemeenschap van Zwaag, wordt o.m. verblijd met de zilveren legpenning van de gemeente Hoorn.

De Goorn Met het ondertekenen van de akte van toedeling wordt de ruilverkaveling ‘De Westerkogge’ (3600 ha.) officieel afgesloten. Op 6 juni 1964 werd de verkaveling aangevraagd en op 19 oktober 1978 werd er over het plan gestemd. Het aantal percelen daalde van 5500 tot 3070. De totale kosten bedroegen ruim ƒ 63 miljoen.

Den Oever Bij de familie Andringa wordt door het Gasbedrijf Kop van Noord-Holland de 200.000ste gasaansluiting tot stand gebracht.

6 oktober
Warmenhuizen Na 35 actieve jaren draagt commandant F.N. Quant (57) het commando van het vrijwillige brandweerkorps van het dorp Warmenhuizen over aan A. Pronk. Quant krijgt de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

't Veld Piet Wijnker, mede-oprichter (40 jaar geleden) van de E.H.B.O.-afdeling en al 35 jaar voorzitter krijgt het gouden Bondskruis uitgereikt. Zijn mede-oprichtster Tiny Blom krijgt deze onde,scheiding in de vorm van een fraaie halsketting overhandigd.

8 oktober
Wognum Pieter Ootes (19) krijgt de zilveren medaille van het Carnegiefonds opgespeld door burgemeester De Nijs. Pieter wist zijn vriend Jan Plukkel in december een uur lang in een bevroren sloot boven water te houden alvorens er hulp op kwam dagen.

10 oktober
Wijdenes De Oud-Westfriese Dansgroep bestaat 50 jaar. Ere-voorzitter en violist Klaas Roemer – al 50 jaar lid – en dansleider Jan Krul worden onderscheiden met de (zeldzame) zilveren federatiespeld.

12 oktober
Hoogwoud Dierenarts Scheeper (55) legt zijn praktijk na 30 jaar neer. Gezondheidsredenen zijn de oorzaak van zijn terugtreden.

14 oktober
Winkel In huize ‘Winkelmade’ overlijdt Gerrit Kuijt, 105 jaar oud en de op één na oudste inwoner van ons land.

15 oktober
Hoogwoud De parochiekerk St. Jans Geboorte bestaat 125 jaar. Dit feit wordt gevierd met een revue, die de geschiedenis van de kerk laat passeren en met name die van de schutspatroon, naar wie de kerk is vernoemd.

17 oktober
't Rijpje Dankzij de inspanningen van de Stichting Buurtcomité Ot Rijpje’ gaat deze buurtschap in de gemeente Harenkarspel weer officieel 't Rijpje heten. Op plattegronden en gemeenteborden was de naam Rijp ingevoerd. ‘De naam 't Rijpje leeft hier!’

22 oktober
Amsterdam Directeur C. Spreij van het PWN ontvangt een eredoctoraat van de Vrije Universiteit. De titel wordt hem verleend wegens zijn onderzoek naar de problemen van natuurbeheer en waterproduktie.

31 oktober
Bovenkarspel Met een receptie in ‘Het Roode Hert’ heeft dokter A. Kuijper zijn praktijk als huisarts neergelegd. Hij nam destijds de praktijk over van dokter Van der Koogh. De opvolger van dokter Kuijper is J. Nieuweboer.

De Weere De heer W. Resoort legt zijn functie als ‘voorzitter van de landinrichtingscommissie voor de ruilverkaveling van ‘De Gouw’ neer wegens leeftijd. Zijn opvolger is W. de Leeuw, burgemeester van Opmeer.

Heerhugowaard Gemeentesecretaris mr. H. Haan wordt uitgeluid. Per 1 november begint hij in gelijke functie in Capelle aan de IJssel.

Alkmaar Met het presenteren van het nieuwe logo is het Agrarisch Opleidingscentrum Alkmaar – een samengaan van de lagere agrarische scholen in Alkmaar, Purmerend en Schagen en de Rijksmiddelbare Agrarische school in Alkmaar – officieel van start gegaan. Dat gebeurt met 1680 leerlingen onder aanvoering van directeur Hip Breebaart.

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.