Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1985

1 september
Barsingerhorn In zijn woonplaats overlijdt Wijbrand van der Oord (78); boerenbestuurder met ruim 30 dienstjaren in o.m. de rundveeverbetering en de zuivel, 30 jaar lid van de gemeenteraad, van 1954 tot 1976 als wethouder. Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

3 september
Bovenkarspel Wethouder mevr. G. Scheltes-de Jong stelt het nieuwe onderkomen van de spel-o-theek ‘De Dobbelsteen’ aan de Middend 4 in gebruik: onderdeel van de nieuwe openbare bibliotheek van Stede Broec, die op 12 september door cultuur-gedepureerde Rinus Haks officieel wordt geopend.

5 september
Zuid-Scharwoude Het Nederlands kampioenschap kolven voor dames is gewonnen door mevrouw Bakhuijs uit Oudkarspel. Zij sloeg in totaal 139 punten.

Onderdijk Dijkgraaf Guus Ris van ‘Noordhollands Noorderkwartier’ fietst het nieuw aangelegde fietspad Medemblik-Onderdijk open: lengte 2,85 km, kosten ƒ 1.097.418,-.

Bovenkarspel Het geheel gerenoveerde Gezinspaviljoen wordt door gedeputeerde Cees Korver heropend. De bejaarden – 42 in totaal – zijn na een verblijf in het Jozefhuis te Hoorn weergekeerd. De renovatie heeft ƒ 5 miljoen gekost.

5 september, Wieringerwaard Wieringerwaard Gedeputeerde Han Alma opent het 375e verjaardagsfeest van de polder. Een driedaags feest, dat groots wordt gevierd.

9 september
Oude Niedorp De 24 leden van het dameskoor luiden de dirigente, mevr. A.C. Schrooder-Liefhebber (80) uit, die het koor sinds de oprichting – bijna 30 jaar geleden – in haar woning heeft geleid.

14 september
Medemblik Henneke Stavenuiter wint samen met stuurvrouwe Tonny Vermeulen in het Franse La Rochelle de wereldtitel in de 470-klasse en wordt bij haar thuiskomst verblijd met de zilveren erepenning van Medemblik.

Hoogkarspel Burgemeester Broens opent de gerenoveerde sporthal ‘De Sluis’ en stelt tevens de naast gelegen fietscrossbaan in gebruik. De failliet verklaarde sporthal werd door de gemeente overgenomen en in totaal is er rond ƒ 1,5 miljoen in geïnvesteerd.

17 september
Enkhuizen De Christelijke Jongelingsvereniging bestaat 100 jaar. In 1929 volgt een fusie met de meisjes-afdeling tot Christelijk Jongeren Verbond.

20 september
Hoogkarspel Het nieuwe multi-functionele onderkomen van de Kruisvereniging aan de Noordervoert, waarvoor voorzitster mevr. Geer Koster-Stapel op 22 maart de eerste paal sloeg, wordt in gebruik genomen. De totale stichtingskosten van het gebouw – naar een ontwerp van architect Cor Koenis – hebben ruim 5 ton bedragen.

21 september
Langedijk Op initiatief van de heer en mevr. Eecen van de ‘Brandwaarborg’ wordt 75 jaar geleden de operettevereniging ‘Caecilia’ opgericht. In 1940 wordt ‘Huis te Brederode’ te Oudkarspel als domicilie ingeruild voor ‘Concordia’ in Noord-Scharwoude.

25 september
Beemster Tweehonderd jaar geleden wordt voor 't eerst aan 66 leden her Avondmaal bediend in het nieuw gebouwde Doopsgezinde kerkgebouw aan de Middenweg 87.

26 september
Beemster Op 81-jarige leeftijd overlijdt Klaas Zijp: oud-dijkgraaf en lid van verdienste van de Stichting ‘Beemster Gemeenschap’.

27 september
De Goorn Gedeputeerde Rinus Haks stelt her nieuwe Koggebad in gebruik. Duizend inwoners mogen gratis een duik nemen.

28 september, Lutjewinkel Niedorp Burgemeester Arie Anker – 65 – gaat na een ambtelijke loopbaan van 47 jaar met pensioen. Hij heeft er 30 jaar op zitten als burgemeester, waarvan 19 in Niedorp. Hij wordt de eerste ereburger van deze gemeente. Burgemeester Dijkstra van Barsingerhorn krijgt Niedorp er voorlopig bij.

28 september
Lutjewinkel Tegenover de boerderij van de familie Reyne in de Weere wordt het trambaanmonument onthuld, bestaande uit de originele brughoofden en een aansluitend 30 meter spoorrails op bielzen. Herinnering aan de tramlijn Wognum-Schagen. Initiatief van de Stichting ‘Historisch Niedorp’.

29 september
Winkel Piet Bijhouwer, 30 jaar lid van de Floraliacommissie en 10 jaar voorzitter van de Stichting ‘Bloemencorso’, wordt onderscheiden met het gemeentebord.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.