Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1990 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1990

1 mei
Alkmaar Burgemeester Han Meijer (54) van de gemeente Wervershoof begint als dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier aan een nieuwe carrière als bestuurder. Pas op 2 juli wordt hij officieel als burgemeester uitgeluid met de gouden speld van de gemeente. Hij heeft Wervershoof gediend sedert 1 januari 1976.

2 mei
Waarland Het voetbalelftal van de St. Janschool wint de finale om de provinciale titel van De Pionier uit Hoorn.

3 mei
Stompetoren Bij de familie J. de Ruiter wordt de 75.000e kabelaansluiting gemaakt. Zij ontvangt uit handen van de kabelexploitant een TV en een videorecorder.

5 mei
Broekerhaven Wethouder Zeger Bruijn opent ‘Schippers Welvaren’, het nieuwe onderkomen van de watersportvereniging ‘Broekerhaven’.

9 mei
Hoorn RTW, Radio Televisie Westfriesland, komt na een moeizaam begin eindelijk in de lucht. Alleen op zaterdag en zondag wordt er van 6 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds uitgezonden.
Medemblik Prins Claus stelt de op de Westerdijk herbouwde drie eeuwen oude korenmolen ‘De Herder’ officieel in bedrijf. De Stichting Meelmolen, onder aanvoering van voorzitter Van Leverink, heeft met zéér veel vrijwilligers de klus tot een goed einde gebracht.

Andijk H. Copier, provinciaal inspecteur voor de Volksgezondheid, onthult de naam van het nieuwe openluchtzwembad ‘De Weid’. Kosten ƒ 1,8 miljoen.

12 mei
Bergen Aan de Zeeweg naar Bergen aan Zee onthult drs. R.J. de Wit, commissaris van de Koningin het beeld van Herman Gorter, dichter o.a. van het gedicht ‘Mei’. Het beeld is gemaakt door Hans Baijen.

17 mei
Alkmaar De geboorte van Caroline Cornelia Been brengt het inwonertal van de gemeente op 90.000.

18 mei
Heerhugowaard Het op een verdere groei van de gemeente ontworpen nieuwe N.S.-station wordt door burgemeester J. Stuifbergen officieel in dienst gesteld. Het oude, aan de Langedijker kant gelegen station blijft als wachtruimte in gebruik.

29 mei
Hoorn Pianist Niek van Oosterum (16) wint in Wenen de vijfde Eurovisiewedstrijd voor jonge musici met het vertolken van het eerste gedeelte uit het pianoconcert van Edvard Grieg.

30 mei
De Weere Er worden opmerkelijke archeologische vondsten gedaan in het ruilverkavelingsgebied de Gouw. De vroege, agrarisch ingestelde bewoners, lieten een schat aan gegevens achter. Dé vondst is echter het skelet van een ca. 20-jarige jongeman, die de naam ‘Cees’ krijgt: vernoemd naar de eigenaar van het land, waarop de opgravingen worden gedaan. (Zie ook ‘Het woiffie van Soibekarspel’, door J.W.H. Hogestijn-P.]. Woltering in de 57e bundel, 1990, blz. 152-165.)

31 mei
Hoorn De maanden maart, april en mei van 1990 zijn met in totaal ongeveer 640 uren zonneschijn de zonnigste lentemaanden van deze eeuw. Dat waren tot nu toe die van 1976 met 617 uren.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.