Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1989 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1989

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 57e bundel, pagina 167-180.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1990.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 6 januari
Berkhout Zuster Brouwer, voor het ‘Groene Kruis’ 22 jaar actief in de ‘wijk’, wordt met een druk bezochte receptie en veel cadeaus uitgeluid.

7 januari
Heerhugowaard Met 33 dienstjaren neemt M. J. Veenboer (58) ‘met moeite’ afscheid als commandant van het vrijwillige brandweercorps. Hij ontvangt o.a. de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau. Zijn opvolger is de heer J. M. Looyenga.

12 januari
Enkhuizen De bomengroep ‘De Twaalf Apostelen’ bij de Westerkerk is weer compleet. Een uit Delft overgebrachte linde vervangt het omgewaaide exemplaar van de in 1977 geplante groep linden.

Nieuwe Niedorp Een aantal schilderijen van Jannie Kuiper (56) wordt verzonden naar het Japanse ‘Holland Village’ om aldaar te worden tentoongesteld. Zij schildert Westfriese naieven en zal in Japan ook nog een aantal schetsen maken.

14 januari
Avenhorn De ijsclub viert haar 100-jarig bestaan. Secretaris Nico Muntjewerff vindt dit een mooie gelegenheid om na 35 jaar het secretariaat over te doen aan zijn dochter Tinie. De scheidende secretaris wordt tot erelid benoemd.

17 januari
Alkmaar Tuinders uit de regio Heemskerk zetten voor het eerst hun producten onder de klok van de veiling ‘Kennemerland’; een vereniging, geboren uit het samengaan van de Coöp. Veilingverenigingen ‘Alkmaar en Omstreken’ en ‘Beverwijk en Omstreken’. In 1898 werd er in Beverwijk – bij veiling ‘De Eendracht’ – voor het eerst geveild. Jos Appelman (61) is als directeur met de Beverwijker tuinders meegekomen.

20 januari
Lutjebroek Lou Oud, voorzitter van de plaatselijke LTB, krijgt de gouden bondsspeld uitgereikt vanwege zijn vele verdiensten. Ook penningmeester Niek Reus wordt voor zijn werkzaamheden gehuldigd.

Hoorn ‘De Stolp’, een interconfessionele school voor kort middelbaar beroepsonderwijs, neemt een aan de Scheerder nieuw gebouwd eigen onderkomen in gebruik. Voordien waren 7 lokaties – tot zelfs in Hoogkarspel toe – in gebruik.

21 januari
Nieuwe Niedorp Met een feestelijke bijeenkomst vieren bestuur en leden van het ‘Onderling Veefonds Nieuwe Niedorp en Omstreken’ het 100-jarig bestaan. In 1888 is het opgericht door o.m. de toenmalige burgemeester Jacob van der Stok. Penningmeester J. Schotsman kondigt nu het einde aan. ‘Met 5 leden, die samen 87 koeien en 37 stuks jongvee hebben, loont 't niet meer. We zijn te klein geworden’

27 januari
Heerhugowaard Mevrouw A. Heilbron (64), sinds 1 maart 1971 werkzaam bij het rusthuis ‘Hugo-Oord’, waarvan 14 jaar als ‘leading lady’, neemt afscheid. Zij wordt als directrice opgevolgd door Marijke Brinkman (51).

28 januari
Andijk Dirk Zwuup van de fanfare ‘Excelsior’ viert zijn 40-jarig lidmaatschap en wordt geëerd door de Alg. Nederl. Unie voor Muziekverenigingen met de verguld zilveren speld.

Hensbroek Met het onthullen van de oude gedenksteen uit 1658 stelt gedeputeerde Margreet de Boer de gerestaureerde Ned. Herv. Kerk officieel in gebruik. Twintig jaar na het opstellen van het plan is de ruim ƒ 3 miljoen kostende klus geklaard.

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.