Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1985

4 juli
Obdam Aan de Victorschool wordt – na ruim 28 jaar – het Van der Linden-tijdperk afgesloten. Onderwijzer Wim en zijn schoonzus, mevr. R. v.d. Linden-Commandeur, de handwerkjuf, nemen met resp. 26 en 19 dienstjaren afscheid. Het tijdperk Van der Linden begon met de echtgenoot van de handwerkjuf, die 6 jaar geleden afscheid nam.

5 juli
De Goorn Bertus Ridder (66) en Nic Feld (60) zijn elk 50 jaar muzikant. De twee actieve leden van de brassband ‘Kunst naar Kracht’ krijgen de gouden speld met smaragd van de R.K. Bond van Muziekverenigingen opgespeld.

8 juli
Haarlem Uit handen van commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit ontvangt voorzitter Jan Klinkert (70) van de Nederlandsche Kolfbond voor de bond het predikaat ‘Koninklijk’.

11 juli
Enkhuizen Op 49-jarige leeftijd overlijdt plotseling Simon Koopman: visser en bemanningslid sinds 1969 – sinds 1981 schipper – van de reddingsboot ‘Spaanderbank’ van de KNZHRM.

13 juli
Blokker Een vuurzee vernietigt twee bedrijfshallen van de Westfriese groothandel Peter Karsten BV. Veel vuurwerk door uit elkaar knallende flessen bier en frisdrank. Schade: ruim ƒ 3 miljoen.

18 juli
Zwaagdijk Tuinder Roel Spruit uit Nibbixwoud plaatst bij de veiling WFO de eerste partij roodlof onder de klok. Weer een primeur.

20 juli
Medemblik De gemeente heeft een echt bakkersmuseum. Het is gevestigd in het oude stationsgebouwen wordt beheerd door het echtpaar Spil. Daar kunt u zien hoe het er vroeger in een bakkerij toeging. En als u eens een Abraham wilt bakken dan hebben ze daar het recept voor u.

27 juli, Texel 27 juli
Texel Enkele leden van de duikclub ‘Phileas Fogg’, onder leiding van Hans Eelman, brengen een bijna 3 meter lang en 1300 kg zwaar bronzen kanon boven water. Het kanon werd in 1638 door Everhardus Splinter uit Enkhuizen gegoten, aldus blijkt uit het opschrift: ‘Everhardus Splinter me decit Enchusae’. Het kanon draagt het wapen van Amsterdam en is afkomstig van een (nog onbekend) oorlogsschip, dat ruim drie eeuwen geleden ten zuidoosten van het eiland ten onder ging.

29 juli
Alkmaar Met het omlaag halen van de torenspits van de Dominicuskerk aan de Laat begint de – spectaculaire – sloop van deze r.k. kerk; een schepping van architect P.J.H. Cuypers, waarvoor mgr. Wilmer, bisschop van Haarlem, op 25 augustus 1863 de officiële eerste steen legde. Net voor kerstmis 1974 moest de kerk, vanwege instortingsgevaar, worden gesloten. ‘Een mooie klus’, aldus sloper Boy Limmen te Schagen.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.