Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1989 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1989

1 september
Bovenkarspel Kardinaal J. Willebrands onthult zijn naam op een straatnaambord bij het Gezinspaviljoen. Daar is een aantal aanleunwoningen gebouwd, dat het idee van een hofje inhoudt. De kardinaal is geboortig uit Bovenkarspel.

Alkmaar De afdeling Alkmaar van het ‘Rode Kruis’ bestaat 75 jaar en geeft zichzelf als verjaarscadeau een nieuw onderkomen. De kolonne telt 77 medewerkers, ‘Dat moeten er minstens 100 zijn’, zegt de commandant.

Oudorp De openbare basisschool ‘De Nieuwburg’ bestaat 50 jaar. Een halve eeuw geleden werd de openbare school, sinds 1763 in het dorp gevestigd, ‘verbannen’ naar de Munnikenweg, ver buiten het dorp, richting Alkmaar. De r.k. Sint Josephschool, in 1906 gesticht als vervulling van de hartewens van pastoor Maat bij diens zilveren priesterjubileum, had de openbare verre overvleugeld. Maar ‘De Nieuwburg’ heeft zich gehandhaafd en viert het 50-jarig bestaan met 260 leerlingen, verdeeld over 9 groepen.

2 september
Heerhugowaard Voorzitter J. Schuurman van de Kamer van Koophandel voor Hollands Noorderkwartier stelt het nieuw gebouwde (vier sterren) hotel-restaurant ‘De Zandhorst’ officieel in gebruik. De eerste hotelaccomodatie met 32 kamers in de gemeente.

5 september
Zwaag VROM-minister Ed Nijpels draagt het op het bedrijventerrein ‘West Frisia’ nieuw gebouwde Huis van Bewaring over aan zijn collega van Justitie mr. Frits Korthals Altes. De capaciteit bedraagt 192 cellen.

6 september
Spanbroek In Huize Nicolaas te Lutjebroek overlijdt op 93-jarige leeftijd Johannes Schipper. Gedurende de laatste oorlogswinter was hij commandant van het droppingsveld ‘Mandril’, ingericht op een weiland achter zijn boerderij aan de Grote Zomerdijk. Hij was drager van het Verzet-herdenkingskruis.

8 september
Alkmaar Het comité ‘Orgel 78’ heeft zijn werkzaamheden aan het orgel in de Grote Kerk voltooid. Dit gebeurt door de nu gerestaureerde luiken van het orgel officieel over te dragen aan de kerkvoogdij. Het comité zet zich nu in voor de restauratie van het koororgel, waarvoor reeds een startkapitaal is bijeengebracht.

9 september
St. Pancras Burgemeester J. J. Bulte stelt het nieuwe vergrote dorpshuis ‘De Geist’, een ontmoetingsplaats voor alle Pancrassers, officieel in gebruik. Een klus, waarin vijf ton is geïnvesteerd. Maar het bestuur van de stichting ‘Dorpshuis’ behoeft geen enkele prijsverhoging in te voeren.

Waarland Jan Bruin (65) legt na 25 jaar bij de voetbalvereniging ‘Con Zelo’ de voorzittershamer neer.

12 september
St. Maartensbrug Bram Greidanus mag zich Nederlands kampioen kolven noemen. Hij sloeg 162 punten bij elkaar. Tweede werd A. Rentenaar uit Barsingerhorn. Bram sloeg maar liefst vier twaalven. Gre Bruin van ‘De Vier Eenen’ uit Spanbroek werd kampioen bij de dames.

Andijk Burgemeester (sinds 1 juni 1976) Wim Veldhuizen (56) viert zijn 40-jarig jubileum in overheidsdienst en ontvangt als eerste de eremedaille van de gemeente Andijk. ‘We benne bar bloid met u’.

13 september
Grootebroek Mevr. C. Broersen wordt onderscheiden met de gouden eremedaille van de orde van Oranje Nassau. Zij ontvangt die bij haar afscheid als administratrice van de scholengemeenschap Hoeksteen, Marcus-college en St. Odulphus-mavo. Op maatschappelijk terrein vervult zij nog tal van andere activiteiten.

14 september
Stompetoren Kees Kroon uit Oostwoud, keurt voor de laatste maal een koe voor het Fries Hollands Rundvee Stamboek: op het bedrijf ‘De Drie Koningshoofden’ van Jan Blauw. Daarvoor was hij inspecteur bij het Kon. Nederlands Rundvee Syndicaat.

15 september
Warmenhuizen Waarnemend burgemeester J. Gutker opent het nieuwe Kruisgebouw. Het oude gebouw was te klein geworden. De gezondheidsvoorzieningen in deze gemeente liggen nu vlak bij elkaar: het Medisch Centrum en het nieuwe Kruisgebouw.

Alkmaar Het produktiebedrijf ‘Westfriesland’ te Lutjewinkel van de Melkunie Holland legt in het kaasmarktseizoen 1989 beslag op de ‘Gulden Vlies’-wisselketen.

17 september
Grootebroek Jacob Broersen (68) bespeelt 50 jaar het orgel van de Johannes de Doperkerk en wordt geëerd met de gouden medaille van de Gregoriaanse Vereniging.

20 september
Heerhugowaard In aanwezigheid van de naamgever stelt directeur-generaal mr. K. Richelle van het ministerie van WVC het Bijzonder Jeugdwerkcentrum ‘Klaas Groen’ officieel in gebruik. Het vroegere jeugdinternaat ‘De Eese’ was sinds 1949 in Steenwijk gevestigd. Voor ruim ƒ 13 miljoen is aan De Vork een nieuw complex gebouwd met voorlopig een capaciteit voor 60 jongeren.

22 september
Alkmaar Een periode van 88 jaar, waarin drie generaties Mooij schouwburg- en restaurantbedrijf ‘'t Gulden Vlies’ hebben beheerd, is ten einde. Wegens ziekte heeft Herman Mooij het bedrijf over moeten doen aan Eric en Linda Mout.

30 september, Grosthuizen 29 september
Hoorn Het kledingbedrijf Lippits viert zijn eeuwfeest. Oorspronkelijk als een ‘Winkel van Sinkel’ begonnen, waarbij tule voor kappen, goud en zilver werden verkocht.

Tuitjenhorn In plaats van prinses Juliana – verhinderd door griep – opent gedeputeerde C. J. Korver het Instituut Midgard. Het instituut huisvest ontwikkelingsgestoorden van 6 tot 45 jaar. Zij worden behandeld volgens de antroposofische methode van Rudolf Steiner.

30 september
Grosthuizen Na 109 jaar raakt het dorp zijn enige slagerij kwijt. Dirk (70) en An (65) Zuidland vinden het genoeg. Drie generaties hebben de slagerij gerund. Met een serenade en een 10-daagse reis naar Zwitserland worden Dirk en An door de dorpsbewoners uitgeluid.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.