Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1985

1 juni
Den Helder In drs. Jan Comes Gmelich Meijling (49), lid van de VVD, begroet deze gemeente haar nieuwe eerste burger. Sinds 16 spril 1978 was hij burgemeester van Castricum.

Onderdijk De kaatsclub ‘Ons Genoegen’ viert haar 65e verjaardag. De enige kaatsclub in West-Friesland, met nog zo'n 50 leden waarvan er slechts 15 regelmatig spelen. Kermistraditie: tussen elk ‘spultje’ wordt een borreltje gedronken, uit één glaasje zonder voetje, zodat niemand 't kan neerzetten!

7 juni, Valkkoog 7 juni
Valkkoog Gedeputeerde Han Alma stelt de gerestaureerde kerk in gebruik. Het uit 1839 daterende gebouw kan er à raison van bijna ƒ 1,3 miljoen weer tegen. De nog geen 200 Valkkogers zijn er ‘bar grôos op’. Stichting-voorzitter Jack Burger: ‘Als er hulp nodig was kwam 't hele dorp aanzetten’.

13 juni
Hoogkarspel Na 27 jaar neemt J. van Ammers uit Westwoud om gezondheidsredenen afscheid van de gemeentepolitiek. De Westwouder wordt als ereburger van de gemeente Drechterland uitgeluid.

Hoorn De gemeente neemt het vroegere complex van de veiling ‘Bangert en omstreken’ te Zwaag officieel in gebruik als stadswerf voor de dienst openbare werken. Het realiseren van dit plan heeft ƒ 2.2 miljoen gekost.

15 juni
Grosthuizen Een felle brand berooft het dorp van twee stolphoeves: die van J. Delemarre en van Th.P. van Diepen.

19 juni
Heerhugowaard Jan van Stralen (66), veteraan van het Heerhugowaardse amateurtoneel (eerst ‘De Huygenoten’, sinds 1973 ‘Centrum’), staat 40 jaar op de planken en ontvangt o.m. de goudenspeld van het NHCA.

21 juni, Medemblik 21 juni
Medemblik Prinses Margriet stelt het Nederlands Stoommachinemuseum, dat is gehuisvest in het vroegere stoomgemaal van ‘De Vier Noorder Koggen’, officieel in gebruik.

Enkhuizen Het ‘tonnentijdperk’ in de Haringstad is afgesloten. De laatste inwoonster, die een (wissel)ton in gebruik had, is overleden.

25 juni
Hoorn De schrijfster Margreet van Hoorn (Gré de Reus) overhandigt haar 50ste(!) roman, ‘Het grote onbegrip’, aan de Hoornse internisten Nochem en Samson. Er zijn inmiddels zo'n 3 miljoen boeken van haar hand verkocht.

27 juni
Schagen Gedeputeerde Han Alma stelt de gerestaureerde museum(stads)boerderij ‘Vreeburg’ officieel in gebruik. Architect Cornelis de Jong: ‘'t Is een volwassen restauratieplan geworden: 21 jaar geleden werd er voor het eerst over gepraat!’.br>
Sint Pancras In zijn woonplaats overlijdt Piet Vroegop (72): marktkoopman, medegrondlegger – in 1955 – van de Westfriese markt in Schagen en groot voorvechter van het behoud van de gemeentelijke zelfstandigheid van ‘'t mooie dorp’. In die laatste hoedanigheid verwierf hij zich de eretitel ‘de generaal’. Van 1972 tot ‘80 maakte hij – voor het CDA – deel uit van de gemeenteraad.

28 juni
Hoogkarspel Gedeputeerde Alma geeft het gedeelte Westfrisiaweg tussen Tolweg en Noorder Boekertweg – over een lengte van zo'n 3 kilometer – voor het verkeer vrij. Inclusief het stukje Markerwaardweg naar de WFO en het viaduct in de Tolweg hebben de kosten ruim ƒ 6 miljoen bedragen.

29 juni
Oudijk. Met een volksfeest wordt – na 40 jaar – de kermis van ‘Ouwedik’ tot nieuw leven gewekt. ‘Burrie’ Jan Jonker opent het feest, dat z'n hoogtepunt beleeft in een schuur van Ma Boelis, omgedoopt in ‘De Nieuwe Rustende Landman’, naar het verdwenen café.

30 juni
Alkmaar De Stichting ‘Kaas-en Botercontrolestation Noord-Holland’ beleeft haar laatste dag. Het kaascontrolestation ging op 23 mei 1919 van start, het botercontrolestation 5 maanden later. De Stichting ‘Centraal Orgaan Zuivelcontrole’ te Leusden neemt de werkzaamheden over.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.