Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1990

1 juni
Dirkshorn Gedeputeerde Wim van Gelder trekt langs de Middenweg de laatste houten paal van het bovengrondse laagspanningsnet van het PEN omver. In 1978 werd een begin gemaakt met het verkabelen van dit net, dat toen nog een lengte had van 878 km. De hele operatie vergde een bedrag van rond ƒ 70 miljoen.

Dirkshorn Cees Arensman (52) geeft na 7 jaren het commando van het vrijwillige brandweerkorps van de ‘oude’ gemeente Harenkarspel – hij maakte daar in totaal 20 jaar deel van uit – over aan zijn opvolger B. Dam (29).

8 juni
Andijk Gedeputeerde Cees Korver opent onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel – het nieuwe bejaardencentrum ‘Sorghvliet’ compleet met 21 aanleunwoningen. Het aantal bedden is teruggebracht van 60 naar 40.

10 juni
Obdam Een uit 1820 daterende stolpboerderij (Dorpsstraat 44), tot september 1989 bewoond door de fam. Van der Molen en het enige rijksmonument in Obdam, gaat door brand verloren. De boerderij stond al enige tijd leeg.

13 juni
Oostwoud Café ‘De Vergulde Vos’, eigendom van de heer F. Brouwer, gaat wegens faillissement van de pachter dicht. Het verenigingsleven zit in de problemen.

15 juni
Alkmaar De Rijks Middelbare Agrarische school in Alkmaar neemt aan de Drechterwaard het nieuw gebouwde complex officieel in gebruik. Na jaren – eindelijk – alle leerlingen onder één dak.

Alkmaar Het Hollands Kaasmuseum ontvangt de Auroraprijs 1990 uit handen van Volkert J. Nobel, voorzitter van ‘Oud West-Friesland’. De prijs is bedoeld tot behoud van agrarisch cultuurgoed en bedraagt ƒ 3500,-.

22 juni
Langedijk G. Kramer & Zonen bv: honderd jaar in zuurkool. Een puur familiebedrijf met inmiddels een vierde generatie aan het roer. Grondlegger Gerrit Kramer (1890-1919), Cees, Jan en Klaas Kramer (tot 1939), vervolgens Nic (zoon van Klaas tot 1987) en tenslotte Piet, zoon van Nic samen met zijn broer Frans. Sinds 1983 is het bedrijf gevestigd op de huidige lokatie aan de Voorburggracht in Zuid-Scharwoude Het eeuwfeest levert ƒ 20.000,- op voor een ontwikkelingsproject voor de op het Indonesische eiland Adonara werkzame pater Gerbrand Kramer.

23 juni
Waarland Saxofonist P. Nieuwboer, vijftig jaar actief op dit instrument bij de fanfare ‘Samen Voorwaarts’, krijgt de gouden speld met briljant van de Landelijke Federatie van Katholieke Muziekverenigingen opgespeld.

25 juni
Purmerend De 19-jarige verkoopster Ramona Wijlaars, afkomstig uit Venlo, brengt met haar komst naar een woning aan de Burgemeester D. Kooimanweg, het inwonertal van de gemeente op 60.000.

26 juni
Oude Niedorp ‘'t Is hier te klein voor een draaimolen’, zeiden de kermisexploitanten. Dus geen draaimolen tijdens de kermis. ‘Dan bouwen we er zelf een!’, zeiden de dorpsbewoners. En zo kwam er een heuse draaimolen, eigendom van het dorp.

30 juni
Alkmaar Een hevig noodweer met onweer ruïneert twee N.S.-treinstellen en een stuk van de overkapping van het station Alkmaar. Blikseminslag in een schakelkast van een trein die komende uit Hoorn het station binnenreed, veroorzaakte de brand, die later oversloeg naar een ander treinstel.

Hoorn Gedeputeerde Frans Tielrooy (Monumentenzorg) brengt de gerestaureerde stoomlocomotief nr. 18 – de ‘Gooise Moordenaar’ – officieel aan het rijden en verrijkt daarmede de collectie van de stichting ‘Museumstoomtram Hoorn-Medemblik’.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.