Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1988 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1988

1 september
Enkhuizen Mevrouw Geeke Bosch-May vertrekt – op aanraden van minister Brinkman van WVC – na één jaar in functie te zijn geweest als directrice van het Zuiderzeemuseum.

Purmerend Wethouder Th. van Dam (48) van de PvdA in Zaanstad wordt geïnstalleerd als burgemeester van Purmerend.

Dirkshorn Gemeentesecretaris (sinds 1975) J. Tiebie van Harenkarspel vertrekt met vut. Hij begon hier zijn loopbaan in 1948. Behoudens enkele korte onderbrekingen heeft hij deze gemeente gediend. Hij ontvangt de zilveren erepenning van de gemeente. Chef algemene zaken P. Toret zal als waarnemend secretaris zijn taak overnemen.

5 september
Hoorn Joke van Schaik (27) maakt als eerste vrouwelijke leraar haar entree in de horlogemakersvakschool ‘Cornelis Verhagen’.

9 september, De Rijp 9 september
De Rijp Commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit stelt het gerenoveerde, uit 1630 stammende monumentale stadhuis weer in gebruik. In de opknapbeurt werd ruim 8 ton geïnvesteerd.

Alkmaar Directeur Gerrit van Deventer, 40 jaar in dienst bij de Coöp. Rabo-Zuivelbank, krijgt de zilveren penning van de gemeente aangeboden als blijk voor zijn vele verdiensten.

11 september
Sint Maarten Ruim 25.000 mensen komen kijken naar het 1.111 meter lange bloemstuk – het langste ter wereld en rijp voor het Guiness Book of Records – dat zich door het dorp slingert. De carnavalsvereniging ‘Sint Knorrenburg’ viert met deze stunt haar elf-jarig bestaan.

14 september
Stroet. De nieuwe (basis)School met de Bijbel ‘De Regenboog’ – een aanbouw aan de 13 jaar oude kleuterschool – wordt door schooldirecteur Kasper Kampinga officieel in gebruik gesteld voor de ruim 120 leerlingen.

17 september
Warmenhuizen Thijs Dekker, oud-voorzitter van de veiling ‘Langedijk en Omstreken’ wordt benoemd tot erelid van de veiling ‘West-Friesland Oost’. Hij is het derde erelid van deze vereniging.

Venhuizen Klaas Koedooder (68) uit Grootebroek en lid van ‘Onder Ons’ te Andijk, wordt met 168 punten nationaal kolfkampioen 1988: zijn derde titel in 20 jaar. Bij de dames gaat de titel naar Auke Wittekoek van ‘Paal Tien’ uit St. Maartensbrug.

18 september
Lutjebroek Op 71-jarige leeftijd overlijdt Gert Vriend: van 1958 tot 1982 (vanaf 1970 als wethouder) voor KVP/CDA gemeentebestuurder van resp. Grootebroek en Stede Broec. Een gemeenschapsman, ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van de onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’.

19 september
Alkmaar Drie jubilea in één week. Die vierde organist Kees Bornewasser: 40 jaar kerkmusicus, 25 jaar organist in de Don Bosco, 40 jaar bestuurslid van de Kath. Organisten- en Dirigentenvereniging. Dat alles leverde hem de pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ op.

20 september
Opmeer Aan de gemeente wordt het dia- en filmarchief van wijlen veearts C. Stapel officieel overhandigd. Allemaal historische opnamen.

Hoorn Arie Vlam (57) wordt uitgeluid als directeur van de lagere agrarische school ‘Koggeland’. De Lutjebroeker die zijn carrière als tuindersknecht begon, heeft het land- en tuinbouwonderwijs 32 jaar gediend. Hij wordt onderscheiden met de zilveren speld van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw.

21 september
Avenhorn De Rundveeverbetering Organisatie Noord-Holland (RON) neemt na een inwerkperiode van dik vijf maanden het nieuw gebouwde kantoor nu ook officieel in gebruik. De weduwe van de 23 februari overleden voorzitter Siem Moeijes hijst daartoe de nationale driekleur.

23 september
Alkmaar Het produktiebedrijf ‘Aurora’ te Opmeer legt beslag op het ‘Gulden Vlies‘wisselketen: dé eretrophee van het kaasmarktseizoen 1988.

Hoorn Wethouder M. Koopman-Goumans stelt het nieuw gebouwde verzorgingshuis ‘Avondlicht’ officieel in gebruik. Het oude ‘Avondlicht’ wordt tijdelijk als ‘wisselgebouw’ gebruikt en daarna gesloopt (zie ook 44e bundel, 1977, blz. 72-78: Vijftig jaar ‘Avondlicht’).

25 september
Wognum Vandaag starten de feestelijkheden van de St. Hieronymusschool t.g.v. het 100-jarig bestaan. Hoogtepunten zijn de twee reünies voor de oudleerlingen tot 23 jaar en van 23 tot 40 jaar, verdeeld over 300 reünisten. Als jongensschool begonnen volgde in 1963 het samengaan met de meisjesschool ‘Theresia’.

30 september
Nieuwe Niedorp De zes nog overgebleven zusters Franciscanessen verlaten het klooster aan de Ooievaarsweg. De eersten (zeven) arriveerden in 1949. In 1950 kon het huidige klooster in gebruik worden genomen. De zustets hebben zich in hoofdzaak beziggehouden met onderwijsactiviteiten.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.