Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1989 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1989

1 mei
Tolke. De gebroeders Jaap en Cor Wit vieren het feit, dat overgrootvader Dirk Wit 100 jaar geleden de boerderij ‘Imkewerf’ op het Imkeland betrok met het in gebruik nemen door Jaaps zoon Ariën (11) van de vijfde generatie – van een nieuwe ligboxenstal. (Zie ook ‘Het Imkeland onder Valkkoog’ door mr. J. Belonje in de 54e bundel 1987 blz. 108-114).

Barsingerhorn Frans Doets (55) gaat als laatste secretaris van deze gemeente de geschiedenis in. Op medische gronden wordt hem eervol ontslag verleend. Hij begon 25 jaar geleden als zodanig in de gemeente Wieringerwaard ‘Twee herindelingsoperaties zijn genoeg geweest: Wieringerwaard-Barsingerhorn-Niedorp.’

2 mei
Wogmeer Directeur N. Molenaar van de Centrale Landinrichtingsdienst – een geboren Warmenhuizenaar – rondt het waterbeheersingsplan voor de Wogmeer af met het verwijderen van de oude waterpeilschaal. Het polderpeil is gezakt tot min 4 meter NAP. De kosten van het plan hebben ƒ 2 miljoen bedragen.

12 mei
Enkhuizen Pannevis Zaden, in 1864 opgericht door de Delftenaar Willem Cornelis Pannevis en later door Sluis en Groot overgenomen voor de vriendenprijs van ƒ 50.600,- viert het 125-jarig bestaan met een druk bezochte receptie. Sinds 1963 is Pannevis Zaden, groot geworden met bloemkoolzaad, als ‘poot’ van de Zaadunie actief op de markt van de professionele tuinbouw.

13 mei
Nibbixwoud Het damesteam van Vastgoed Zeeman/SEW, reeds nationaal kampioen, legt in Nieuwegein via een 22-16 zege op het Voorhoutse ‘Foreholte’, óók beslag op de nationale handbalbeker. Het is de tweede ‘dubbel’ in successie.

15 mei, Bovenkarspel 15 mei
Bovenkarspel De ‘bronstijd-boerderij’ in het Streekbos, waaraan door een team vrijwillig(st)ers o.l.v. Co Markusse op initiatief van de Stichting ‘Wandelen door de Tijd’ ruim drie jaar is gewerkt, gaat in vlammen op. Gevolg van ‘fikkie stoken’ door een 10-jarige jongen uit Enkhuizen.

Hoorn HSV Sport, de oudste voetbalvereniging in dit land boven 't IJ, bestaat 100 jaar. De vereniging, nu 38 elftallen, begon als cricketclubje: opgericht door leerlingen van de RHBS. Een initiatief van Johan Hooft, die een cricketspel cadeau kreeg.

21 mei
Alkmaar Op 89-jarige leeftijd overlijdt Gesina Alida Adriana Holzmüller-Teengs: gedurende 21 jaar raadslid voor de VVD en een lange reeks van jaren bijzonder actief op sociaal en cultureel terrein, ridder in de Orde van Oranje Nassau, draagster van de gouden eremedaille van de gemeente Alkmaar.

25 mei
Schagen De Turnkring Hollands Noorderkwartier, opgericht 26 maart 1905 heft zich op: gevolg van een fusie van het KNGV en het NKGB. Mevr. G. Jongejans (Breezand) en mevr. J. van Heugten-Rechtuijt (Alkmaar) worden op de valreep nog tot kring-ereleden benoemd. (Zie ook ‘Turnen in West-Friesland: lange weg van dorpscafé naar sporthal’ door Cor Klay, blz. 92-103 in de 51e bundel. 1984.)

27 mei
Bovenkarspel De harmonie ‘Crescendo’ bestaat 60 jaar. Meindert Deen (74) is 60 jaar lid, krijgt een gouden dasspeld uitgereikt en wordt benoemd tot erelid.

Spanbroek Het voor ƒ 3,5 miljoen gerenoveerde bejaardenhuis ‘Zandhove’, in capaciteit terug gebracht van 76 naar 38 bewoners, wordt weer in gebruik genomen. Het (uitgestelde) feest van het 25-jarige bestaan wordt mee gevierd.

Nibbixwoud De muziekvereniging ‘St. Gregorius’ bestaat 60 jaar. De heren J. v.d. Bussen en J. Wenker, beiden 60 jaar lid, krijgen de gouden speld met twee diamantjes van de Afd. Noord-Holland van de Federatie van Katholieke Muziekbonden opgespeld.

Sint Maartensbrug De graandrogerij van P. Dekker BV aan de Grote Sloot gaat met een nabij gelegen stolphoeve in een vuurzee ten onder. Zes woningen worden zwaar beschadigd. Een miljoenenschade. In 1974 ging het bedrijf ook al eens in rook op.

31 mei
Alkmaar Met een druk op de knop van de Colorman 35 offsetrotatiepers luidt provinciecommissaris drs. R. J. de Wit bij het Noordhollands Dagblad het nieuwe kleurtijdperk in.

Hoorn Met bijna 350 uren zon in deze regio is deze meimaand de zonnigste van deze eeuw geworden; met een gemiddelde regenval van 9 mm. óók de droogste en met een gemiddelde temperatuur van 14,7 graden Celcius – mèt die van 1917 – een goede tweede na de meimaand van 1947 met 15,1 C.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.