Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1989 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1989

1 juni
Alkmaar Bijna een half jaar lang hebben drie restaurateurs gewerkt aan de orgelluiken van het orgel in de Grote Kerk. De luiken zijn schoongemaakt en gevernist en tonen in volle luister de voorstellingen uit 1646, geschilderd doot Caesar van Everdingen.

Bovenkarspel ‘Crescendo’, de muziekvereniging bestaat 60 jaar en viert dat met een speciaal concert in de St. Martinuskerk. De harmonie is 60 jaar oud, maar de jeugd is voor 80% vertegenwoordigd! Meindert Deen (74) roert al even lang de grote trom als de vereniging oud is. Hij wordt ‘erelid en krijgt de gouden speld uitgereikt.

10 juni
Wognum Met 36 dienstjaren, waarvan de laatste 22 als commandant, neemt Cees Roozendaal (60) afscheid van de vrijwillige brandweer. Hij krijgt de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau opgespeld en van de gemeente een gouden polshorloge met inscriptie aangeboden. De nieuwe commandant heet Jan Ursem.

13 juni
Hoorn Over de S 9, beter bekend als de provinciale weg Hoorn-Enkhuizen, wordt een tuibrug opgehangen, bedoeld als een snellere fietsverbinding tussen Hoorn-Kersenboogerd en de Schellinkhouterdijk.

17 juni
Wieringerwaard Het 375 oude (voormalige) polder- en gemeentehuis wordt door Klaas en Riet Hemke officieel ingewijd als woonhuis. De voormalige raadszaal is als oudheidkamer ingericht.

18 juni
Medemblik Vanuit de jarige veste vertrekt een expeditie naar Spitsbergen. Men wil de reis van Schipper Jan Jacobsz. Boots ‘nabootsen’, die in 1612 uit Medemblik ter walvisvaart voer. Deze 20e eeuwse tocht strandt echter op de terugreis wegens motorstoring in Bodö op de Lofoten.

19 juni
Oosterblokker In zijn woning overlijdt Jo Engel (68): van 1 maarr 1965 tot 1 januari 1979 secretaris van de voormalige gemeente Blokker.

21 juni
Wieringerwerf Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat, Neelie Smit-Kroes, stelt de nieuw gebouwde rioolwaterzuiveringsinstallatie voor de Wieringermeer – een investering van ƒ 7 miljoen – officieel in dienst. De laatste ‘witte vlek’ in het werkgebied van de Uitwatetende Sluizen is hiermede ingekleurd. ‘In 15 jaar heeft US een half miljard geïnvesteerd in zuiveringswerken’, aldus dijkgraaf Jaap IJff.

24 juni
Hoogwoud Cultuur-gedeputeerde, mr. Frieda van Diepen-Oost heropent de nieuw ingerichte museumboerderij ‘West-Frisia’, waarin de ‘Adriaan Donker Sichting’ het levenswerk van deze vrijgezel-veehouder beheert.

25 juni
Heerhugowaard Op 79-jarige leeftijd overlijdt Marinus Blauw: bestuurder met vele kwaliteiten in vooral de agrarische wereld. Drager van o.a. de gouden speld van de Holl. Mij. van Landbouw en van de Cebeco. Tevens ereburger – sinds 1986 – van de gemeente Heerhugowaard.

27 juni
Amsterdam In het Paleis op de Dam krijgt publicist en kenner van de wordingsgeschiedenis van de Noordkop Henk Schoorl uit Hillegom door prins Bernhard de ‘Zilveren anjer’ uitgereikt. Na wijlen Jacob Posch te Stompetoren – beschermer van de Schermer – en Johan Schilstra te Bergen – de vader van de Omringdijk – is hij het derde lid van ‘Oud West-Friesland’ dat deze hoge onderscheiding op cultureel terrein krijgt uitgereikt.

29 juni
Schagen Met 35 zéér actieve dienstjaren wordt Jan Peetoom sr. op de eerste Westfriese markt van het seizoen 1989 officieel als voorzitter uitgeluid en tot erevoorzitter van de Stichting ter Bevordering van de Wesrfriese Folklore benoemd.

Lutjebroek De grote collectie in de nieuwe bibliotheek in het Streekhof is er oorzaak van dat de bibliobus – na 35 jaar – Lutjebroek kan worden uitgezwaaid.

Alkmaar Dat gebeurt niet zoveel meer: 65 jaar worden en dan pas met pensioen gaan. Op drs. J. J. M. Schmidt, docent Frans aan het Petrus Canisius College is de VUT-regeling niet van toepassing. Ook is hij niet minder lessen gaan geven. Hij bleef in een volledige baan. Vele anderen houden het met 61 jaar voor gezien.

Medemblik Op de in aanbouw zijnde Medemblikker meelmolen is de kap gezet. Twee hijskranen plaatsen het 15 ton wegende gevaarte op de romp. De molen is nog niet compleet, nu de wieken nog en die komen op 11 september.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.