Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1989 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1989

1 maart
Hoorn Met een gemiddelde temperatuur van 5,6 graden C. gaat deze ijs- en sneeuwvrije winter als de zachtste sinds 1735 de geschiedenis in. Vóór 1 april graast al heel veel melkvee in de weilanden.

Warmenhuizen Jaap Gutker, burgemeester van Zijpe, krijgt er als waarnemer de gemeente Warmenhuizen bij.

Dirkshorn Jos Louter, burgemeester van Obdam, neemt als waarnemer tevens de gemeente Harenkarspel onder zijn hoede.

2 maart
Zwaagdijk-Oost De eerste nieuwe aardappelen worden bij de veiling WFO aangevoerd. De prijs: ƒ 50,70 per kilo en dus te duur voor het dagelijkse huishouden.

5 maart
Nibbixwoud Via een 33-17 zege op Mosam prolongeert het eerste damesteam van Zeeman Vastgoed SEW zijn nationale titel zaalhandbal.

24 maart, Wijdenes 6 maart
Obdam Jan Ursem (57) sluit bij Vicoria 0 een bestuursperiode van ruim 32 jaar af. De laatste 4 jaar was hij voorzitter. Hij wordt benoemd tot erelid en ontvangt o.m. de gouden KNVB-speld en de zilveren medaille van de orde van Oranje Nassau.

10 maart
Alkmaar Nabij het station Alkmaar Noord opent de PTT een geheel nieuw postkantoor. Het ‘baliewerk’ in het kantoor bij de Grote Kerk blijft daar gewoon doorgaan. Het nieuwe kantoor heeft ƒ 4,5 miljoen gekost.

Waarland De LTB-afdeling neemt afscheid van Piet Bruin (65), 31 jaar bestuurslid, waarvan 21 jaar als voorzitter. Hij ontvangt de gemeentepenning van Harenkarspel en de gouden LTB-speld.

16 maart
Schagen Op 91-jarige leeftijd overlijdt Jan Koning: kunst- en antiekhandelaar en maker van honderden schilderijen, waarvoor hij inspiratie opdeed in Schagen en omgeving.

24 maart
Wijdenes De kantklosschool ‘Ieder voor Allen’ bestaat 75 jaar en viert dat met een receptie en een tentoonstelling. De belangstelling voor het kantklossen is groot. De school telt 121 leerlingen en zo af en toe wordt een wachtlijst gehanteerd.

25 maart, Medemblik 25 maart
Medemblik Westfrieslands oudste stad bestaat vandaag 700 jaar. In 1289 verleende Floris V stadsrechten. Voor de bevolking is er feest van 9 tot 19 juni, waarbij velen in historische kledij zullen verschijnen. Vandaag ontvangen 7 Medemblikkers (voor elke eeuw één persoon) een onderscheiding. Ook is er een munt verkrijgbaar, die t.g.v. dit 700-jarig bestaan is geslagen en er verschijnen twee gedenkboeken. Stichting ‘Medemblik 700’ presenteert zich.

Winkel Piet Bijhouwer (74) ruim 34 jaar, waarvan 27 jaar als voorzitter, actief in de stichting ‘Bloemencorso Winkel’ wordt op grootse wijze uitgeluid. Hij wordt benoemd tot erelid en is bereid uit handen van burgemeester Ype Dijkstra een speciaal voor hem vervaardigd kunstwerk – een kristallen druppel – in ontvangst te nemen. Piet houdt n.1. niet van ‘poespas’. Hij wordt opgevolgd door Piet Hartmans.

30 maart
Hoogkarspel Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit stelt het gerenoveerde en vergrote gemeentehuis van Drechterland officieel in gebruik: ‘een produkt van de Westfriese doenersmentaliteit’. De opgestelde begroting – ruim ƒ 3 miljoen – werd niet overschreden. ‘Een compliment’, aldus De Wit.

Nieuwe Niedorp Ten overstaan van notaris P. J. Rentenaar te Winkel gaat het eigendom van het in 1910 gebouwde klooster van de Unie van St. Clara over in handen van de heer P. J. G. Janssens (39) te Schijndel, die in het complex een ‘centrum van bezinning’ wil vestigen. De koop vindt zijn beslag aan de vooravond van het afscheid van de laatste 14 zusters Clarissen van de gemeente.

31 maart
Oudendijk Provincie-commissaris drs. R. J. de Wit opent de geheel gerestaureerde uir 1651 daterende kerk aan de Westfriese Omringdijk. Veel werk is verricht door vrijwilligers. De kerk heeft thans een multifuncrionele functie en is sinds 1982 eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken.

Sijbekarspel Grietje Donker-Klaver is de eerste vrouw in het bestuur van het waterschap ‘West-Friesland’. Ze is kandidaat gesteld door de Ver. van Plattelandsvrouwen Benningbroek/Sijbekarspel.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.