Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1988 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1988

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 56e bundel, pagina 165-176.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1989.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Andijk Jaap Groen (64) stopt – na 25 jaar – met het per bromfiets rondventen van thee, koffie en tabakswaren. De bromfietshelm heeft hij afgezet. Zijn winkel aan de Dijkweg, de enige tabakszaak in het dorp, blijft open.

3 januari
Stompetoren Mevrouw G. Hop-Palmers (78) neemt na 40 jaar kosteres te zijn geweest in een speciale kerkdienst onder grote belangstelling afscheid. Zij ontvangt de zilveren eremedaille van de orde van Oranje Nassau.

Oudendijk De ijsclub bestaat 100 jaar. Tegelijk met een kiesvereniging werd de club een eeuw geleden opgericht door Teeuwes Schouten en Piet Homan. Er werd met 72 leden gestart, nu zijn het er 170.

9 januari
Venhuizen Voorzitter (sinds 1970) Arie Kenter van de muziekvereniging ‘Amicitia’ blaast zijn partij 50 jaar mee, eerst bij ‘Caecilia’ in Zwaag en sinds 1946 bij ‘Amicitia’. Hij wordt onderscheiden met de gouden bondsspeld met diamant.

12 januari
Hoorn Aan de woning op Munnickenveld 10 wordt een gevelsteen aangebracht, die de oorsprong van de naam symboliseert. Er staan panden aan deze oude Hoornse gracht welke uit 1588 dateren.

13 januari
Avenhorn Simon Moeijes (65) geeft na ruim 25 actieve bestuurlijke jaren in veeverbeteringsland, de voorzittershamer van de Rundveeverbeteringsorganisatie Noord-Holland (RON) over aan zijn opvolger Piet Laan uit Warder. Het schaalvergrotingsproces in deze sector is voltooid.

14 januari
Alkmaar Campingbeheerder Mart Kuiper (36) uit Heerhugowaard schaatst zich op de kunstijsbaan ‘De Meent’ het Guiness Book of Records in. In 24 uur legt hij een afstand af van 546,7 km: dat staat gelijk met 1411 rondjes. Het oude wereldrecord stond met 506 km op naam van de Brabander Ton Smits.

16 januari
Broek op Langedijk Vandaag 75 jaar geleden werd in Broek een woningbouwvereniging opgericht. Eerste project: de bouw van 24 woningen in de Wilhelminastraat. In 1947 volgde de fusie met de zustervereniging in Noord-Scharwoude en ontstond de woningbouwvereniging Langedijk.

19 januari
Zwaagdijk Jan Groot de Wit uit Venhuizen treedt om gezondheidsredenen af als voorzitter van de kring West-Friesland van de LTB. Jan Bakker wordt zijn opvolger.

21 januari
Nibbixwoud In huize ‘De Hoge Weide’ viert mevrouw Dirkje Hiemstra-Idsardi haar 100e verjaardag.

Wognum Directeur Henk Fijn (60) van gemeentewerken vertrekt met vut. Hij vindt 45 jaar werken genoeg. In 1964 belandde hij bij gemeentewerken en na de gemeentelijke hetindeling werd hij directeur.

22 januari, Oudorp 22 januari
Oudorp Het uit 1863 daterende raadhuis van deze voormalige gemeente heeft een nieuwe bestemming. Gedeputeerde Kees Korver stelt het in gebruik als onderkomen voor de sociaalpedagogische dienst (SPD) Noord. Het oude naambord ‘Raadhuis’ prijkt weer aan de gevel.

24 januari
Midwoud Het naast de op 25 februari 1984 bij de brand gespaard gebleven toren nieuw gebouwde kerkgebouw wordt officieus in gebruik genomen. President-kerkvoogd Pieter Oudt (62) overlijdt plotseling op 8 februari, na als lid van de VVD-fractie een vergadering van Provinciale Staten te hebben bijgewoond. De officiële ingebruikname op 16 april wordt sober gevierd.

26 januari
Langedijk Evert Gijtenbeek (43), chef afd. financiën en loco-secretaris wordt benoemd tot gemeentesectetaris en meteen beëdigd. Hij is de opvolger van de per 31 december naar Putten vertrokken Koos van der Laan.

28 januari
Opmeer Henk Ruygh (60) viert zijn zilveren jubileum als bedrijfsdirecteur van ‘Aurora’ (produktiebedrijf van ‘Melkunie Holland’) en vertrekt met vut. Nog altijd is hij de enige kaaskenner uit de produktiesektor, die (in 1979) de ‘Gouden Kaasboor’ won.

31 januari
Hoorn Deze maand behoort bij de natste drie januarimaanden van deze eeuw. In Nieuwe Niedorp werd een recordhoeveelheid van 190 millimeter afgetapt. Met slechts twee vorstdagen vestigt deze maand een nieuw januari-record in de geregistreerde weergeschiedenis.

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.