Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1989 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1989

5 augustus
Wieringermeer Oud-burgemeester F. Omta overlijdt op 78-jarige leeftijd te Zwolle. Hij was van 1955-1975 burgemeester van de Wieringermeer en daarna ere-burger van deze gemeente.

7 augustus
Opmeer De stichting ‘Tentoonstelling Opmeer’ werkt de 81e editie van de agrarische/hippische manifestatie – inclusief de provinciale rundveefokdag – af op het nieuw ingerichte tentoonstellingsterrein (8 ha groot), dat een onderdeel vormt van het recreatiepark ‘De Weijer’. Een geslaagde nieuwe start.

Stompetoren Het K.I.-station ‘Ceres’ sluit zijn poorten. De stieren verhuizen naar Friesland. Een nieuw samenwerkingsverband tussen de Rundveeverbeteringsorganisatie Noord-Holland (RON) en K.I. instanties in zes provincies is oorzaak van de sluiting.

11 augustus
Den Oever Op 81-jarige leeftijd overlijdt visserijvoorman Jan Bakker. Hij was van oktober 1945 tot juni 1975 voorzitter van D.E.T.V.: ereburger van Wieringen en ridder in de orde van Oranje Nassau.

Obdam In zijn woonplaats overlijdt P. J. L. Laout (78). Hij was van 16 juli 1956 tot 1 mei 1970 burgemeester-secretaris van Obdam.

12 augustus
Venhuizen Aan het Westeinde gaat een Westfriese stolpboerderij in vlammen op. Het aantal stolpen dat door brand is verwoest verontrust het Hist. Genootschap ‘Oud West Friesland’.

25 augustus
Wieringen Op 65-jarige leeftijd overlijdt Klaas D. Dorsman: van 1 februari 1968 tot 16 maart 1976 burgemeester van deze gemeente.

27 augustus
Lutjebroek Cor Sijm (74) de man van ‘De Band van Cor Sijm’, vindt het na 57 jaar organist te zijn geweest van de St. Nicolaaskerk tijd om er mee te stoppen. Hij blijft nog wel het ouderenkoor ‘Con Brio’ leiden.

28 augustus
Alkmaar Kolonel Stokreef (57) neemt als commandant van het rijkspolitiedistrict Alkmaar afscheid. Hij was deskundig op het gebied van gijzelingsacties, o.a. die te Wijster en de bezetting van de Franse ambassade in Den Haag.

31 augustus, Oudkarspel 30 augustus
Heiloo Bij zijn afscheid als burgemeester wordt drs. G. J. Glijnis (60) benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Bijna 25 jaar heeft hij het burgemeestersambt bekleed: 14 jaar in Zijpe, bijna 10 jaar in Heiloo.

31 augustus
Oudkarspel Wethouder Frans Aarts stelt het gerestaureerde ‘Regthuys’ – sinds 1968 een monument – officieel in gebruik als trouwzaal en oudheidkamer, die wordt beheerd door de Stichting ‘Langedijker Verleden’ Op 7 september zijn Bea Koenis en Ed Plak het eerste trouwtje na ruim 48 jaar in dit uit 1808 daterende pand. Kort vóór het vormen van de gemeente Langedijk – door de bezetter op 1 augustus 1941 – werd het paar Belonje-Borst als laatste in toen nog het gemeentehuis van Oudkarspel in de echt verbonden.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.